Maddenin içinden geçebilmek için hızlı mı olmak yoksa atomlarına ayrılmak mı gerekir?

8bitlikadadam

Megapat
Daha fazla  
Meslek
Yazılımcı, Grafik ve Web Tasarımcı, UI Artist, Tır şoförü
Sabah sabah durduk yerde No Man's Sky oynarken aklıma takıldı. Önce ışık hızını düşündüm. Bir cisim, öyle bir hızla hareket eder ki maddeyi es geçer. Ama biraz mantıklı düşününce atomların birbirine çarpması kaçınılmaz. Peki cisim atomlarına ayrılsa ve başka bir cisme doğru hareket etse, içinden geçer mi? Beyin fırtınası yapalım istiyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:

Hocam benim de kafama takılan bir soru bu atomlar arası uzaklık çok fazla sacama bu boşluktan kendi atomumuzu geçirebilir miyiz çok saçma bir soru ama kafamda takılmış bir şey.

Cismin hızının başka bir maddenin içinden geçmesiyle ilişkisi yok. Işık hızına geçmekse pratik olarak imkansız ve düşünce deneyi olarak da zamanın duracağı ve kütlenin sonsuza ulaşacağı ve gibi bazı anomaliler yaratır.

Hocam benim de kafama takılan bir soru bu atomlar arası uzaklık çok fazla sacama bu boşluktan kendi atomumuzu geçirebilir miyiz çok saçma bir soru ama kafamda takılmış bir şey.
Atomlar arası boşluk çok fazla fakat bu onların arasından geçmek makro fizikte olduğu kadar basit bir şey değildir. Cisimleri birbirine bağlı veya ayrı yapan şey onların fiziksel teması değil elektriksel çekimleridir

Peki bu elektriksel çekimi bir anlığına kesebilseydik mıktatıs benzeri bir şey ile.

Peki bu elektriksel çekimi bir anlığına kesebilseydik mıktatıs benzeri bir şey ile.
Ne yazık ki mümkün değil. Çünkü günlük hayatta bize her ne kadar güçlü görünselerde atomik seviyelerdeki bölen katsayısının çok düşmesi nedeniyle elektromanyetik çekim olağanüstü güçtedir ve herhangi bir mıknatıs bunu bölemez. Hem kuantum doğası nedeniyle yeterince güçlü bir mıknatıs olsaydı bile bu dalgasal yapılar gibi birçok sebepten ötürü sandığımızdan çok daha karmaşık bir iş olurdu

Hocam merakımdan soruyorum fizik ile alakalı bir bölüm mü okuyorsunuz yoksa ilginiz mi var.

Hocam merakımdan soruyorum fizik ile alakalı bir bölüm mü okuyorsunuz yoksa ilginiz mi var.
İlgim var, henüz lisedeyim fakat bazı fizik sınavlarına hazırlanıyorum ve üniversitede elektrik elektronik veya bilgisayar bilimi düşünüyorum

Ne kadar hizla gittiginle bir alakasi yok ki zaten kutlen varsa isik hizina cikamazsin.

Farkli dalga boyundaki isimalarin penetrasyon yetenegi farklidir, ne kadar enerji tasidiginla alakali fakat penetre etmeye calistigin ortamla her turlu carpisirsin.

Yani suya carpan gama isinlari belirli bir derinlige kadar penetre eder fakat sonunca emilir. Vucudunun tamamini delip gecer ama bir miktari vucudunda "emilir". Bu farkliliktan zaten rontgen goruntusu olusur.

Yani elimizde bilim kurgusal bir makine olsaydi ve seni dalga boyu cok cok kucuk fakat vucudundaki tum atomlarin enerjisini tasiyabilecek super gama isimasina donusturebilseydi, bazi cisimlerin icinden gecebilirdin biraz enerji kaybederek.

Tabi ayni makinenin bu islemden sonra seni tekrar normal insan formuna da donusturebildigini varsaymak gerek. Hafif bir yorgunluk olurdu yalnizca

Her türlü çarpışırsın derken? Eğer ışımalardan söz ediyorsak gama ışınları çoğu cisme mükemmel penetre edebiliyor diye biliyorum? Hem konuştuğumuz konu ışımalar değil bir maddenin diğeriyle etkileşimi değil mi?

Bunun hızla alakası yok. Vücudunda bulunan moleküller, hücreler vb maddelerin boyutu çok büyük bu nedenle tesir kesiti de bir o kadar büyük. Eğer ki maddenin içinden geçmek istiyorsan kendini nötrino veya nötron gibi nötr parçacıklardan yaplımış bir şeye dönüştürmen gerekir. Nötrinoların tesir kesiti çok çok küçüktür ki 1 milyar nötrinoyu duvara fırlatsanız en fazla birkaç tanesi duvardan sekip yansır fakat insan boyutunda bir maddeyi hele ki moleküllerden oluşmuş birisini duvardan geçirmeniz imkansızdır.
Ek olarak insan vücudundaki bütün parçacıkları bilseydin bunu schrödinger denklemine koyup hangi olasılıkla geçip geçmeyeceğini hesaplayabilirdin. İmkansız dememin sebebi de %0'a çok çok yakın olması. Bu arada duvarın veya içinden geçmek istediğin maddenin coulomb potansiyeli çok önemli bunun nedeni vücudumuzda bulunan proton-elektron gibi yüklü parçacıklar.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…