MacBook'u sürekli şarjda kullanmak zarar verir mi?

burakdrs

Hectopat
Daha fazla  
Meslek
Serbest Mesleque
MacBook Air M2 aldım, birkac konuyu da arastirdim ama direkt aklımdaki soruların cevabini bulamadım. Surekli sarjda kullanılırsa pilin ömründen yer mi, pili harici uygulamalarla kisitlayabilir miyim yüzde 80 gibi? Ve sürekli şarjda durması donguyu arttırır mi?

Bir uygulama var istediğin yüzdeye sabit tutuyor. Bu şekilde kullanmanın bir zararı yok sadece en azından haftada bir falan pilde kullanarak pili bi boşaltıp doldurun. Ayrıca sürekli prizde kullanan kişilerin sürekli pilde kullananlara göre daha az pil döngüsü oluyor. (apple bunu doğrulamamasına rağmen)

O cihazlar batarya da kullanabilmen için pil ömürleri iyi tasarlanıyor. Evet belirli bir noktadan sonra sürekli şarjda kullanman zarar verir bataryaya uzun süre şarj edilmeyen doldur boşalt yapılmayan piller ömürlerini durduk yere de kaybedebilir. Hatta bu durumu yaşamamak için kullanmadığım şarjlı kişisel bakım aletlerinin şarjlarını 1 ayda 1 kere boş yere çalıştırıp bitirip tekrar takıyorum böyle 3 senedir bataryasını ayakta tutmaya çalışıyorum

Son cüleniz kesinlikle doğru. 13 Martta kulanmaya başladığım cihazın pil döngüsü 3. Ve istinasız hergün şarjda kullanıyorum.

Bu arada yerli yabancı bir çok forumda sorunuzu araştırmıştım. Eski modellerde evet bişeyler yapılmalıydı fakat yeni modellerde herhangi bişey yapmanıza gerek yok, istediğiniz gibi kullanın. Sadece pil ayarlarından ekran görüntüsünü eklediğim iyileştirilmiş pil sağlığı açık olsun yeterli.

Dosya Ekleri

• Ekran Resmi 2025-04-17 13.58.37.png
    146,4 KB · Görüntüleme: 51
Teşekkür ederim,surekli pilde veya şarjda kullanan birisi degilim,genelde 20-100 arası kullaniyorum.Peki 30 yerine 20w adaptörümle şarj etsem pil sagligina artisi yada eksisi olur mu?

Teşekkür ederim,surekli pilde veya şarjda kullanan birisi degilim,genelde 20-100 arası kullaniyorum.Peki 30 yerine 20w adaptörümle şarj etsem pil sagligina artisi yada eksisi olur mu?
Prize takılı kullanırken iki adaptörde sorun yaratmayacaktır. Şarj ederken bataryayı yavaş şarj etmek daha güvenli diye biliyorum.
İyileştirilmiş pil açılsa bile pili tamamen sınırlandırmıyor. Bahsettiğim uygulamanın ismini unuttum ama bir dönem kullanmıştım. Yüzde 80'lere sabitleyerek pirizde kullansa daha sağlıklı olacağını düşünüyorum. Gün boyu pc ile çalışmıyorsa iyileştirilmiş pil ayarıda işini görecektir.

Kendi IPhone'mde 5W adaptörü kullanıyorum halen, ama 20likle doldurunca daha çabuk bitiyor. Bu yüzden sordum. MacBook'ta da 20likle doldursam daha geç mi biter? 1 saat 1 saattir.

Yok hocam eski modeller için geçerliyd. Şuan benim cihaz %80'de şarjı kesiyor. Kablo üzerinde de yeşilken cihaz gücü direk adaptörden aldığını belirtiyor. Turuncu ışıkta işe şarj ediyor anlamına geliyor.

Hatta denemedim ama şöyle birşey okumuştum. Pil de kullanınca %78 e gelince şarja takın %80 de tekrar pile dönün. Bunu 2 kere tekrarladığınızda %80 de şarjı kesiyor. Ben normal kullanımıma göre %80 de kesmeye başladı. Bu durumda da 3. part uygulamaya gerek kalmadı.

Bende ayarı açmama rağmen %80'de durdurmuyor. Bahsettiğiniz yöntemi deneyeceğim teşekkürler.

Kendi IPhone'mde 5W adaptörü kullanıyorum halen, ama 20likle doldurunca daha çabuk bitiyor. Bu yüzden sordum. MacBook'ta da 20likle doldursam daha geç mi biter? 1 saat 1 saattir.
Böyle birşey duymadım daha önce. Hızlıda şarj etsen, yavaşta etsen pilin kapasitesi bellidir. Aynı kapasiteyi dolduruyorsun sonuçta. Yavaş şarj edince 1000mah daha fazla şarj almıyordur. Bire bir aynı enerjiyi tüketirsen ortam sıcaklığı aynıysa, kısaca aynı şartlar altında ikisinde de aynı süreyi elde edersin bence.

Hızlandırmak için o şekilde okumuştum. Benim ilk aldığımda kullanımım da şarj öncesi %72 lerde şarja takıyordum. Sonrasında %80 da sabit kaldı bu konulardan habersiz. Hatta %80de dururken pile tıkladığınızda %100e şarj et gibi bi seçenek çıkıyor.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…