Aslında evet, Linux'ta oyunlar pek iyi optimize edilmemiş, hatta çoğu oyun Linux'ta yok, oyunda FPS düşmeleri, droplar vb...Aslında Linux'tan Windows performansıyla (oyunlarda) yararlanabiliriz. Bunu bu rehberimde göstereceğim.
Linux desteği olan oyunları zaten sıkıntısız oynayabileceksiniz. Bu rehber desteği geçerli olmayan oyunlar için yapılan bir rehberdir.
Öncelikle Linux desteği olan oyunlar için önerdiklerim geçerli olmayabilir, daha çok kasma, drop, FPS düşmesi gibi sebeplere yol açabilir.
playonlinux
Eminim ki, çoğu kullanıcı bu programı yakından tanıyor. Kısaca mantığını anlatacak olursak; playonlinux, oyunları Linux'ta daha iyi ve kaliteli bir şekilde oynamanız için, size bir Windows sanal diski oluşturuyor. Ve bu diskin içine çok az bileşen + 1 oyun koyulabiliyor. Kullanması gayet basit. Yine de resimlemek gerekirse:
Programı ilk kurduğunuzda boş bir arayüz ile karşılacaksınız. Eklediğiniz her oyun bu arayüze düşecek. Buradan direkt çalıştırabileceksiniz.
Kur kısmına gelelim. Ardından sol altta "listede görünmeyen bir uygulama kur" diyelim.
İleri, ileri diyerek geçin.
---
Bu pencere geldiğinde, ileri diyelim.
---
Ardından "yeni bir sanal sürücüye yazılım kur" seçeneğini işaretleyerek devam edelim.
---
İsim soracak. İstediğiniz bir isim olabilir.
---
Olay burada kopuyor, burada işaretlemeden de geçebilirsiniz, fakat benim önerim, son uyumluluk çalışması için.
Wine'ı yapılandırı seçip, açılan ekranda
eğer Windows 7 görünüyorsa Windows 10 yapmanız.
---
64 bits Windows installation.
---
---
Burada kuracağımız dosya
.exe uzantılı olacak.
Ben burada temsili olarak Roblox'u seçiyorum. Biliyorsunuz ki Linux desteği bulunmamakta.
---
Ardından karşınıza yükleme ekranı gelecek. Sabırlı olmanız gerekmekte.
---
Kurulum bittiği zaman oto. Çalıştırabilir. Dert etmeyin. Oyunu kapattıktan sonra karşınıza bu ekran gelecek. Buradan istediğiniz kısayolu seçip masaüstünüze atabilecek, oyunu masaüstünüzden çalıştırabileceksiniz.
---
Oyunu playonlinux arayüzünden de açabileceksiniz.
Umarım rehberim faydalı olmuştur, bilerek step-by-step anlattım, kurulumu zor olmasın diye. Sonraki rehberimi Lutris ile alakalı yapmayı düşünüyorum
iyi forumlar.