Linux'ı daha güvenli hale getirmek, Linux ve BSD'lerin karşılaştırılması & yok olan BSD'ler

suleym4nkaya

Femtopat
Öncelikle bu yazıyı yeni başlamış veya kendini yeni geliştiren arkadaşların okumasını tavsiye etmem zira ne demek istediğimi yanlış anlayabilirler.

Merhaba dostlarım, ben bir yazılım geliştiricisiyim ve siber güvenlik araştırmacısıyım.
Dolayısıyla güvenliğime düşkün bir yazılım geliştiricisiyim.

1 - Peki nasıl "en güvende" olurum?
2 - En güvenli işletim sistemi hangisi?
3 - BSD'ler ölüyor mu?
4 - Neden Linux?
5 - Linux'ı nasıl en güvenli hale getiririm?

Linux nedir:
Bir çekirdektir.
Tek başına bir işletim sistemi değildir fakat GNU yazılımlarıyla birleştirildiğinde ortaya GNU/Linux adında tam ve kullanmya hazır bir işletim sistemi çıkar.
Mükemmel bir şeydir.

İlk olarak sizlere neden Linux'ı tercih ettiğimden bahsedeyim:
- 3 büyükler*'in 1.’si (*Linux, Windows, macOS)
- Ücretsiz ve açık kaynak.
- Yeni donanımlara çok çabuk destek getiren bir çekirdek (güncel).
- Çoğu Linux dağıtımını ofisinizde evde ve her yerde kullanabilirsiniz.
- Yazılımcılar Linux için yazılımlar yapıyorlar.
- GNU güzel bir ortam.
- Linux'ta geleceği görebiliyorum. Sıkıntısız, dertsiz, ücretsiz ve açık kaynaklı bir gelecek.
Ama çok fazla güvenlik açığı var.

BSD nedir:
Çekirdek ve uygulamalardan oluşan işletim sistemidir.
Unix türevidir.

Neden FreeBSD kullanmak istediğimi açıklayayım:
- Linux Binary'lerini FreeBSD'de çalıştırabilirsiniz.
- Linux distrolarının paket yöneticilerini Freebsd'de kullanabilirsiniz.
- Ücretsiz ve açık kaynak.
- Netflix, Apple gibi büyük firmalar FreeBSD kullanıyor. Dolayısıyla çabuk unutulacak bir işletim sistemi değil.
- Linux'a nazaran çok daha güvenli bir sistem.
Ama FreeBSD'de gelecek göremiyorum. Linux'a nazaran biraz uzun bir sürede yeni donanımlara destek getiriyorlar. Çok az kişi gündelik hayatında FreeBSD kullanıyor. Hala FreeBSD için yazılım geliştiren çok az yazılımcılar var.

Neden OpenBSD kullanmak istediğimi açıklayayım:
- Güvenli.
Ama çok az kullanılıyor ve neredeyse hiçbir yazılımcı tarafından OpenBSD'ye destek verilmiyor.

Bu bilgilerle konu şimdi dah çok elle tutulur bir hal aldı.
Şimdi sorularımızı cevaplayalım.

1 - Şöyle en güvende olusun:
Firmware'lerini ve yazılımlarını güncel tut.
Kendine unutmayacağın ve kolay olmayan bir şifre belirle.
Kişisel bilgilerini olabildiğince az paylaş. (Kimlik numarası gibi)
Bu sorunun cevabına uaşmak istiyorsan daha çok araştırma yapmalısın dostum

2 - OpenBSD ama sadece OpenBSD. OpenBSD’ye herhangi bir paket kurduğunda bu seni "en güvenli" işletim sistemini kullanmaktan mahrum edebilir.
Örneğin video oynatmak için VLC indirip kurduğunda VLC'de bir zafiyet varsa bu seni güvenli yap.

3 - BSD'ler ölüyor.

4 - Buna siz karar verin.

5 - Bunun için bir sürü kaynak var, ufak bir araştırma yapman yeterli.

Dilim döndüğünce sizlere bazı tecrübelerimi aktarmaya çalıştım arkadaşlar. Sizlerin de tecrübelerinizi ve fikirlerinizi paylaşmanız durumunda gerçekten çok mutlu olurum.
Neden mi? "Bilgi güçtür, paylaştıkça çoğalır."

Son düzenleyen: Moderatör:
BSD GNU/Linux'a göre genelde uzman kişilerce geliştiriliyor, kullanım yönünden GNU/Linux ile bir fark olmamasına rağmen hedeflerinde son kullanıcı yok. Ama güvenlik ve sistem kaynağı kullanımı yönünden GNU/Linux'a göre bir adım ilerde. Ben GNU/Linux'da Openbox ile 250 MB Ram kullanırken, BSD KDE ile 250 MB Ram kullandığına şahit oldum.
Bir ara ismi aklıma gelmiyor bir BSD tabanlı dağıtım son kullanıcı için bir atılım yapmıştı ama onun da ömrü kısa sürdü, şimdi adı bile yok.
BSD'nin öleceğini sanmıyorum, hatta GNU/Linux dağıtım geliştiricilerinde gördüğüm bazı hatalar nedeniyle ilerde BSD bugünkü GNU/Linux kadar popüler olabilir.

Büyük firmaların BSD kullanmasının sebebi lisans meselesi. Linux kullansalardı işletim sistemini açık kaynak olarak yayınlamak zorundaydılar. BSD'de bu zorunluluk yok. Ayrıca PlayStation 4'ün işletim sistemi de BSD tabanlı.

Linux'ta güvenlik açığı bulunduğu gibi kapatılıyor zaten.

İstesem FreeBSD de kullanırım, kurulumu Arch Linux'tan daha kolay geldi. Yine de FreeBSD için yeterli kaynak ve topluluk olduğunu düşünmüyorum.

BSD ve Linux geliştiricilerini tecrübe açısından karşılaştırmanın doğru bir faaliyet olduğunu düşünmüyorum sayın hocam. Kullanım yönünden oldukça fark var olduğunu düşünüyorum. İkisinin bazı ortak noktalarının ikisi de unix-like -bir dönem Linux hakkında Açık kaynak ve Ücretsiz UNIX muhabbetleri dönmüş- Linux'un bir dönem UNIX felsefesini izlemiş olmasıdır, ve Linux da serverlarda kullanılabilir olmasıdır diye düşünüyorum. Çünkü Userland olarak baktığımızda GNU ve BSD arasında değişen şeyler var. Umarım bahsettiğiniz "kullanım yönünden" sözcüğünü doğru anlamış ve kendimi açıklayabilmişimdir.
Paylaştığınız faydalı bilgi için teşekkür ederim hocam.

Linux'ta güvenlik açığı bulunduğu gibi kapatılıyor zaten.
Bu konuya malesef katılmıyorum. Çünkü Linux çok geniş bir alana sahip günlük hayatımızda ve kendini çok güncel tutması lazım. Bu yüzden güvenlik açıklarının asla tükenmeyeceğinin kanaatindeyim.
Şahsen ağdaki bir Linux makinaya zafiyetlerden yararlanarak erişim sağlamak kolay olacağını düşünüyorum.

İstesem FreeBSD de kullanırım, kurulumu Arch Linux'tan daha kolay geldi. Yine de FreeBSD için yeterli kaynak ve topluluk olduğunu düşünmüyorum.
Community konusunda kesinlikle aynı fikirdeyim. Ve gerçekten manual olsun el kitabı olsun çok kısıtlı. Bu yüzden çoğu kullanıcı BSD tercih etmiyor. Zaten BSD'nin bu eksiklik yüzünden öleceğini düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…