Ben Python ve Matlab kullanıyorum genelde, performansı gayet iyi, fakat eşleniği bir Windows cihazla karşılaştırmadım tabi. M1'e göre de 3-4 kat daha hızlı çalışıyor diyebilirim bu işlerde M4. M5 daha da iyidir heralde. Air da olsa Pro da olsa şarjı da basit işlerde 8-12 saat, ağır işlerde 4-8 saat çok rahat gidiyor. Pilde bile 10 bin satır Pythonu veya 2000 satır Matlab kodunu çok rahat çalıştırıyor.
4 sene M1 Air kullandım, haftanın 3-4 günü okul ev arası ve yurt dışı/yurt içi seyahatlerde her yere yanımda götürdüm neredeyse. Elektrik mühendisliği okuduğum için Verilog vs. kodlamalarda ve CAD programı kullanımında sorun yaşadım, ama onun dışındaki her işi gayet iyi yapıyor.
Normalde M4 Air almayı düşünüyordum ancak özel bir durum sebebi ile M4 Pro almak uyguna geldi. Ekranı, hoparlörleri vs. çok daha iyi olsa da kasasını çok beğenmedim, biraz dayanıksız hissettiriyor. Bence eski Air M1 kasa çok daha sağlamdı. Ağırlık olarak da 300 gram fazla ama pek hissedilmiyor o.
Fakat Windows kullanman gerekiyorsa 2 kere düşün, sanal makinede emülatörle çalıştırabiliyorsun ancak. 16GB RAM'in varsa 8 ayırıyorsun vs. çok iyi olmuyor. Performansına bak yine Youtube'dan falan ama bence iyi değil.