Linux'un artıları ve eksileri nelerdir?

Şu uygulama geçişleri, aşırı iyi Linux'ta. Pencere ve tam ekran yönetimlerini çok iyi ele almışlar. Oyunlar ve programlar arası geçişler aşırı iyi. Aşırı bayılıyorum buna. Kod geliştirirken falan da çok iyi. Gnome'da bunu bayağı başarılı yapmışlar.

Bu içeriği görüntülemek için üçüncü taraf çerezlerini yerleştirmek için izninize ihtiyacımız olacak.
Daha detaylı bilgi için, çerezler sayfamıza bakınız.

Sosyal'de başka yerlere de yazmıştım bunu ama...
Şu incelemeler çok yerinde:

Ek:
Sonra...
Evet Linux bir UNIX değil ama... sıkıntıları neredeyse birebir:
The UNIX-HATERS Handbook
ISBN 1-56884-203-1
Simson Garfinkel, Daniel Weise, Steven Strassmann

Son düzenleme:
Attığın sitedeki her yazıyı okudum. Siteye göre, Allah Linux'un belasını vermiş .

Bana kalırsa Linux sana işletim sistemini veriyor ve al istediğini yap bunun bir sınırı yok diyor ayrıca bunu yaparken gereksiz uygulamalarla işletim sistemini yormuyor ve çok da güzel yapıyor, sana hiçbir şeyi diretmiyor. Windows ise ben bunu yapamayacak, uğraşmak istemeyecek insanlar için kendimce dizayn ettim ve gerekli ayarlamaları yaptım al ve kullan diyor. Bu tabii ki çok ucu açık bir cevap her kullanıcı senaryosu için demiyorum genele vuruyorum ve her Linux dağıtımı yapboz gibi değil ama Linux kullanan insan zaten bunları kullanmıyorsa Windows kullanandan pek bir farkı kalmıyor açıkçası. Ben kendime göre özelleştirmekten zevk aldığım, bundan çok faydalandığım ve kendimi daha özgür-güvenli hissettiğim için Linux kullanıyorum. Uygulama desteği konusunda sorun yaşanmasa eğer Windows konusunda "benim kullanımım için" hiçbir artısı kalmazdı.

Soldaki kitabı ilk okuduğumda... önceden kurduğum, kullandığım Linux'lar için kendimden utanmıştım.
Linux'u ağa (bence) bağlamadan önce yapılması gereken... hani ne denir... Linux'un integrity'sini kollayacak... bir sakatlık olursa haber verecek araçlardan bahsediyor.

Sağdaki malum. Her türden saldırı nedir. Kısmen korunma yöntemleri.

Eh bu da malum. Sistemimi tersine deneyerek (saldırarak) nasıl iyileştirebilirim? Başıma gelebilecek, aklıma hiiiç gelmeyecek şeyler nedir?

Şimdi, asıl demek istediğim...
Sosyal'de Linux kurduğunu okuduğum çoğu kişi, kurumsal, profesyonel ya da amatör sistem yönetici değil.
Linux'a "hangi programları kurayım?" yerine... firewall'umu nasıl yapmalıyım, ilk dertleri olmalı. ipchains (kaldıysa), iptables, nftable, vs. BSD için de geçerli, illumos için de.

Güvenilir kaynaktan paket indriyorsundur... az çok kaynak koduna bakıyorsundur... ama...
Önce firewall. Paralel olarak, değişiklik algılayıcı ve önleyiciler, vb.

Firewall'un pert ise, ki Linux kurdum diyenlerin hepsinin vasayılan ilk ayarı kullandığı düşüncesindeyim...
Ağdan saldırı üstüne saldırı yiyorsun da farkında değilsindir.
Yarın öbür gün grep yazacağına, gerp yazar enter'a basarsın. Adam çoktan senin sistem içine gerp'i sokmuştur, kimbilir neler yapacak...

Tamam, Linux'ta virüs nadir. Ama güvenlik sadece virüs değil ki.
Ahmet Birkan'ın sunduğu/temsil ettiği bir donanımlar var... USB postuna bürünmüş nano bilgisayar meret. Windows'ta eğer USB'ler kapalı değilse, Windows marifetmiş gibi USB cihazı tanıyıp, cihaz içinden sürücü/firmware bulup kurmaya kalkınca, bitti gitti bilgisayar. Hotplug saldırısı mı deniyor buna? Linux da otomatik olarak bunu eklemeye kalkıyorsa, aynı şey.
Haydi bu uç örnek de...
Ağdan gelmesi muhtemel diğer saldırılar için önlem alınmamışsa... vay Linux'un haline. Ha, Windows'un hiç şansı yok, o ayrı.

@cafyon gizlilik ve güvenlik bence güncel donanımlarda imkansız yani. Çünkü işlemciler, gpu'lar kapalı kaynaklı, ondan. İçinde ne oluyor bilemeyiz.

Özellikle Linux konusunda hiç saçma bir yorumunuzu görmedim. Elinize sağlık güzel anlatmışsınız hocam. Kitap okuma alışkanlığı olmayan biri olmama rağmen kitapları alıp okumaya başlayasım geldi.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…