Low Cost Firmalarla 30-40 TL'ye Uçmak İster miydiniz?

Katılım
22 Kasım 2016
Mesajlar
25.483
Makaleler
24
Çözümler
105
Yer
İstanbul
Havayolu şirketleri sizi x noktası ile y noktası arasındaki mesafeye en hızlı şekilde ulaşımı sunar. Bunun dışında kalan her şey pazarlama taktiğinden ibarettir.

Low cost firmaların tek para kaynağı size sattıkları biletlerdir. Bu bilet ile personel ihtiyaçları, yakıt giderleri, vergiler, inilen havalimanına ödenen ücretler, uçak bakım giderleri, güvenlik maliyetleri ödenir. Havacılıkta güven en önemli denklem ve her şeydir diyoruz. Uçakta oturduğunuz koltuğun kumaşı ile otobüs yolcuğunda oturduğunuz koltuktaki kumaşın yapısı bile aynı değildir. Uçaktakiler yanıcı olmamalıdır ve ona göre üretilir. Otobüslerde ise bu husus önemli değildir. 3 4 katı ''dolar'' bazında masraf demektir bu.

Bilet fiyatları belirlenirken kur durumu, temel, zorunlu ihtiyaçlar, beklenmedik bir duruma karşı karlı çıkabilme olasılığına göre belirlenir.

Havayolu şirketleri hizmet sunarken çok önemsenmeyen ve basit olarak görülen noktalardan dahi para kazanmaya çalışması çoğu kişiye hoş gelmez... Örn: Su, basit bir sandviç, acil durum kapısındaki koltuk ile alakasız bir koltuk arasındaki fiyat farkı. Low cost firmaların para kazanma mecrası bu tür basit şeylerdir. Havacılık; maliyetleri çok yüksek olan bir sektördür ve bu tarz şirketler bu ve benzeri yöntemlerle kar etmeyi amaçlar. Bunu kar etmek için yapmalılar da.

Uçağa dışarıdan su sokmanız yasak. Low cost bir firmayla 2-3 saatlik bir uçuşunuz var diyelim. Uçağa alınan sayılı kadar su bile hiç tahmin edemeyeceğiniz kadar ağırlık yapar. 0.5 litreden 200 adet su alınsa ortalama 100-150 kg ağırlık demektir bu. Bu sular için ayrılan yer, konulan yerin ağırlığını da hesaplarsak hepsi ayrı bir maliyettir. Bu ağırlık için havayolu şirketi 2-3 koltuktan fedakarlık yapabilir.

Bahsetmek istediğim konu bu değildi aslında. Low cost firmaların biraz mantığına değinmek istedim. Yazının 2. kısmını daha iyi anlamak için böyle bir giriş yapmam gerekiyordu. Şimdi gelelim asıl konumuza.

Uçmak bu kadar masraflı bir iş değil yolcular için. Uçmayı maliyetli yapan da biraz insanlarımız. Bizim insanımız keyfine düşkündür. Sesli turboproplar ile uçmak istemez. Uçağa dair zerre bilgi sahibi olmamasına rağmen güvenilir değil der. Çok ses çıkarıyor der. Rahat edemiyorum der. Turbofan motorlu uçak ister. Bu sebeple bu uçakları Türk halkı karşısında dolduramayan şirketlerin insanların egosunu tatmin edebilmek için turbofanlı uçaklara ihtiyacı vardır.

Şirketler minimum Boeing 737 ve Airbus A320 almaya mahkum kalır.

Güncel olarak Boeing 737: (en ucuzu) 80 milyon dolar
Güncel olarak Airbus A320: (en ucuzu) 95 milyon dolar

2 adet turboprop motora sahip ATR-72'nin birim maliyeti ise 20 milyon dolar. Merak edenler için uçak resmi:
800px-ATR72EuroLot.jpg

Low cost bir şirket olan Pegasus'un İstanbul - İzmir lokasyonu için en ucuz bileti 131 TL. Kullanılan uçak Boeing 737. ATR-72 tabanlı bir şirket olsaydı, bu fiyatlar yaklaşık olarak 30-40-50 TL civarlarına düşerdi.

Screenshot_2.png


Bu uçağın bakım maliyetleri, masrafları dahi yarı yarıyadır. Ama havacılık konusunda süper bilgili insanımız asla bu uçağa binmez. Çünkü güvenilir değildir! Zamanında Bora Jet kullandı ve pırpır uçakla mı uçacağım lan ben diyenler yüzünden battı şirket. İnsanımızın bakış açısı bu şekilde olmasaydı 70-90 kişilik kapasiteli uçaklarla Batı'dan, Anadolu'ya ve Doğu'ya ucuz rakamlarla uçulurdu.

2016'da BoraJet; ATR-72 ile İstanbul - Ankara seferini 30 TL'ye yapıyordu.

Son olarak Turbojetli uçaklarla uçmak istiyorsan ''suyu, dandik sandviçi bile parayla satıyorlar yavv!'' diye ağlamayacaksın. Suyunu içip, sandviçini yemek istiyorsan da parasını vereceksin ve sessizce yolcuğunu yapacaksın.
 
Son düzenleme:
Hiçbir bilgi sahibi olmadığı halde atıp tuttukları doğru. 737 max 8 kaza yaptı diye insanların aklında "uçak düşer uçağa binme" düşüncesi var. Cehalet çok kötü bir şey.
 
Emiliano Sala olayından sonra bu yılda turboprop motora sahip uçağa binmeyi düşünenlerde vazgeçmiştir kimse binmez. Ucuz olabilir ama bence turbofan motorlu modern uçaklar daha konforlu ve hızlı. Bu işin içinde değilim ama baktığım kadarıyla bu uçakların düşme oranı daha fazla. Bilet fiyatlarında kazığa yatmasalar aslında 200-250 TL bilet uçak için gayet normal. İstanbul-Ankara otobüs fiyatı 85-100 TL. Şimdi olsaydı zaten bilet fiyatı en az 150 olurdu yani yine batardı. Kimse modern ve güncel teknoloji varken eski sisteme binmez ve bunda yanlış bir şey yok diye düşünüyorum.
 
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı