Linux'la tanışmanızı hangi dağıtım sağladı?

Pop_os!
Çok zorlanmıştım. Keşke biraz laf dinleyip daha kolay bir şey kullansaydım demiştim.

İlk Kali Linux yüklemiştim siber güvenliğe heveslenip 1-2 Tools denemiştim 2 GB RAM olduğu için biraz zorlanmıştı PC. Nasıl yaptım bilmiyorum ama internete bağlamayı bile becerememiştim muhtemelen driverlar eksikti. Sonra Mint Cinnamon, Ubuntu kullanmıştım ama çok kasıyordu ve USB ile Puppy Linux yüklemeyi denemiştim en son.

MX Linux.

İlk olarak Linux Mint ve sonra da Ubuntu.
Şu anda da daha yeni Windows 10 IoT LTSC 2021'den gaza gelip Linux Mint Cinnamon kurdum.

2005 yılıydı, Pardus Çalışan CD çıkmıştı. İlk Linux deneyimimi bu CD ile yaşamıştım. Fakat bilgisayarıma kurduğum ilk dağıtım, yine aynı yıl ABD menşeli bir dağıtım olan Simply Mepis oldu. O yıl Simply Mepis 3.3.1 sürümü çıkmıştı. Debian tabanlı olan Simply Mepis artık yayınlanmıyor. Yine aynı yıl kurduğum bir başka dağıtım da, yeni yeni kendisini duyurmaya başlayan Ubuntu 5.10 oldu.
Uzun yıllar bilgisayarımdaki işletim sistemlerinden birisi daima Ubuntu oldu. Diğer disk bölümüne ise bazen Linux Mint, bazen PC Linux OS, bazen Mandrake Linux, bazen Mandriva gibi dağıtımlar misafir oldu.
Son 3 yıldır Arch'a geçiş yaptım. ArcoLinux, EndeavourOS, CachyOS, Manjaro, Garuda Linux gibi pek çok Arch tabanlı dağıtım kullandım. En son Arch Linux'tayım.

1997 senesinde, VMware içinde arkadaşım bana slackware ile ilk Linux'ü denetmiş idi.

O zamanlar server'ımızı da (Oracle dB) NT'den sco UNIX'e taşıdık. Çünkü barcode okuma gibi basit işlemler 30saniyeden anlık hale döndü.

Derken zaman içinde çıkan birçok Linux'ün cdlerini bularak sanal sistemlerde denedim. Ama işimiz gereği tüm yazılımlar Windows'ta çalışıyordu.
Evde de mecburen Windows kullandım.

Geldiğimiz gün itibari ile Linux birçok açıdan son kullanıcılar açısından yeterli. Ama kullanılmama sebebi ise; Linux üzerinde çalışan özellikle muhasebe yazılımları ve günümüz açısından da ErP'lerin yetersizliği.

O yıllarda "Gelecek Linux" dağıtımı çok rağbette idi. Birçok yerden seslerini duyurmaya çalıştılar. Üniversitelerde 2-3 gün bazen daha uzun süreli tanıtım ve farklı kısımlarını anlatan toplantılar yapılıyor idi. Yıldız ünv en çok misafir oldukları yerlerden biri olabilir.

Para verip "gelecek Linux" cd-leri almış idim. Sanırım ülkemizde eskilerin en çok faydalandığı dağıtımdır. Mandrake ise özellikle görsel yapısı ve oyun performansı ile birçok yerde tanıtımları oluyor ve oyun günleri düzenleniyor idi.

Son dönemde bulut sistemler için admin ilanlarında özellikle Linux adminleri çok aranıyor. Linux server-lar; VDS - hosting - dedicated - Media server - NAS vb açısından hala açık ara öndedir.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…