M.2 SSD Disk 0 olarak nasıl ayarlanır?

Mustafa Eroğlu

Megapat
Daha fazla  
Bir kaç gün önce Kingston A2000 500 GB modelini aldım. Ekran kartının altında bulunan M2_1 yazan m2'nin birinci portuna taktım. İşletim sistemi Sata SSD'de kuruluydu. İşletim sistemini M.2 SSD üzerine kurdum. Sonra Sata SSD'yi biçimlendirip temizledim. Sistem güzel çalışıyor, test sonuçları güzel. M.2 soğutucu siparişi verdim ancak henüz gelmedi. Üzerinde takılı bir soğutucu olmamasına rağmen iyi performans sağlıyor.

Bilgisayarımdaki disk sıralaması şu şekilde;
Disk 0: Sata SSD
Disk 1: Sata HDD
Disk 2: Sata HDD
Disk 3: NVMe M.2 SSD

Dosya Ekleri

• Adsız.png
    25,5 KB · Görüntüleme: 49
Soğutucu performans sağlamaz. Var olan performansı daha uzun süre sürdürebilmesini ve cihazın nispeten daha serin çalışmasıyla beraber daha uzun ömürlü olmasını sağlar.

Disk 0 olarak ayarlamaya gelecek olursak anakarttaki yolları değiştirmek dışında bir yol bilmiyorum. Kendi BIOS'unuzu yazmakla da olabilir.

Size etkisi olmayan bir şeyi neden dert ediyorsunuz?

Disk0 olması için sadece M2 takılı olması gerek. Eğer SATA takılıysa M2'yi daha üst sıralarda numaralandırıyor. BIOS'un kontrol sırasıyla alakalı bir şey. SATA kısmı kontrolde daha öncelikli olduğu için ayarlardan bunu değiştirmek mümkün değil sanırım ben göremedim. Performansa herhangi bir etkisi yok.

Bende onu demiştim performanstan bahsederken. Hızı 2200 MB/s ile başlıyor ısındıkça düşüyor. Disk sıralaması konusunda dert etmiyorum sadece birincil kullandığım diskin en üstte görünmesi estetik oluyor. Onun için istiyorum. Ben sadece belki yapılabiliyordur ama belki ben bilmiyor olabilirim diye konu açtım. Şu an için mümkün değilmiş anladığım kadarıyla.
Yani anakart üreticisi Sata'dan önce M.2 slotunu kontrol edecek şekilde güncelleme yayınlarsa o zaman istediğim gibi olacak.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…