Linux nasıl ve nereden öğrenilebilir?

LonghornX6003

Yoctopat
Selamünaleyküm. İyi Sosyaller dilerim. Linux öğrenmek istiyorum. Kullanmak istediğim dağıtımlar ise Mint, Arch ve Fedora. Linux Mint başlangıç seviyesi bir dağıtım. O yüzden ondan başlayacağım. Peki bu sistemi nasıl ve nereden öğrenebiliriz?

Linux oyle sagdan soldan videolar ile izlenilip ogrenilebilecek bir isletim sistemi degildir.
en saglikli ogrenmek icin bilgisayariniza kurup zamanla tecrube ederek ogrenmeniz yonunde olacaktir.
ayrica Youtube uzerinden Yusuf Ipek kanalini oneririm.

İlk yorumdaki arkadaşa katılıyorum zamanla kullanarak öğrenilebilir. Eğer profesyonel olarak öğrenme ihtiyacınız varsa bir sunucu üzerinde çalışmak masaüstü linux kullanmaktan daha çok şey katabilir. Ama ilk adım olarak masaüstü linux bayağı bir şey katar. Her ne için kullanılırsa kullanılsın masaüstü linux güzeldir.

Bunu dışında Linux Foundation'un şöyle bir kursu vardı, ücretsizdi sanırım. İlginizi çekerse bakabilirsiniz.

Teşekkürler.

Tecrübeyle öğrenme yeteneğim pek yok hocam maalesef sadece Linux öğrenmede değil, her işte öyle. Belki de yanılıyorumdur bu konuda. Denemekten zarar gelmez.

Dosya hiyerarsisi icin :

opt nedir, etc vs nedir ogrenmek icin.

Ogrenmek icin bence 2. mesaj cok hakli; en iyisi kullanmak. Ama biraz profesyonel ogrenmek niyetindeysen dokumantasyonlara bakip dogrusunu ogrenmek gerekiyor.

The Open Group Base Specifications Issue 7, 2018 edition <- posix (mac ve Linux ortak )
Linux man pages online <- man hede-hodo sayfalari.

Hangi distroyu kullanirsan kullan; hatta Mac ya da Linux kullanmandan bagimsiz isletim sisteminin uzerine kurulu oldugu yapi asagi yukari ustte dokumante edildigi gibi. Daha teknik bilgiler icin kernel git dokumanlarina inilmeli.

Daha az teknik bilgiler icin; sadece gunluk kullanicinin bilmesi gereken seyler icin de bence kendin kullanip bir seye takildiginda sorup ogrenmek en interaktif ve kalici yontem. Her bilgisayar kullanicisi zaman icinde eski bilgisayarina ne yapacagini dusunur, bu durumda bir Linux server kurup CLI uzerinden epey sey ogrenirsin.

Hocam profesyonel işlerle işim yok, sıradan bir kullanıcıyım. Teşekkür ederim.

Hocam profesyonel işlerle işim yok, sıradan bir kullanıcıyım. Teşekkür ederim.
Kubuntu kur tıklaya tıklaya halledersin.

Genel sistemin ilerleme mantığı ve hangi uygulamaları kullanabilirsin vs kontrol et.
Mesela paket yöneticilerine bak. Uygulamaları paket yöneticisinden alırız.
Yine @bitwise hocamın paylaştığı kaynaklardan en temelleri al. Mesela /home ve / bölümlerini bilmen işine yarar. Derin bilgiler değil hayatta kalma gereksinimleri gibi düşünmek belki daha değerli ve akılda kalıcı yapabilir.
Yada disklerin C, D diye bağlanmadığını bil. Diskleri /mnt/500GB gibi yollara bağlarız.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…