Linux'u derinlemesine öğrenmek için ne yapılmalı?

The Menn

Decapat
Daha fazla  
Selam herkese,

Uzun süredir Linux Mint kullanıyorum, sistemi günlük işlerimde ve öğrenme aşamasında aktif bir şekilde kullanıyorum. Zamanla içinde bir sürü değişiklik yaptım. Şimdi ise Linux'u yüzeysel kullanmaktan çıkıp derinlemesine öğrenmek istiyorum.

Orta düzeyde Java, Python ve C bilgim var, ayrıca temel seviyede bash script yazabiliyorum. Sistem üzerinde ufak tefek otomasyonlar yapıyorum bu süreçte çok şey öğrendim ama hâlâ eksiklerim olduğunu hissediyorum.

Hedefim sistem yönetimini, kernel seviyesindeki detayları öğrenmek ve açık kaynak Linux projelerine katkıda bulunacak seviyeye gelmek. Bu süreçte hangi kaynaklar, projeler ya da ipuçları işime yarar? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Selam herkese,

Uzun süredir Linux Mint kullanıyorum, sistemi günlük işlerimde ve öğrenme aşamasında aktif bir şekilde kullanıyorum. Zamanla içinde bir sürü değişiklik yaptım. Şimdi ise Linux'u yüzeysel kullanmaktan çıkıp derinlemesine öğrenmek istiyorum.

Orta düzeyde Java, Python ve C bilgim var, ayrıca temel seviyede bash script yazabiliyorum. Sistem üzerinde ufak tefek otomasyonlar yapıyorum bu süreçte çok şey öğrendim ama hâlâ eksiklerim olduğunu hissediyorum.

Hedefim sistem yönetimini, kernel seviyesindeki detayları öğrenmek ve açık kaynak Linux projelerine katkıda bulunacak seviyeye gelmek. Bu süreçte hangi kaynaklar, projeler ya da ipuçları işime yarar? Deneyimlerinizi ve önerilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim.

Gentoo yüklemesi yapmayı deneyin. Eğer bilmiyorsanız Gentoo Linux ayrı bir dağıtım ve kendi kernelinizi kendiniz derliyorsunuz be yeterlidir diye düşünüyorum. Eğer ki yetmez diyorsanız kendi dağıtımınızı yapmayı deneyebilirsiniz

Son düzenleyen: Moderatör:
Ben bu yola ilk başta yazılım öğrenmeyle başladım. Java gibi dillerin temellerini YouTube'daki bro code kanalından öğrendim. Daha sonra aklıma gelen projeleri yapmaya çalışarak kendimi geliştirdim ve bir üst basamağa çıktım.
Bash script için özel bir eğitim almadım, ama aklıma gelen bir şeyi nasıl yapacağımı internette araştırarak az da olsa bilgi sahibi oldum. Linux'u öğrenmeye ise tamamen pratikle başladım. Karşılaştığım sorunları çözmek, terminali daha iyi anlamama ve sistemi tanımama yardımcı oldu.
Öğrenirken en çok deneme-yanılma yöntemi işime yaradı. Örneğin, sistemde bir yapılandırma bozulduğunda çözüm aramak hem araştırma becerilerimi geliştirdi hem de Linux'un ne kadar güçlü bir sistem olduğunu anlamamı sağladı.
Takıldığın veya sormak istediğin bir şey olursa yardımcı olurum.

Gentoo yüklemesi yapmay deneyin. Eğer bilmiyorsanız Gentoo Linux ayrı bir dağıtım ve kendi kernelinizi kendiniz derliyorsunuz be yeterlidir diye düşünüyorum. Eğer ki yetmez diyorsanız kendi dağıtımınızı yapmayı deneyebilirsiniz.

Gentoo videolarını çok izledim ancak başlamayı hiç düşünmedim siz dedikten sonra biraz daha araştırınca beni geliştiraceğini düşündüm. Teşekkürler.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı