Lise 2.sınıf öğrenicisi seçimini nasıl yapmalı?

ZarganaJojuk

Centipat
Daha fazla  
Merhaba lise 10. sınıf öğrencisiyim ve 11. sınıfta bölüm seçimi yapacağız. Ama ben hala hangi bölümü seçmeliyim bilmiyorum, kararsızım. Dil bölümü okumak istiyorum, İngilizceyi seviyorum ve temelimin iyi olduğunu düşünüyorum. Ortaokuldan beri İngilizceyi sevmişimdir. Biraz araştırdım tabii sevmekle olmuyor bu iş büyük disiplin gerektiriyormuş haliyle. Ben İngilizceyi sevdiğim için ben o disiplini kendimde oturturum diye düşünüyorum. Biraz dille gidebileceğim mesleklere baktım, meslekler az gibi görünüyor ama aslında her mesleğin alt kategorileri de mevcut. Eğer İngilizce dışında başka diller öğrenebilirsem işsiz kalma gibi bir durumum olmaz. İyi hoş ama yapay zekanında hızla geliştiği bir dönemdeyiz. Yapay zeka artık bir dili başka bir dile kolaylıkla çevirebiliyor. Şu an 15 yaşındayım büyük ihtimal elime mesleğimi en az 8 10 yıl sonra alabilirim. Bu hızda gelişen teknoloji 8 10 yıl sonra büyük gelişimler kaydedebilir. Haliyle bu işler için insana gerek kalmaz. Yani tercümanlık, mürtecimlik gibi meslekler tarihe karışabilir bir durumda. Bu yüzden çok tereddüt ediyorum ya seçip işsiz kalırsam diye. En kötü öğretmenlik okurum gibime geliyor.

Matematiğim fenim ortalama bir seviyede ama bu dersleri pek sevdiğim söylenemez. Sayısal; düzenli, disiplinli çalışma gerektiriyor ama ben hiçbir zaman derslerine düzenli çalışan bir öğrenci olmadım. Hep her şeyi son geceye bırakıp bir şekilde hallederim. Buna rağmen notlarım yüksek ama eğer sayısal veya EA seçiceksem gemi bu şekilde yürümez. Çalışmam gerek hem de çok çalışmam gerek. Ama ben bunu pek yapabileceğimi düşünmüyorum. Bu disiplini kendime kazandırabilir miyim onu da bilmiyorum. Dediğim gibi kafam çok karışık yorumlarınız, cevaplarınız şu an benim için altın değerinde. Sizin yorumlarınıza ihtiyacım var.

Bu gece mesajlara donemeyebilirim ama yarın öğleden sonra kesinlikle 7/24 aktif olucam. Rica ediyorum yorumlarınızı esirgemeyin. Geleceğimi artık şekillendirmek, artık bir yola yönelmek istiyorum.

Merhaba lise 10. sınıf öğrencisiyim ve 11. sınıfta bölüm seçimi yapacağız. Ama ben hala hangi bölümü seçmeliyim bilmiyorum, kararsızım. Dil bölümü okumak istiyorum, İngilizceyi seviyorum ve temelimin iyi olduğunu düşünüyorum. Ortaokuldan beri İngilizceyi sevmişimdir. Biraz araştırdım tabii sevmekle olmuyor bu iş büyük disiplin gerektiriyormuş haliyle. Ben İngilizceyi sevdiğim için ben o disiplini kendimde oturturum diye düşünüyorum. Biraz dille gidebileceğim mesleklere baktım, meslekler az gibi görünüyor ama aslında her mesleğin alt kategorileri de mevcut. Eğer İngilizce dışında başka diller öğrenebilirsem işsiz kalma gibi bir durumum olmaz. İyi hoş ama yapay zekanında hızla geliştiği bir dönemdeyiz. Yapay zeka artık bir dili başka bir dile kolaylıkla çevirebiliyor. Şu an 15 yaşındayım büyük ihtimal elime mesleğimi en az 8 10 yıl sonra alabilirim. Bu hızda gelişen teknoloji 8 10 yıl sonra büyük gelişimler kaydedebilir. Haliyle bu işler için insana gerek kalmaz. Yani tercümanlık, mürtecimlik gibi meslekler tarihe karışabilir bir durumda. Bu yüzden çok tereddüt ediyorum ya seçip işsiz kalırsam diye. En kötü öğretmenlik okurum gibime geliyor.

Matematiğim fenim ortalama bir seviyede ama bu dersleri pek sevdiğim söylenemez. Sayısal; düzenli, disiplinli çalışma gerektiriyor ama ben hiçbir zaman derslerine düzenli çalışan bir öğrenci olmadım. Hep her şeyi son geceye bırakıp bir şekilde hallederim. Buna rağmen notlarım yüksek ama eğer sayısal veya EA seçiceksem gemi bu şekilde yürümez. Çalışmam gerek hem de çok çalışmam gerek. Ama ben bunu pek yapabileceğimi düşünmüyorum. Bu disiplini kendime kazandırabilir miyim onu da bilmiyorum. Dediğim gibi kafam çok karışık yorumlarınız, cevaplarınız şu an benim için altın değerinde. Sizin yorumlarınıza ihtiyacım var.

Bu gece mesajlara donemeyebilirim ama yarın öğleden sonra kesinlikle 7/24 aktif olucam. Rica ediyorum yorumlarınızı esirgemeyin. Geleceğimi artık şekillendirmek, artık bir yola yönelmek istiyorum.
Dil seçmek istediğini anlıyorum. Sonuçta sevdiğin şeyi yapmak istiyorsun ve eşit ağırlık, sayısal gibi alanların yanında daha kolay bir seçenek. Ama dediğin gibi dil gibi bölümlerin iş olanakları çok tıkanık haberin olsun. Yani yabancı dilden mezun olursan, elinde ya çevirmenlik ya editörlük ya da ingilizce öğretmenliği olur. Burada en mantıklısıda öğretmenlik zaten ama KPSS, atama gibi şeylerle çok uğraşırsın. Zamanında rehber hocamız bize "Kaldıramıyacağınız bölümü seçmeyin bu sefer derslere odaklanamazsınız ve hep uyursunuz veya kafanız dağılır. Bu seferde ya sınıfta kalırsınız ya da daha kötü durumlar olur." demişti. Gerçekten de öyle oluyor. Sayısalı zorla seçen 9 saatlik fizik, matematik gibi dersleri çekemeyen çoğu kişi uyuyor. Uyudukları için öğrendikleri şeyler sıfır oluyor haliyle. Ben senin yerinde olsam kesinlikle eşit ağırlık seçerdim. Neden sözel seçmezdim çünkü sözelinde artık gelecek planları açısından bir yeri kalmadı. Her şey yerini sayısala bıraktı. Ve sayısalada en yakın ama en kolay plan eşit ağırlık oluyor. Bende eşit ağırlık öğrencisiyim ve iyikide sayısal, dil seçmemişim diyorum. Her gün normal okul gibi hissettiriyor. Tabii eşit ağırlık için çalışmam gerek yazmışsın. Her halükarda çalışmak zorundasın. Çalışmadan olmaz o işler. Üniversiteyr girerken çalışmadan girerim demiyeceksin ya.

Evet galiba mantıklı olan ea gibi duruyor. Yani dediğim gibi çok çalışmayan bir öğrenciyim. Bir anda sayısalı kaldıramam. Yaparsam ancak ea yaparım. Bazen bir matematik sorusunu çözemeyince beni matematik yapamiyorum diye sıkıntı basıyor. Aslında bi yandan o yüzden dile gitmek istiyorum. Ama dediğim gibi galiba dil mantıksız. Benim matematik öğretmenim de ODTÜ mezunu. Bize hep anlatır bende matematik yapamıyordum ta ki kalemi elime alana kadar diye. Bi yerden başlasam yapabilirim gibime geliyor.

Ülkenin durumu göz önüne alındığında kaygılarının olması anlaşılır bir durum. Ancak benim tavsiyem sevdiğin bölümü seçmen olurdu. Güncel olarak üniversitede dil bölümü okuyan birisi olarak, tabii ki gittiğin üniversitenin ve kendine katacaklarının da etkisiyle, dil bölümünün kağıt üzerinde görünenden çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum.

Şu anda dil bölümü 12. sınıftayım eğer dil seçmek istiyorum İngilizce seviyorum diyorsan direkt seç düşünme, dilciler işsiz kalır safsatası tamamen boş İngilizcenin yanına bir dil daha eklersen kendini her türlü bir yere atarsın ha bir de 10.sınıfta gördüğün İngilizceden çok daha başka bir İngilizce öğreniyosun dil bölümünde haberin olsun.

Bu gece mesajlara donemeyebilirim ama yarın öğleden sonra kesinlikle 7/24 aktif olacağım. Rica ediyorum yorumlarınızı esirgemeyin. Geleceğimi artık şekillendirmek, artık bir yola yönelmek istiyorum.

Şimdi sana bu diyeceklerimi sakın unutma :D

Avrupa kimliğin veya herhangi bir vize öncelliğin varsa İngilizce bölümünü.
Bilgili ve zekiysen sayısal bölümünü.
Paran varsa sözel bölümü
Seç ki gelecekte rahat edesin.

Şu anda dil bölümü 12. sınıftayım eğer dil seçmek istiyorum İngilizce seviyorum diyorsan direkt seç düşünme, dilciler işsiz kalır safsatası tamamen boş İngilizcenin yanına bir dil daha eklersen kendini her türlü bir yere atarsın ha bir de 10.sınıfta gördüğün İngilizceden çok daha başka bir İngilizce öğreniyosun dil bölümünde haberin olsun.
İşsiz kalmayacağımı bende biliyorum ama Beni korkutan şey ileride yapay zeka tercümanlık mürtecimlikte insanın yerini alabilecek durumda. Beni dil bölümünden ali koyan şey bu.

Ülkenin durumu göz önüne alındığında kaygılarının olması anlaşılır bir durum. Ancak benim tavsiyem sevdiğin bölümü seçmen olurdu. Güncel olarak üniversitede dil bölümü okuyan birisi olarak, tabii ki gittiğin üniversitenin ve kendine katacaklarının da etkisiyle, dil bölümünün kağıt üzerinde görünenden çok daha fazlası olduğunu düşünüyorum.
Peki yapay zeka hakkında ne düşünüyorsun? Sizce yapay zeka ilerde tercümanlık ve mürtecimliğin yerini alabilir mi? Sizin bu durumla ilgili kaygınız var mı?

Son düzenleme:
Peki yapay zeka hakkında ne düşünüyorsun? Sizce yapay zeka ilerde tercümanlık ve mürtecimliğin yerini alabilir mi? Sizin bu durumla ilgili kaygınız var mı?
Yapay zekanın ne kadar gelişebileceğini tahmin etmesi biraz zor. Güncel yapay zekanın çevirilerinde ise eksiklikler mevcut, bu yüzden çevirisi yapılan metnin yine bir insan kontrolünden geçmesi gerekiyor. Ayrıca yapay zekada kültürel farklılıkları, toplumların sosyal durumlarını veya metnin tamamını analiz ederek uygun bir çeviri oluşturma gibi biraz komplike işleri yapamama durumu var. En basitinden bir eser çevirirken çevirmenin göz önüne aldığı normlarla eklediği yorumları yapay zeka şu anda yapamıyor. Açıkçası çevirmenlik düşünmediğim için bu konuda fazla kaygım yok ama bence şu durumda kimsenin çok kaygılanmasına da gerek yok. Dil bölümlerinde gerçekten çok farklı meslek gruplarında iş yapan mezunların varlığı da düşünüldüğünde genel olarak kaygıya gerek olmadığını düşünüyorum.

Hocam artık eskisi gibi bir ingilizce veya almanca açlığımız yok tabiki sevdiğin şey olması önemli ama birazda gerçeklere dönmek lazım, bu yüzden bana sorarsan en geniş yola sahip bölüm eşit ağırlık

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı