Linux tabanlı laptop Touchpad'e dokununca basmıyor

Katılım
12 Mart 2016
Mesajlar
3.174
Makaleler
1
Çözümler
8
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Merhaba, laptopumda tamamen linux'a geçmek istiyorum ama denediğim her dağıtımda touchpad sorunu yaşadım. Touchpad çalışıyor evet ama dokunarak basma ve kaydırma gibi hareketler yapamıyorum, illaki sol ve sağ tarafa basmam gerekiyor. Yardımcı olabilir misiniz? Cihazım Tulpar t7 v20.4.
 
Hangi dağıtımları denediniz?
Ortak noktaları neydi?
Eğer biliyor iseniz hangi masaüstü ortamlarını kullanıyorlardı?
Eğer denemediyseniz KDE Neon ile belki çözülür. KDE Neon plasma masaüstü ortamının geliştiricileri tarafından dağıtılan ve son derece basit ve modern bir dağıtımdır.
 
Touchpad driverlari kernel'e gomulu dagitim degistirmen bir sey degistirmez yani. Monster Notebook'lar gerek BIOS'u olsun gerek donanimlari olsun hep sacma sapan ve linuxta da duzgun calismiyor. Bilmiyorum cozumu var mi?
 
Bütün dağıtımları hatırlamıyorum ancak birisi Arch tabanlı diğeri ise Ubuntu tabanlıydı Kubuntuydu.@mashiro

Touchpad driverlari kernel'e gomulu dagitim degistirmen bir sey degistirmez yani. Monster Notebook'lar gerek BIOS'u olsun gerek donanimlari olsun hep sacma sapan ve linuxta da duzgun calismiyor. Bilmiyorum cozumu var mi?
Windows'ta sorun yaşamıyorum hocam.
 
Fark etmez cunku hepsinde ayni kernel'i calistiriyorsunuz ve driverlar da kernel'e gomulu.

Bütün dağıtımları hatırlamıyorum ancak birisi Arch tabanlı diğeri ise Ubuntu tabanlıydı Kubuntuydu.@mashiro


Windows'ta sorun yaşamıyorum hocam.
Windows'ta calismasi normal zaten.
 
@Nyaan_Neko Linux'la alakalı bir ayardan ötürü olabilir diye düşünmüştüm çünkü touchpad sorunsuz çalışıyor aslında. Sadece dokunma ile basmıyor kaydırma hareketleri de yapamıyorum illaha tuşa basmam gerekiyor.
 
Dokunma derken yani dokunmatik gibi fiziksel bir sey olmadan mi. Eger oyleyse o Linuxta olmuyor Dell Acer Asus Hp bissuru laptopta olmuyor zaten ama sert basinca klik sesi gelip fiziksel olarak tiklayinca oluyor.

O dokunmatik olan sey tap to click olarak geciyormus ve yapmanin yolu varmis sanirim: Activate tap to click on touchpad?
 
@Nyaan_Neko hocam daha detaylı anlatayım. Atıyorum bir kere dokununca sol tık yapar, iki kere dokununca sağ tık yapar veya üç parmakla kaydırınca win-tab görevi görür bunların hiçbirisi çalışmıyor. Sadece dokunmatik yüzeyle fareyi döndürebiliyorum sol tarafa tıklayınca sol tık yapabiliyorum sağ tarafa tıklayınca sağ tık bu kadar.
 
3 parmak olayi olmuyor cift parmakla scroll yapiliyor tap to click varsayilan olarak yapilmiyor ama yapmanin yollari var.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…