Linux'a neden ön yargılı yaklaşılıyor?

Klasik hahaha atıp geçen, çekirdeğin yapısını yenilemeye kolay sanan bilgisiz lafları. Daha da bir şey demeye gerek yok. 'Çalışmak zorundalar' sonuçta.

Klasik hahaha atıp geçen, çekirdeğin yapısını yenilemeye kolay sanan bilgisiz lafları. Daha da bir şey demeye gerek yok. 'Çalışmak zorundalar' sonuçta.
Çekirdek, çekirdek olsa bari. Temelleri 15 sene öncesinde atılmış. Her Windows sürümünde kaçak kat çıkar gibi yamalaya yamalaya aynı çekirdeği kullanıyorlar. Günümüzün koşullarına uydurmaya çalışılıyor. Görüyorsunuz, onlarca açık ve hata ortaya çıkıyor. Yama üstüne yama çıkmasına rağmen fayda etmiyor.

Karşınızdaki iki-üç yazılım bilen ergen değil, Multimilyar dolarlık bir yazılım şirketi. O kadar da zor olmasa gerek.

Apple bir nesilde Intel'i kenara atıp ARM'ye geçti. Microsoft'un nesi eksik?

Windows'un Win32 altyapısı olmasa şu an bu tartışma olmazdı bile. Biri birine dandik diyor, öteki berikine dandik diyor... Dual boot yapın benim gibi abi, neyin tartışması bu? En işinize yarayan en iyisidir. Sunucu mu açık tutuyorsunuz ki bu kadar stabiliteye önem veriyorsunuz? Sunucu işletim sistemi olarak çokça kullanılan BSD'lerdeki kqueue ve Linux'taki epoll'ü de işin içine katıp kıyaslama yapın o zaman, sonuçta modlu kernel'lerin çoğu zamanlama mekanizmalarını modlayarak hız kazanıyorlar?

Çok saçma karşılaştırmalar bunlar bence arkadaşlar. Sizin bir web sunucusu kadar stabiliteye ihtiyacınız yok. Son kullanıcı bazında işe bakmanızı tavsiye ediyorum. İki sistemin de güzel konfigüre edilmiş halinin en iyisi olduğunu düşünüyorum. Her sistemde hatalar vardır, düzeltilir. Düzeltiliyor da. Belki bilmediğimiz onlarca hata Windows NT'de düzeltildi bunca zaman içerisinde, sonuçta MS bunu söylemek zorunda değil.

NT'nin aşırı ağır olduğunu söyleyeceksiniz, fakat buna ben pek katılmıyorum. Gereksiz hizmetler kapatıldığı zaman bir Linux dağıtımıyla eşit kaynak tüketimine sahip oluyor Windows. NT'nin aklımızda ağır kalma sebebi, Windows'un gereksiz hizmetleridir. Bir ev kullanıcısıın "akıllı kart" hizmetine ihtiyacı yok mesela.

RISC'e gelince; Microsoft, ARM konusunda geride kaldı. Ama yazılan yeni yazılarda Win32 uygulamalarının tekrar ARM için derlenebileceği yazıyor.

In addition to UWP apps, Windows on ARM can also run Win32 desktop apps compiled natively for ARM64 as well as your existing x86 Win32 apps unmodified, with good performance and a seamless user experience, just like any PC. These x86 Win32 apps don’t have to be recompiled for ARM and don’t even realize they are running on an ARM processor.

Fakat ARM'da hala büyük bir eksiklik var, öykünülen uygulamalar ile her ne kadar övünülse de mimari gereği biraz daha yavaş çalışacaktır. Örneğin Visual Studio'nun ARM versiyonu hala mevcut değil, ARM versiyonu ile daha da hızlı çalışacaktır. Bu tarz güç kayıplarının sorumlusu NT çekirdeği değildir, mimarinin doğasında vardır.
Dostum, NT çekirdeğinin ilk versiyonu için Microsoft 1988 ile 1993 yılları arasında çalıştı. O zaman da milyar olmasa bile milyon dolarlık bir şirketti. Çekirdek yazmak cidden kolay iş değil; o zamanlar da kullanıcı isteklerini karşılamak adına uğraştırıcı bir işti, şimdiki yeni donanımlarla çok daha uğraştırıcı bir iş. Ayrıca yeni çekirdeğe alışacak olan sürücü ve uygulama geliştiricilerinin sayısı çok fazla olur öyle bir durumda. Vista'daki sürücü bug'larının asıl sebebi de buydu, sürücü kısmında değişikliklerin yapılması.

Ayrıca Linux'ta da yılda 2000 küsür hata bulunuyor dostum. Açık kaynak olduğu için hepsini bilebiliyoruz. Microsoft söylemek zorunda değil dediğim gibi, hepsini söylemesi illa ki bir yerde marka imajını zedeler.

Ne yapılabilir diyeceksin, var olan bug'lar fix'lenerek NT 7.0 çekirdeği artık bir zahmet sürülebilir. Veya NT 11.0, isimlendirme politikasına göre. Bunu ben de isterdim açıkçası MS gibi bir şirketten.

Objektif olarak ele almaya çalıştım arkadaşlar. Lütfen birbirinizin kalbini böyle şeyler için kırmayın. En işinize yarayan sistemi kullanın.

Ubuntu ve türevlerinde snap Store kullanılıyor ve snap Store'da çöp olduğu için genel olaral mağazalar sorunlu.
Linux Mint Snap Store kullanmiyor, Elementary OS snap Store kullanmiyor, Pop!_OS Snap Store kullanmiyor.

Daha fazla sayabilirim istersen. Ubuntu turevlerinde genellikle Snap Store kullanilmiyor cunku cop.

Yapısal olarak diyorsun, sanki kaynak kodunu görebiliyorsun NT'nin. Bomboş iddialar. Windows 10 ıot boşuna mı çıktı ARM'ye uymuyorsa? Uyuyor ama insanların umurunda değil Windows, dandik çünkü.
GNU/Linux ARM tarafinda hala en iyi isletim sistemi bence. macOS en iyi 2inci, Windows'da sonda kalıyor bana kalirsa.

Çekirdek yazmak cidden kolay iş değil; o zamanlar da kullanıcı isteklerini karşılamak adına uğraştırıcı bir işti, şimdiki yeni donanımlarla çok daha uğraştırıcı bir iş.
Bunu herkesin bildigini umuyorum zaten, fakat kolay olmamasi NT'nin sorunlarini goturmuyor.
GNU/Linux gelistirici bakimindan Microsoft'tan daha ustun. Ozgur yazilim cunku, isterse bir trilyon insan kodu gelistirebilir.

Microsoft söylemek zorunda değil dediğim gibi, hepsini söylemesi illaki bir yerde marka imajını zedeler.
Microsoft'un marka imajini zedeleyecegini dusunmuyorum, zamaninda tonla sorun cikti ve şu anda kimse hakkinda konusmuyor bile. Acik olmalari lazim bence.

Çok saçma karşılaştırmalar bunlar bence arkadaşlar. Sizin bir web sunucusu kadar stabiliteye ihtiyacınız yok.
Benim sahsen ihtiyacım var, tabii ki cogunlugun ihtiyaci yok ama genelleme yapmamak lazim.

Dual boot yapın benim gibi abi, neyin tartışması bu?
Sahsen cogu insan için sonuc bu olacaktir, bu konuda katiliyorum.

Son düzenleme:
Siz bunu yaptığınızda elinize bir şey geçmeyek kimse size altın plaket vermeyecek. Dediğiniz şeyler doğru fakat kim ne kullanırsa kullansın bu kimseyi ilgilendirmez. Yani bu kadar sayfalarca tartışmaya gerek yok herkes kendi işine baksın. PC'de Dindows, dizüstünde Elementary kullanan biri olarak yazıyorum.

Siz bunu yaptığınızda elinize bir şey geçmeyek kimse size altın plaket vermeyecek. Dediğiniz şeyler doğru fakat kim ne kullanırsa kullansın bu kimseyi ilgilendirmez.
Beni ilgilendirir. Birinin GNU/Linux'a saçma sapan laf atmasi, GNU/Linux'a tonla zamanini ve emegini biri tarafindan hos mu karsilanicak?

Tartisiyoruz burada, savasmiyoruz. Tartisma ve fikirler ozgur yazilimi ileriye tasiyacak. Sevmiyorsaniz konuyu kapatin, diyebilecegim baska bir şey yok.

Siz bunu yaptığınızda elinize bir şey geçmeyek kimse size altın plaket vermeyecek.
Ozgur yazilimda kimse altin plaket beklemez, herkes yazilimin iyiligi için ugrasir. Linus Torvalds da altin plaket beklemiyordu, tonla Linux Kernel maintainerlari da beklemiyor, ben dahil ozgur yazilima destek veren tonla insan da beklemiyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…