Çözüm Linux XRDP İçin Türkçe Klavyeyi Etkinleştirme

Bu konu bir çözümü açıklamaktadır. Herhangi bir çözüm açıklanmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
44
Yer
Sakarya
Daha fazla  
Meslek
Öğrenci
Merhaba arkadaşlar,

Debian tabanlı dağıtımlarınıza sudo apt install xrdp -y komutu ile uzaktan bağlantı için xrdp modülünü kurdunuz ve uzaktan bağlantınızı RDP protokolü üzerinden sağlıyorsunuz. Fakat uzaktan bağlandığınız makinenin dağıtım dili Türkçe, kullanıcı arayüzü Türkçe ve hatta direk makineye fiziksel klavye bağladığınızda bile Türkçe olarak yazıyorsunuz. Tüm bunlara rağmen makinenize uzaktan bağlandığınızda uçbirim (terminal), metin editörleri gibi yerlerde klavye düzeniniz İngilizce olarak düzeninde gerçekleşmekte. Bunun sebebi, XRDP'nin varsayılan klavye düzeninin "English (UK)" olarak ayarlı olmasıdır. Hatta bu ayar sebebiyle Amerikan tipi klavye düzeni kullanan kullanıcılar bile şikayet etmektedirler.

Tüm bunlara rağmen klavyeyi Türkçe (veya istediğiniz başka bir dile/düzene) çevirmek ise çocuk oyuncağı. Tek yapmanız gereken setxkbmap tr komutunu RDP ile bağlandınız uzak masaüstünde açtığınız herhangi bir uçbirimde çalıştırmak. Ardından klavyeniz Türkçe QWERTY düzende çalışacaktır.

Farklı diller veya klavye düzenleri kullanmak isterseniz aşağıdaki listeden dil seçeneğinizin sunulup sunulmadığını kontrol edebilirsiniz.

Ekleme: @24099 hocamızın değinmesi sonrası aklıma geldi. Canlı (Live) olarak çalışan Linux dağıtımlarının geneli X11 sunucusunu (açık kaynak uzak masaüstü sürücüsü) aktif görüntü sürücüsü olarak kullanır. Bu sebeple klavye düzeni veya Türkçe karakter desteğinde sorun çıkartmış olan dağıtımlarda da aynı yöntemi kullanabilirsiniz.

Soru: Örnekteki gibi "Cannot open display "default display" hatası alıyorum. Ne yapmalıyım?

Cevap: Sisteminize SSH (Güvenli Kabuk) üzerinden bağlanıyorsunuz veya X11 (XServer, XRDP) dışı bir görüntülüme sunucusu (örneğin cihaz üzerindeki HDMI çıkışı) kullanıyorsunuz. Bu komutun çalışıp, etkisini gösterebilmesi adına aktif bir uzak masaüstü bağlantısına ihtiyacınız var. Uzak masaüstünden bağlanıp açacağınız herhangi bir uçbirimde bu komut başarıyla çalışacaktır.

Son düzenleme:
Rehber çok güzel ve faydalı olmuş hocam. Ellerinize sağlık.

Ben de haddime olmayarak bir ekleme yapayım. Gören birisinin işine yarar belki.

Live olarak çalıştırdığınız Linux dağıtımları (genellikle Ubuntu tabanlı olanlar) terminalde aynı şekilde Türkçe karakter desteğinde sorun çıkarabiliyor. Aynı komutu oralarda da kullanabilirsiniz, zamanında öyle kullanıyordum.

@24099 Çok güzel bir ekleme hocam. Dediğiniz gibi Live sürümler aslında dahili X11 sürücüsü üzerinde çalışıyorlar. Bu sebeple aynı komut onlarda da bu klavye sorununun üstesinden gelmesi gerekli. Tekrardan teşekkürler eklemeniz için.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…