Lityum ion piller şarj olurken çektiği amper düşüyor

yigitayas1

Hectopat
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
AMD Ryzen 5 7500F | ASUS Prime B650M-R | GeForce RTX 5060 Ti 16GB | 2x16 GB DDR5 5200 MHz RAM | 2TB M.2 NVMe SSD
6 lityum ion pil ve 6S bms ile 25.2Volt'luk bir batarya elde ettim ama hem piller arasındaki balans sağlansın hem de tam şarj olsun hepsi diye şarja bıraktım ve miltimetre ampermetre konumundayken 1.70a çektiğini gördüm. Sonra bu yavas yavas düştü yaklaşık 30 saniyede 1.60a kadar düştü normal mi?

Merhaba. Şarjlı aküler (kurşun-asit, nikel-kadmiyum, vb.) veya lityum-iyon, nikel-kadmiyum, vb. tüm şarjlı piller şarj başındayken nispeten daha soğuk olmaları (üzerinden akım geçen şarjlı pil ve aküler geçen şarj amperiyle doğru orantıda ısınırlar) ve ilk başlangıçta şarj nispeten çok düşük olduğundan daha fazla şarj akımını çekerek giderek ısınacak, zamanla şarjlı batarya, piller, vb. ısınıp bu şarj ilerledikçe hem artan ısınmayla hem şarj ilerledikçe azalan şarj akımı nedeniyle çektikleri şarj akımı giderek düşecektir. Bu nedenle çekilen amperin 1/2 dakikada düşmesi bence çok normaldir. Bu durum sulu-kuru kurşun-asit akülerin şarjında, nikel kadmiyum, lityum-iyon, şarjlı alkalin pillerin şarjında ayni davranışlarla olacaktır.

Not: Azalan şarj akımının artan sıcaklıkla olan ilişkisi ohm kanunu uyarınca, iç direncin sıcaklıkla doğru orantıda artması, bu nedenle çekilen akımın azalması nedeniyle ilk soğuk iç elektrolit-elektroda göre çekilen akımın artan pil, akü iç sıcaklığıyla ve artan şarj yüzdesiyle iki ayrı neden toplamıyla giderek şarj akımının düşebilmesidir. Kolay gelsin.

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı