Mac Cihazlarda Tümleşik(i) veya Ayrık(d) GPU Kullanıma Zorlama (Rehber)

MrRich

Megapat
Merhaba değerli arkadaşlar uzun zamandır aklımda olan bir rehberi yapmak bu zamana kaldı. Hazır karantina sürecinde evde boş vaktim varken sizlere macOS sistemi ile alakalı bilgiler vermek istiyorum umarım faydasını görürsünüz.(Bu biraz alt rehber tadında bir paylaşım oldu)

Öncelikle başlıktan bir şey anlamayan arkadaşlarım için biraz daha detaylı bilgi vermek istiyorum. Özellikle MacBook Pro ve iMac cihazlarında işlemcinin içerisinde bulunan GPU haricinde ayrık ve daha güçlü (model yılına bağlı olarak) Nvidia ve AMD grafik kartları bulunuyor. Bu grafik kartlarını (MacBook özelinde) macOS sistemi varsayılan olarak 2 şekilde kontrol edebiliyor (iMac ise kontrol edilebilir bir grafik kartına sahip değil sadece ayrık grafik kartı çalışıyor tümleşik kart iptal edilmiş) Bu arada benim cihazım için (Tümleşik: Intel UHD Graphics 630) (Ayrık: AMD Radeon Pro 555X)
1)
Otomatik Grafik Değişimi Açık: MacBook varsayılan olarak İşlemci içerisinde bulunan tümleşik ekran kartını kullanır ve güç isteyen durumlarda ayrık grafik kartını devreye sokar.
2) Otomatik Grafik Değişimi Kapalı: MacBook sürekli olarak içerisinde bulunan ayrık ekran kartını kullanır. (Cihazın daha fazla güç tüketmesine neden olur)
Bu durumları Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu altından seçebiliyorsunuz.
Power Options.png

Fakat ne olursa olsun sürekli tümleşik ekran kartını kullanmaya cihazı zorlayamıyorsunuz. İşte benim bu durum için kullandığım ücretsiz açık kaynak kodlu bir program var:
gSwitch bu program sayesinde MacBook cihazınızı sürekli olarak tümleşik ekran kartı kullanımına zorlayabiliyorsunuz. Programın kullanılması çok basit açtığınız zaman menü çubuğuna ekleniyor ve 3 seçenek arasında seçim yapabiliyorsunuz. İsterseniz bu seçimlere bakalım:
1) Integrated Only (Yalnızca Tümleşik) (Oyun, Adobe programları ne açarsanız açın hiçbir zaman ayrık grafik kartı kullanılmaz)
Integrated GPU.png

Bu mod sizlere daha az güç tüketimi, çok daha uzun batarya süreleri aldırmaya yarayacaktır. Ben varsayılan olarak bu mod seçili kullanıyorum çünkü ben istemediğim zaman ayrık grafik kartı devreye girip bilgisayarımı ısındırmasını istemiyorum. (Aşağıda bahsettiğim birkaç hata yüzünden arada sıkıntılar yaşanabiliyor)
2) Discrete Only (Yalnızca Ayrık) (Aslında varsayılan olarak Sistem Tercihleri > Enerji Tasarrufu altından yapabileceğiniz ayarın aynısı)
Discrete GPU.png

Gelelim ben veya siz neden böyle bir kullanıma ihtiyaç duyacaksınız. (Apple çalışanları düşünememiş mi böyle bir mod koymamışlar cihaza)
1) Mesela şarj aletinizi unuttuğunuz bir durumda ağır bir program kullanmaya, oyun oynamaya ihtiyaç duymuşsunuzdur eğer bilgisayarın varsayılan politikasına müdahale etmeyip Photoshop açtığınızda yada oyuna girdiğinizde ayrık grafik kartının kullanılmasına izin verirseniz cihazınızın bataryası çabuk bitecektir.
2) Yeni güncellemelerde bu sorun giderildi mi pek emin değilim ancak başıma gelen durumlardan biri şuydu. Tarayıcı olarak Chrome kullanıyorum ve Apple, AliExpress gibi sitelere girdiğim zaman otomatik olarak ayrık gpu devreye giriyor ve ben tarayıcıyı tamamen kapatana kadar (Komut + Q) ayrık gpu devreden çıkmıyordu. Bu sorun cihazın ısınmasına boş yere yüksek enerji çekmesine yada pilin çabuk bitmesine neden oluyordu.
3) Cihazınızın ısınmasını istemiyorsunuzdur yaptığınız iş takılarak ilerlesin ama bilgisayarım ısınmasın istiyorsunuzdur böyle böyle bir sürü sebebiniz olabilir.

Kendi cihazımda işe yaramayan bir program daha var belki sadece eski Mac cihazlarda işe yarıyordur onunda linkini koyayım siz denersiniz gfxCardStatus
Not: Bu arada cihazınızın hangi grafik kartını kullandığı öğrenmenin en kolay ve programsız yolu sağ üst köşede bulunan elma logosuna tıklayıp Bu Mac Hakkında kısmına girmek orda bulunan Grafikler kısmında tek satır var ve Intel ile başlıyorsa tümleşik, 2 satır var ve ayrık GPU adı yazıyorsa cihazınız ayrık grafik kartını kullanıyor demektir

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı