LLC mi daha önemli VRM Soğutması mı?

284223

Decipat
Makaleler
1
Yer
Laboratuvar
Arkadaşlar bunlardan hangisi bir anakartta bulunması gereken daha önemli bir özelliktir? Ve bu LLC olarak adlandırdığımız şeyin anakartta olup olmadığını nasıl öğreniriz?

Anakartta kullanılan PWM kontrolcünün kitapçığında yazar genelde. Tam olarak "şu daha önemli" demek ne kadar doğru olur bilmiyorum. Soğutması iyi olan anakartlarda LLC vardır zaten. Soğutma bloğu yok veya sözde "soğutma" bloğuysa da LLC'ye ihtiyacın olur mu tartışılır.

OC için giriş seviyesi anakart kullanımını önermiyorum. Intel'e çok sallıyoruz ama bir yandan da adamlar haklı. Anakartın ve kullanılan bileşenlerin belli bir kalitenin üstünde olması gerekli.

Anakart ile kullanılan işlemci arasında bir denge bulunur. Mesela B450M-A PRO MAX'da LLC var ancak gidip 3800X / 3900X / 3950X takarsak enteresan olacaktır. Aynı şekilde B450M-S2H veya B450M-K için de benzer şey.

Ben gözümdeki asgari önerileri belirteyim. Buna elbette OC meselesi de dahil.

2700X / 3600 / 3600X / 3700X / 3800X / 3900X için B450-A PRO MAX anakartı VRM yapısı ile güzel deneyim sunacaktır. Gaming Plus Max ve Tomahawk MAX da daha serin VRM sıcaklığı sağlayacaktır. Aynı VRM'e sahipler ancak Tomahawk MAX VRM'si en serin çalışan model.

3950X için X570 Taichi klasmanında anakartlar doğru tercih olacaktır. Bu yanlış anlaşılmasın; 3950X'i X570 UD anakartına da takabiliriz ve stok şekilde ve hatta bir tık OC şekilde çalışabilir ancak stabilitesi değişken olacaktır. Taichi'nin kalitesinde bir anakart olmadıkça 3950X'e 265W güç çektirerek sınırlarını zorlarken sorunlar çıkabilir.

AMD üzerinden gittim ancak Intel örnek vererek de anlatabilirim. Az çok durum böyle. Mesela bütçeniz kısıtlı ve ekran kartına ayırmak istiyorsunuz; R5 3600 ile B450M-A PRO MAX da tercih edilebilir. İşlemci o anakart üzerinde de stok hızlarında sonuna kadar çalışacaktır. İşin içerisine uzun yükler veya OC girdiğinde anakartın farkı ve önemi ayrılıyor.

Mevzu sadece LLC veya VRM soğutması değil yani. VRM'nin soğutmasından daha önemlisi ne olduğu. Soğutma her türlü eklenir. Zaten kaliteli VRM'si olan bir anakartın pasif VRM soğutması da iyidir ancak VRM'si tırt olan ama kaslı gibi soğutmaları bulunan ''boş'' anakartlar da mevcut. Sorunuz varsa alabilirim.

Son düzenleme:

Peki o zaman B450M S2H almanın pek bir mantığı yok o zaman. Bir diğer sorum da ben oyun oynayıp, Web'de takılan bir kullanıcı olarak O.C işine girmeyeceğim. O taktirde en ucuz şekilde A320 bir anakart mı almak daha mantıklı olur yoksa B450M S2H gibi bir anakart mı? İleride işlemci yükseltmeye gittiğim taktirde yeterli voltajı verememe gibi bir durum söz konusu olur mu A320 anakart ile?

Çok teşekkür ediyorum bilgilendirdiğiniz için.

AMD'de seçenek bulunması onu Intel'den üstün kılıyor. Intel bir işlemciyi güzelce OC'lemek için pahalı anakartlar gerekiyor ancak 3600X gibi oyun performansı mükemmel bir işlemciyi; B450-A PRO MAX gibi 750TL'lere kadar indirim ile alınabilen bir anakart üzerinde sınırlarına kadar overclock yapabiliyoruz. Aynı senaryo için Intel'e muhtemelen 1250TL'den fazla ödemek gerekir ki işlemcisinin pahalılığına girmiyorum bile. Size de katılıyorum tabi.

İlerde işlemci yükselteceğim diyorsan B450 alman daha iyi olur. Ryzen 4000 desteğinin A320'lere verileceğini sanmıyorum. Daha düne kadar B450'ler bile almayacaktı, geri vitese taktı AMD.

İlerde işlemci yükselteceğim diyorsan B450 alman daha iyi olur. Ryzen 4000 desteğinin A320'lere verileceğini sanmıyorum. Daha düne kadar B450'ler bile almayacaktı, geri vitese taktı AMD.
A320 ile resmi olarak AMD desteklemiyor (BIOS güncellmesi ile yazmıyor) ama 3900X takan manyaklar var B350 ile X370 gelir ama A320 gelmeme ihtimali yüksek.

Ne kadar ekmek o kadar köfte, Intel'in K serisi işlemci ve anakartlarına pahalı diyoruz ama Ryzen serisinin ulaşamayacağı yüksek seviyede OC olabilme kapasitesinin yanında yüksek hızlarda uzun süreli stabil kalabilmesi de maliyetini artıran en önemli kriterlerden biri.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…