Mac Filtreleme

masterboy

Kilopat
P-660RU-T1 v2 kablolu modemini kullanıyor 150M Wireless Lite N Router Model No. TL-WR741N / TL-WR741ND ile interneti kablosuza çeviriyorum. Aralığın 15 inde 16mbit lik tarife geçtik normalde 8mbit kullanırken de 8mbit i daha göremedim altyapı yetmiyor vs. diyorlardı. Malum Ocak 1 adil kullanım kotası da yenilendi adslkota dan baktım 4-5 gb kullanmışız. SpeedTest.Net den test yaptım sonra ek olarak bir de indirme yaptım ama speedtest de 10mbit alıyorken indirme yaparken 1mb/sn ye zor gelemiyor bile. Neyse TTNET'i aradım hattınızdan kaynaklı bir sorun yok bir bilgisayarcıdan yardım alın vs dedi.
Aklıma gelen sorular :
-Modem 5-6 senelik modem olduğu için 16mbit i desteklemiyor olabilir yada modem iyice eskidi
-Dağıtıcı 16mbiti desteklemiyor olabilir
-Birisi bizim internetten otlanıyor olabilir.
Şimdi kablosuz dağıtıcının şifrelerini değiştirdim admin girişi ve interneta bağlanmak için gerekli olan şifreyi.
Evdeki diğer cihazların şifrelerini yeniledim hepsini bağladım (5 cihaz var)
Şimdi bir indirme yaptım 1mb/sn yi gördüm. Aklıma ilk gelen birisi bizim interneti gizlice çekiyor galiba.
Kablosuza çeviren aygıtın DHCP Clients List bölümünde bağlı olan cihazları görüyorum hepsi bizim evdeki cihazlar fakat belki bağlanan kişiyi göremiyor olabilirim diye düşündüm. Aklıma ilk gelen MAC Filtreleme.
Mac Filtrelemeyi yaptım.
Fotoğraf koymayı denedim koyulmuyor.
Evdeki bütün cihazların maclerini dağıtıcıya girdim. Şuan 5 cihazda bağlı ve indirme yapıyorum 1mb/sn gördüm yani benden gizli başka birisi bağlanıyor gibi geldi. Who is on my programını da dağıtıcının Client List den de baktığımda hep benim cihazlarım vardı ama neyse. Ama ben 16mbit lik alıyorum fakat hala 8mbit ile bağlanıyorum.
-Modem değiştirmek
-Dağıtıcı yerine güçlü modem almak
-Binadan gelen telefon kablosundan internet-telefon diye ayıran küçük kutuyu değiştirmek
-modeme giden telefon kablolarını değiştirmek
Seçeneklerini yaparsam düzeltebilirim diye düşünüyorum. Fakat ilçede yaşadığım için de 16mbit desteklemeyebilir diye düşünüyorum. Oturduğum apartman 5 sene önce yapıldı.
Başka tavsiyelerinizi bekliyorum
Dağıtıcı ile modem salonda. Odamın masasından salondaki modemin yerine kadar 5 adım var bir de arada normal bir duvar var. Dağıtıcı ile modem çok ısınıyor. sadece modemin 1 yüzü açık.
Yakında fotoğrafları çekip koyacağım. İyi akşamlar iyi forumlar tavsiyelerinizi bekliyorum yazım hataları için özür dilerim.

Modeminin eski olması konusunda bir yorumda bulunamıyorum fakat 16mbit'i destekliyor olması lazım.
Modemin arayüzüne girerek gelen bağlantıyı görebiliyor musun?
Zyxel sitesinden ulaştığım bilgiye göre en son 2009'da firmware çıkmış. Güncel değilse önce güncellemeni tavsiye ederim
Download Library | ZyXEL

Kullandığın dağıtıcıda "Bandwidth Control" özelliği var gözüküyor şu linkten baktım.
TL-WR741ND

Bu özelliği etkili kullanabilmek için ayrıcalıklı liste oluşturabilir ve hızını kontrol altında tutabilirsin.
Evinden bağlananlar yüksek hızda, diğer bağlananlar ise düşük hızda kalması için.
Önce evindeki wireless kullanıcılarının mac adreslerini temel alarak onlara static IP vermelisin, DHCP > Address Reservation kısmından.
Örneğin 192.168.1.100'den başlayarak 192.168.1.105'e kadar.

Sonraki işlemde DHCP settings kısmında Start IP Address bölümünü 192.168.1.120 şeklinde değiştirirsek;
SDkKOqV.jpg

Bundan sonra bağlanacak cihazlar kendiliğinden 192.168.1.121 ve sonrasındaki IP'leri alacaktır. Bu adımda modemi bir kere açıp kapamak veya menüden System Tools > Reboot etmek gerekebilir.

Sonra da Bandwidth Control Settings bölümünden ↓ Ingress ve ↑ Egress Bandwidth'i yani modemine gelen download ve upload hızını ayarlamak gerekir.
Modem arayüzünden görünen download ve upload hızın ne ise tam olarak girmelisin.
ma5GtKy.jpg

Bu ayar wireless dağıtıcıdan IP alabilen her cihazın 16mbit download hızına ulaşabileceği anlamına gelir.
Bandwidth Control > Rules List sekmesini açarak "Add New..." butonundan görseldeki ayarlar kısmı açılır.
yJbHwhf.jpg

IP Range kısmını 192.168.1.120 - 192.168.1.199 şeklinde ayarladığında daha önceden static verdiğin aralık dışarıda kalır ve Wireless Router'ına sonradan bağlanacak cihazları otomatik olarak kapsayacak bir hız ayarlaması yapabilirsin. İstediğin gibi bir hız limitlemesi yaptıktan sonra "Save" butonuna basarak Bandwidth Control > Rules List sekmesinde gözükecek olan tablosunun "Enable" kutusunun tikli olduğundan emin olmalısın.

Son görselde verdiğim ayarları WDR4300 router'ımda kullanıyorum. Static IP aralığını 100 den 120'ye kadar vermemizin nedeni, ilerde daha fazla cihazı hızlı bağlantı aralığına eklemek isteyebilirsin. DHCP'de başlangıcı 130 veya 140'ta verebilirsin tamamen sana kalmış.

Özetle;
-Ağımızda bildiğimiz cihazların MAC adreslerini kullanarak static IP almalarını sağladık.
-DHCP server'ın sonradan bağlacak cihazlar için IP dağıtmasını 120'den başlatarak 100-120 arasını ayrıcalıklı yaptık.
-Hız limitini etkinleştirerek modeme gelen download ve upload hızları yansıttık.
-Ayrı bir hız limiti tanımlayarak IP'nin son okteti 120 den itibaren devam eden cihazların düşük hızda bağlanmasını sağladık.

Ufak bir rehber niteliğinde oldu umarım yardımcı olabilmişimdir. Bu ayarlar sayesinde evde olmasan bile sonradan bağlanan cihazların akk'nı doldurmasını engellebilirsin :) (y)

vQZkm4.png

Zamanında böyle ayarlamışım.
Address Reservation bölümüne girip ip leri 192.168.3.6 192.168.3.7 192.168.3.8 ile vereyim o zaman. Sorun olmaz değil mi ? mesela dün telefonum 192.168.3.5 iken bugün modemi dağıtıcı restartladım sabah ş şimdi 192.168.3.5 leptop olmuş. Yani burdan static lan ip lerini vereceğim anladım.
Modem arayüzüne girdim böyle bir alanda bunlar var.
l0EJrg.png

g4XdZN.png

Egress e 797 Ingress e 12288 mi girmeliyim yani ? Ayrıca neden 12288 ki ben 16lık alıyorum ama ?

vQZkm4.png

Zamanında böyle ayarlamışım.
Address Reservation bölümüne girip ip leri 192.168.3.6 192.168.3.7 192.168.3.8 ile vereyim o zaman. Sorun olmaz değil mi ? mesela dün telefonum 192.168.3.5 iken bugün modemi dağıtıcı restartladım sabah ş şimdi 192.168.3.5 leptop olmuş. Yani burdan static lan ip lerini vereceğim anladım.

Start IP 192.168.3.5 şeklinde kalırsa 192.168.3.6, 7, 8 sırasıyla ayarladığın static IPlerden sonra wireless'e bağlanan cihazlar 9,10,11 şeklinde IP almaya devam edecek bu durumda planladığımız ayrıcalıklı hızlı bağlananlar sınırına otomatik olarak dahil olacaklar.

Bu şekilde bırakabilirsin ama ilerde hızlı bağlananlar aralığına ek IP adresi eklemek istersen sıkıntı çıkabilir. En rahatı fazladan açık IP aralığını baştan bırakmak :)

Modem arayüzüne girdim böyle bir alanda bunlar var.
l0EJrg.png

g4XdZN.png

Egress e 797 Ingress e 12288 mi girmeliyim yani ? Ayrıca neden 12288 ki ben 16lık alıyorum ama ?

Aboneliğiniz kağıt üzerinde 16Mbit gözükebilir fakat acı Türkiye gerçeği, genelde ADSL hattı 12Mbit'in üzerine çıkmakta zorlanıyor. Dilerseniz servis sağlayıcınızın müşteri hizmetleri ile görüşerek durumu bildirebilirsiniz.
Modem arayüzünden görünen "12288 kbps" ifadesini yükseltebilirler fakat sonrasında yükselttikleri bu hıza ulaşabilir misiniz emin değilim.

Uyarı! Bu konu 11 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı