Lossless Scaling gerçekten kullanışlı mı?

Program çalışmıyor demedim, çalışıyor ama hiç bir işe yaramıyor. Program kapalı iken 20 FPS fazla, program açık iken 20 FPS az. Programın gösterdiği FPS değerleri tamamiyle saçmalık ve oyunlarda muazzam gecikme yapıyor.

Hocam bakın, programı yönergelerine uygun kullanıyor musunuz?
Program çok basit program ve açıldığı gibi kullanıma hazır zaten, herhangi bir ayarı yok. Sadece 2x, 3x ayarı var. Basit bir program ve herhangi bir özel ayar yapmaya da gerek yok. Kısacası hiç bir işe yaramaz.

Peki hocam, yaramıyor o zaman ne diyeyim.

Lossless Scaling oldukça güzel çalışıyor ve açıkçası herkesin sahip olması gereken bir uygulama.

Öncelikle almadan önce bilmeniz gereken birkaç şey var.
  1. AMD ekran kartlarının bazı modellerinde AMD driverleri ile sorunlar var. Bu sorunlar şimdiye kadar okuduğum kadarıyla pc'yi kapatma, ekran kartını görmeme ve fps'in normalden daha düşük olması olabiliyor
  2. En iyi şekilde kullanabilmek için en az 90hz bir monitöre sahip olmanız gerekiyor. 60hz monitörde de elbet kullanabilirsiniz ancak nedenini aşağıda açıklayacağım.
    • Örneğin 60fps almak istiyorsunuz ve 30fps'e limtlediniz fps'i. Mouse cursor'unu da 30fps'e kitlemiş oluyorsunuz Lossless Scaling'in framegen özelliğinin çalışma şeklinden ötürü. Bu nedenle mouse hareketleri kasıyormuş gibi görünüyor. Bu sorunu aşmanın 2 yolu var, controller kullanmak veya oyunlarda "hardware cursor" seçeneği ile windows'un mouse'ını kullanmak. Aynı zamanda mouse'ın fazla kullanılmadığı aksiyon oyunlarında da pek etkilemiyor.
  3. Ekran kartınızı hali hazırda %90 üzeri load ile kullanıyorsanız 60fps alırken 120fps'e ayarlardan kısmadan çıkamazsınız. Ekran kartı kullanımında biraz boşluk olması gerekiyor, yoksa fps düşüşü yaşanıyor.
  4. Lossless Scaling kullanırken limitlediğiniz fps'i hiç bir düşüş yaşamadan stable bir şekilde görüyor olmanız gerekiyor.
  5. Programı "upscaling" olmadan sadece framegen için kullanabiliyorsunuz.
  6. Program sadece oyunlarla sınırlı değil. Düşünebileceğin her program için kullanılabiliyor. Örneğin VLC, Youtube, Twitch, .gif dosyaları vb.. Kullanımı genel olarak aynı olsa da bazen program çökebiliyor, örneğin VLC'de kullanırken çalıştırmadan önce tam ekrana alınması ve videonun odak olması yani kaydırma çubuğunun kaybolmasını beklemeniz gerekiyor.
  7. Ne kadar fazla fps limiti verebilirseniz o kadar iyi bir şekilde çalışacaktır. 30fps limti verip 3x kullanmaktansa 45fps limit verip 2x kullanmak daha iyi bir görüntü ve performans sunar.
  8. En ideal kullanımı, örneğin düzenli 90-100fps aldığınız bir oyunu varsayalım, 75fps'e limtileyerek 2x kullanıp 150fps'e yükseltmek olacaktır. Normalde düzenli aldığınız fps'i biraz düşürerek framegen ile yükseltmek hem GPU load'ını düşürüyor hem de daha az ısınmasını sağlıyor.
  9. Framegen özelliği Vram kullanımını arttırıyor. Tam olarak ne kadar arttıracağı kullandığınız amaca ve özelliklere göre değişir ancak benim için 1440p 120fps oyun oynarken 75fps 2x Lossless Scaling sadece framegen kullandığımda yaklaşık 300mb Vram kullanımı artıyor (lakin %20 GPU load'ını da düşüyor).
  10. Framegen özelliği gecikmeye sebep oluyor. Ancak gecikmeyi azaltmak için bir çok seçenek mevcut. Freesync bunlardan birisi. Aynı zamanda Nvidia ekran kartınız varsa Nvidia reflex'de bunlardan birisi. RivaTuner Statistics Server'in son sürümünü indirerek ayarlarından en alt seçeneklerden "Async"''den "Nvidia Reflex" olarak çalışma şeklini değiştirebiliyorsunuz. Bu Nvidia Reflex teknolojisi ile fps limiti yapmanızı sağlıyor, bu teknoloji input lag dediğimiz gecikmeyi azaltmak için geliştirildi.
  11. 3x'ün gecikmesi 2x'den daha fazla.
  12. Competitive Multiplayer oyunlar oynuyorsanız örneğin Valorant gibi, framegen kullanmanızı önermem. Gecikme performansınızı etkileyecektir.
  13. Bir "overlay" olarak çalışıyor. Eğer "xbox game bar" gibi bir overlayınız varsa bunu kapatmanız gerekiyor. Yoksa çalışmasını etkiliyor.
  14. Bir overlay olduğundan dolayı hile olarak tanımlanmıyor. Oyunların dosyalarını değiştirmiyor, cheat detection olan oyunlarda sorunsuz kullanılabilir.
  15. Yine aynı şekilde overlay olması sebebiyle OBS gibi kayıt aldığınız uygulamalarda bu kayıt alırken Lossless Scaling'i kayıt almanız gerekiyor. Sadece oyun ekranını kayıt alırsanız normal fps limiti koyduğunuz şekilde oyununuz görüntülenir ve framegen uygulanan yüksek fps sadece size görünür olur.
  16. Uygulama kendi başına fps'inizi arttıran bir özelliğe sahip değil. Ekran kartınıza nasıl bir işlem yapacağını söyleyerek çalışıyor. Uygulama ile ilgili bir sorun yaşarsanız burada en başta (overlay uygulamalarından sonra) sorunun kaynağı olarak ekran kartınız ve ekran kartı driverlarını ele almanız gerekli.
    • Bu nedenle performansı ekran kartına göre değişiklik gösterebiliyor. Mesela ben 4070ti ile kullanıyorum ve gecikme neredeyse hiç yaşamıyorum. fakat eski bir ekran kartı kullanıyorsanız framegen teknolojisi daha eski olacağından farklı bir performans alabilirsiniz.

Son düzenleme:
Bak kardeşim fps ölçüm programı sana her zaman aynı fps'i gösterecek.
Teşekkürler hocam çok başarılı şekilde anlatmışsınız.

Bak kardeşim fps ölçüm programı sana her zaman aynı fps'i gösterecek.
En iyisi size video atayım. Yoksa siz bu programın Fps düşürdüğüne ve bir işe yaramadığına inanmayacaksınız. Programı kullanmadan aynı oyunda aynı yerde, program açık haldekinden 20 FPS daha fazla alıyorum. Bunu bana açıkla o zaman, madem bu program FPS artırıyor.

Bahsettiğin sorun onlarca farklı faktöre bağlı olabilir. Program sorunsuz bir şekilde çalışıyor, fırsat buldukça sorun yaşayan insanlara troubleshoot desteği veriyorum hatta Steam reviewlerine bile detaylı bir review attım karşılaşılan sorunlar ve çözümleri ile ilgili. Şu ana kadar çözülemeyen sorunların büyük çoğunluğu bazı AMD ekran kartlarının sorunları, bazı laptopların getirdiği hard limitler veya bazı Intel Arc ekran kartlarının sorunları oldu.
  • Ekran kartı modelin nedir?
  • Hangi uygulama veya oyunlarda denedin ve sorun yaşıyorsun?
  • Ekran kartı Vram ve normal load'ı kullanmadan önce ve kullanmaya başlayınca hangi değerlere geliyor? HWiNFO ile görüntüleyebilirsin.
  • Herhangi bir overlay kullanıyor musun? Buna "xbox game bar" ve "steam overlay" dahil.
  • Hangi ekran çözünürlüğünde ve modunda deniyorsun? Örneğin windowed, fullscreen veya borderless fullscreen.
  • Ekran kartı driverlerin güncel mi ve daha önceki versionlarını sorunu çözmek için denedin mi?
  • Birden fazla monitöre sahipsen hepsi ekran kartına mı takılılar?
  • FPS limitlemek için hangi uygulamayı kullanıyorsun?
  • Lossless Scaling'i hangi ayarlarda kullanmaya çalışıyorsun? Örneğin LSFG 1 mi yoksa LSFG 2.1 mi? Bir çok farklı ayarlar da bulunuyor hem upscaling hem de framegen bölümde.
  • Upscaling özelliğini ile birlikte mi kullanıyorsun?

Son düzenleme:
Hocam size bir soru sormak istiyorum programın geliştiricileri gsync ile birlikte yani gsync açıkken kullanılamadığını yazmışlar. Fakat ben resmi olmayan spiderman 2 pc portunda çok az fps (ortalama 60-70) civarlarında fps aldığım için 144hz ekranımda bu programı kullanarak 120-130 fps'lete ulaştım. Yani sol üstte o şekilde yazıyordu ve program çalışıyor gibiydi açtığım zaman fark ettirmişti. Sizce kullanmış mıyımdır programı yapanlar gsync desteklemediğini söylüyor.

Gsync resmi olarak desteklenmiyor. Aynı zamanda 2 farklı gsync var, birisi monitorler tarafından desteklenen diğeri monitörlerin kendisinde olan sertifikalı gsync. Ancak freesync ve gsync'i kullandıklarını iddia eden bazı kişiler oldu.

Teknik olarak bakarsak gsync oyun üzerinde çalıştığından dolayı çalışıyor olsa bile bu sadece oyunun native framelerine etki edecektir. Oyun ve Lossless Scaling uygulaması ile yarattığın frameler birbirlerinden ayrılar. Üst üste konulan 2 tabaka olarak düşünebilirsin, ilk tabaka oyun ve gsync bu tabaka üzerinde çalışıyor. İkinci tabaka ise uygulamanın oluşturduğu frameler. Yani 60fps'e limitlersen bu 60fps'de gsync aktif olabilir ancak gerisinde etki etmez. Gsync'in amacı screen tear azaltmak olduğundan da pek bir işe yaramaz.

Düzeltme: Yukarıdaki bilgiyi önemsemeyin. Gsync'in desteklenmemesinin sebebi Lossless Scaling Frame Generation özelliği ile aynı presipte çalışıyor olması. Her ikisi de overlay olarak çalışıyor. Lossless Scaling framegeneration özelliği farklı bir overlay desteklemiyor ve birbirleriyle çakışıyorlar.

Bir alternatif istersen RivaTuner Statistics Server üzerinden Nvidia Reflex kullanabilirsin.

Aynı zamanda söylediğinden yola çıkarak zaten ekran kartını max performansta kullanıyor olduğunu farzediyorum. Ayarları düşürmeden aynı olduğu gibi 2x veya 3x yaparsan ekran kartının kapasitesini aşacağından fps düşüşleri yaşayabilirsin.

Son düzenleme:
Anladım gsync'yi programı kullanırken kapatabilirim bundan sonra açacağım oyunda. Bir de ayarları düşürmüştüm biraz sanırsam oyunda fps düşüşleri olmamıştı çok fazla. Film falan izlerken 3X'e alıp 60fps yapıyorum ama youtube videolarındaki gibi böyle muazzam etki etmiyor ufak farklar görüyorum hareketli sahnelerde. Öneriniz var mı filmler için?

Kusura bakma bilgide düzeltme yaptım. Desteklenmemesinin kısaca sebebi her ikisi de overlay olarak çalışıyor o nedenle birlikte çalışırlarsa sorunlar yaratırlar. Gsync bu sebeple diğer overlay uygulamalarını da desteklemiyor.

Açıkçası benim deneyimimde oldukça etki ediyor youtube videolarında. 480p30fps 2x ile kullandım test etmek için, 3x olarak da denedim şu an oldukça etkililer. Hareketli sahnelerde ghosting denilen bahsettiğin olayın olması normal. Youtube video kalitesini düşürüyor özellikle 60fps olmayan videolarda bu belirgin. Hızlı hareketler olunca da bunları kayıda geçmesi kolay olmadığı gibi youtube compression daha da düşürüyor kalitelerini. Uygulama bu gördüğü frameleri çoğalttığından bunları da çoğaltmış oluyor ve daha da belirginleşiyorlar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…