Linux'ta oyun oynamak için çok uğraşma gerekir mi?

• Konuyu başlatan khun
  • Başlangıç Tarihi
  • Mesaj 18
  • Görüntüleme 890
Hepinize teşekkür ederim.

Doğru diyosunda yeni bir şeyler tecrübe edeyim bir değişiklik olsun diye denemek istedim bakalım.
Windows 10 pro olmasa ben de denemek isterdim, formatlarsam ve geri gelmezse diye falan hiç riske girmek istemedim :D İyi akşamlar diliyorum

"Bildiğim kadarıyla, diye biliyorum " bunları kullanacaksanız lütfen tavsiye verirken birkaç kez düşünün.
Linux'ta oyun oynamak zor değil ama her oyun da sorunsuz oynanmıyor. ProtonDB adlı siteyi kullanın oyunlar o sitede sıralanıyor uyumluluk konusunda. Native, platin, altın, gümüş gibi. Steam zaten 2 tıkla iniyor. Aşağıda linkini bıraktığım videoyu baştan sona izlersen tüm soru işaretlerini giderirsin. İyi sosyaller.
Rehber video

Çok teşekkür ederim.

Windows 10 Pro olmasa ben de denemek isterdim, formatlarsam ve geri gelmezse diye falan hiç riske girmek istemedim :D iyi akşamlar diliyorum.

😀 😀 Eyvallah sağ olasın.

Oyunların çalıştığını kontrol etmek için ProtonDB kullanabilirsin. Platin, altın ve native çalışıyor demektir.
Günlük işler için fazlasıya yeterli bir işletim sistemidir. Hatta Windows'un aksine kullanıcıya saygılı bir işletim sistemidir.
Başlangıç ve kullanım için KDE Neon öneririm. Modern, erişilebilir ve basit bir Linux dağıtımıdır?

Bazı geliştiriciler direk Linux portunu yayınlıyor yayınlamayanlar için ise tek tıklama ile açabildiğimiz Proton'u kullanıyoruz. Yani fazlasıyla basit.
Benzer bir durum uygulamalar içinde geçerli. Linux portu olmayan bir çoğunu doğrudan Bottles gibi başlatıcalar ile kolayca kurup kullanabiliyoruz ama nadiren bazı yazılımlar daha karmaşık kurulumlara sahip olabiliyor.

Son düzenleme:
Linux eski bir işletim sistemi değil köklü bir işletim sistemidir.

+1

1- oyun oynanabildiğini biliyorum fakat oyun oynamak için çok uğraşmam gerekli mi?

Çok zor olduğunu düşünmüyorum.
Günlük kullandığım ve oyun oynadığım bir bilgisayarımda Debian 12 kullanıyorum.
Bu örneği veriyorum çünkü oyun oynamak için en uygun Linux dağıtımı sayılmaz.
Yine de;

İşletim sisteminin üzerine;
  • Grafik sürücüler kuruyorum. (Windows'ta da kurulur)
  • Flatpak (bir paket yöneticisi) kuruyorum (Bazı Linux dağıtımlarında kurulu geliyor).
  • Steam kurulur (ya da Lutris, GOG.com oyunları için) (Flatpak ile kuruyorum.)
  • Oyun native ise, bu adımda direk çalışır. Değilse;
  • ProtonUp-Qt kurulur (opsiyonel ama ben pratik buluyorum) (Flatpak ile kuruyorum. Proton GE, Wine vs bunları otomatik kurması için)
  • Eğer ilgili oyun native değilse, ekran görüntüsündeki gibi, oyunun versiyonunu seçiyorum.
Tüm adımlar bu şekilde olmak zorunda değil, ama native olmayan oyunlar için bir şekilde Proton kurulmalı.

It Takes Two oynuyoruz

ProtonDB'de Gold olarak görünüyor, oynanabilir.
Her oyun uyumlu değil, ve anticheat çalıştıran competitive Online oyunlar çalışmayabiliyor.

Game Pass'ten oynuyoruz.

O kısmını bilmiyorum.

Proton GE'nin geliştiricisi (GloriusEggroll == GE), aynı zamanda oyun odaklı bir Linux dağıtımı olan Nobara Linux'un da geliştiricisi. Nobara ve benzeri dağıtımları kullanırsanız, bu adımlar daha da kısalır.
Özet olarak, zor değil, ama her şey de tak diye çalışmıyor.

1728590209599.png

Merhaba laptop kullanıyorum ve Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Bazı merak ettiğim soruları sormak istiyorum.

1- oyun oynanabildiğini biliyorum fakat oyun oynamak için çok uğraşmam gerekli mi?
2- Xbox Controllerımı (9.nesil) ve kablosuz kulaklığımı (hypreX) Linux'ta kullanabilir miyim?

Evet ben çok rahat oyunları oynuyordum. İkinci olarak da Xbox kontrolcüm yok ama Arch Linux'ta KDE Plasma masaüstü ortamında PlayStation 3 kolunu zahmetsizce kullanabiliyordum. Driver vs. derdi olmadan rahat bir şekilde hem de.

Merhaba laptop kullanıyorum ve Linux'a geçmeyi düşünüyorum. Bazı merak ettiğim soruları sormak istiyorum.

2- Xbox Controllerımı (9.nesil) ve kablosuz kulaklığımı (hypreX) Linux'ta kullanabilir miyim?

Wine ve Proton kullanman iyi olur. Ama Valorant falan oynanamıyor.

Oynadığın/oynamak istediğin oyunlara göre değişir. ProtonDB üzerinden kontrol edebilirsin.

Kontrolcünü Steam sağ olsun rahatlıkla kullanırsın muhtemelen. Kulaklık gibi çevre aygıtlarında da bir sorun yaşayacağını sanmam. Bir ihtimal kulaklığını düzenlemek için gereken yazılım bulamayabilirsin.

Bu arada oynadığın oyunların bir kısmı Linux'la uyumsuzsa ya da uğraştırıyorsa oyunlardan ya da Linux'dan vazgeçmek zorunda değilsin. Dualboot ile hem Windows'un hem Linux'un nimetlerinden faydalanabilirsin ki kendim de böyle kullanıyorum. Oyun gibi bazı spesifik işlerimi Windows üzerinden hallederken kalan işlerimi Linux üzerinden hallediyorum.

Ek olarak Xbox Game Pass Linux'da kullanılamıyor haberin olsun.

Arkadaşlar hepinize teşekkür ederim. Bir sorum daha olacak üniversitede yeni bir program kullanmaya başladık Rockwell Arena adında bu program Linux işletim sisteminde de kullanılabilir mi?

Technopat Haberler

Geri
Yukarı