Linux'ta sistem güvenliği nasıl arttırılır?

Daha fazla  
Merhaba,
Linux'a VirtualBox üzerinde Arch ile başladım ve ana makinema Dual boot olarak Fedora GNOME yüklemeyi planlıyorum. Fakat aklımda bir soru var. VirtualBox'ta kullandığım için güvenlik konusuna çok dikkat etmemiştim, ama öğrendiğim kadarıyla AUR'daki bazı paketlerde zararlı yazılımlar olabiliyormuş.

Asıl sorum şu: Mağazada bulunan GNOME extensions uygulaması üzerinden yüklediğimiz eklentiler (widgetlar, özellikler vb.) Zararlı yazılım bulaştırabilir mi? Ayrıca oh my zsh ile powerlevel10k temasını kullanmayı düşünüyorum, bunlar güvenli midir?

Ek olarak, sistemin genel güvenliğini tamamen nasıl sağlayabilirim?

AUR sadece Arch Linuxa özgüdür Fedora AUR kullanmaz, GNOME extensions mağazısına yorum yapamayacağım gnome hiç kullanmadığım için ayrıca ohmyzsh ve powerlevel10k yı birçok kişi kullanıyor ben dahil bir güvenlik sorunu göremedim. Güvenliğiniz için de güvenlik duvarı kullanabilirsiniz yada ClamAV antivirüsünü kullanabilirsiniz.

Resmi Gnome Extensions sitesinde bulunanlar güvenlidir. Dışarıdan da bazı extensionlar yüklenebiliyor ama bunların bir denetimi yok. Fedora'da AUR yok bu arada. Sadece Arch tabanlı dağıtımlarda var. AUR paketlerinde de bir denetleme söz konusu değil. Bu yüzden çok kullanılmayan, yeni çıkmış ne olduğu bilinmeyen paketleri yükleme. Oh my zsh ve powerlevel10k temaları tamamen güvenilir. Linux genel olarak güvenli bir sistem zaten. Bunlara dikkat etmen yeterli.

3. parti kaynak kullanmayın. Ek olarak konteynır kullanabilirsiniz. Docker mesela.
Ayrıca Flatpak/Flathub’lar da konteynır içinde çalışır ama Docker'da oluşturacağın bir konteynır kadar olmaz.

Öncelikler yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Resmi GNOME extensions sitesinde bulunanlar güvenlidir. Dışarıdan da bazı extensionlar yüklenebiliyor ama bunların bir denetimi yok. Fedora'da AUR yok bu arada. Sadece Arch tabanlı dağıtımlarda var. AUR paketlerinde de bir denetleme söz konusu değil. Bu yüzden çok kullanılmayan, yeni çıkmış ne olduğu bilinmeyen paketleri yükleme. Oh my zsh ve powerlevel10k temaları tamamen güvenilir. Linux genel olarak güvenli bir sistem zaten. Bunlara dikkat etmen yeterli.

Hocam GNOME'daki mağazada olan extension Manager uygulamasından yüklediklerimiz hiçbir türlü sorun çıkarmaz değil mi yani.

Öncelikler yanıtlarınız için teşekkür ederim.

Hocam GNOME'daki mağazada olan extension Manager uygulamasından yüklediklerimiz hiçbir türlü sorun çıkarmaz değil mi yani.
Hiçbir türlü sorun çıkarmaz tabiri pek doğru olmayabilir. Açık kaynak projelere zararlı kod sıkıştıranları da, Steam gibi platformlara virüslü oyun yükleyebilenleri de gördük. Ama tabii bu çok düşük bir ihtimal. Popüler ve çoğu kişinin kullandığı bir şeyse sorun olmaz. Yine de hiç yorumu olmayan yeni çıkmış şeyleri yüklemeni önermem.

Merhaba,
Linux'a VirtualBox üzerinde Arch ile başladım ve ana makinema Dual boot olarak Fedora GNOME yüklemeyi planlıyorum. Fakat aklımda bir soru var. VirtualBox'ta kullandığım için güvenlik konusuna çok dikkat etmemiştim, ama öğrendiğim kadarıyla AUR'daki bazı paketlerde zararlı yazılımlar olabiliyormuş.

Asıl sorum şu: Mağazada bulunan GNOME extensions uygulaması üzerinden yüklediğimiz eklentiler (widgetlar, özellikler vb.) Zararlı yazılım bulaştırabilir mi? Ayrıca oh my zsh ile powerlevel10k temasını kullanmayı düşünüyorum, bunlar güvenli midir?

Ek olarak, sistemin genel güvenliğini tamamen nasıl sağlayabilirim?

1-) AUR sadece Arch'ta vardır, güvenlik için bilinen pöpüler paketleri yükle(paket ismi için yapay Zeka'ya sorabilirsin)

2-)GNOME Extensions'da pöpüler olanları kullanırsan sorun yaşamazsın.

3-)gufw ile güvenlik duvarı kur, bu kısaca şu işe yarar: Diyelim aynı internete bağlı bir cihaza virüs bulaştı bazı virüsler internet ağı üzerinden yayılır gufw ise bir güvenlik duvarı koyarak aynı ağdan virüs gelmesini önler.

4-) Linux'da antivirüs çok kullanılmaz çünkü zaten bilindik paketleri yükleriz ama illaki kuracağım dersen "clamav" kurabilirsin.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı