Yanlış bilgi: Çoğu ekran kartı Linux'ta stabil şekilde çalışmaktadır.
Linux'un ekran kartı optimizasyonu diğer işletim sistemlerine göre çok daha geride ama masaüstü ortamında daha iyi performans alabileceğinizi düşünüyorum.
Masaüstü ortamından çok genelde compositor'ü nasıl kullandıkları bayağı fark yaratıyor. Mesela tam ekran oyunlarda eğer compositor kapalı değilse çok daha az performans alırsın.
Compositor kapatılamayan masaüstü ortamlarından uzak dur bence.
Linux'un ekran kartı optimizasyonu diğer işletim sistemlerine göre çok daha geride ama masaüstü ortamında daha iyi performans alabileceğinizi düşünüyorum.
Hayır geride değil, daha iyi. Native uygulamalarda, ekran kartı daha iyi performans veriyor. Örneğin Blender3D programı.
Oyun performansının kötü olmasının nedenin Wine adındaki uygulamalarının Windows çağrılarını taklit ederken harcadığı performanstan ötürüdür. Buna rağmen bazı oyunlarda daha iyi performans veriyor yani.
WM veya DE'ler genel olarak cok fark ettirmiyor. Eger cidden cok kotu bir sistemin varsa WM kullanman tabii ki daha iyi olur. Onun disinda Kernel'la alakali bir durum ve tabii grafik karti surucusu ile.