Sabri Gülmez
Femtopat
Daha fazla
Hocam farzı misal anlatıyorum. "Firma ile konuştum dedi ki benim elimde PS4 yok veremem parasını göndereyim. Bende kabul etmedim ve değişmesi için icra başlattım. İcra, firmanın elinde ürün yok misli ile değişimi yapamıyor ve para iadesi yapacak diye kabul edebilir mi.Hocam şöyle ki kanuna göre sizin birkaç seçimlik hakkınız bulunuyor ayıplı mal konusunda, siz de değişim talebiyle başvurduğunuz için THH değişim konusunda karara varmış, bu nedenle satıcı her şekilde size ürünün muadilini vermek durumunda.
Değişmesi için icra başlatamazsınız. Firma elimde yok ve para iadesi yapıyorum diyebilir. Fakat 5500 TL olarak alamazsınız. mecburen 2650 TL alacaksınız. THH kararında da ücreti belirtilmiş. Tekrar başvurmanız durumunda THH belgede de yazan ücretten ücretinizin tarafınıza iadesi kararı verecektir. Mahkemeyle uğraşırım derseniz de kaç ay uğraşacağınıza değmez avukat masrafı en düşük o kadar tutar zaten. yine aynı paraya almış gibi olursunuz. Ayrıca misli ürün olmuyor. Sadece ürünün zamanla fiyatı artmış. Misli ürün olması için size PS4 Pro veya PS5 vermeleri gerekir. O da imkansız.Hocam farzı misal anlatıyorum. "Firma ile konuştum dedi ki benim elimde PS4 yok veremem parasını göndereyim. Bende kabul etmedim ve değişmesi için icra başlattım. İcra, firmanın elinde ürün yok misli ile değişimi yapamıyor ve para iadesi yapacak diye kabul edebilir mi.
Firma değişim kararı sonrasında benim elimde ürün yok ben ücret iade ediyorum diyemez, etse etse değişim kararına itirazda bulunarak para iadesi yapmaya çalışır. THH para iadesini kabul etse bile (ki genelde etmez) konu sahibi olayı üst mahkemeye taşıyıp karara itiraz edebilir (iade edilen ücret ile günümüzde o ürünün alınamadığı gerekçesiyle). Ayrıca avukat ve dosya masrafları davayı kaybeden tarafça ödenir yani konu sahibinin cebinden bir kuruş çıkmaz. Satıcı bende ürün yok diye karara itiraz ederse de THH aynen şöyle yanıt verir: muadilini ver o zaman.Değişmesi için icra başlatamazsınız. Firma elimde yok ve para iadesi yapıyorum diyebilir. Fakat 5500 TL olarak alamazsınız. mecburen 2650 TL alacaksınız. THH kararında da ücreti belirtilmiş. Tekrar başvurmanız durumunda THH belgede de yazan ücretten ücretinizin tarafınıza iadesi kararı verecektir. Mahkemeyle uğraşırım derseniz de kaç ay uğraşacağınıza değmez avukat masrafı en düşük o kadar tutar zaten. yine aynı paraya almış gibi olursunuz. Ayrıca misli ürün olmuyor. Sadece ürünün zamanla fiyatı artmış. Misli ürün olması için size PS4 Pro veya PS5 vermeleri gerekir. O da imkansız.
Sonuç olarak firma ben bunu değişmiyorum paranı vereceğim derse hiç bir şekilde yaptırım yapamıyorum sanırımDeğişmesi için icra başlatamazsınız. Firma elimde yok ve para iadesi yapıyorum diyebilir. Fakat 5500 TL olarak alamazsınız. mecburen 2650 TL alacaksınız. THH kararında da ücreti belirtilmiş. Tekrar başvurmanız durumunda THH belgede de yazan ücretten ücretinizin tarafınıza iadesi kararı verecektir. Mahkemeyle uğraşırım derseniz de kaç ay uğraşacağınıza değmez avukat masrafı en düşük o kadar tutar zaten. yine aynı paraya almış gibi olursunuz. Ayrıca misli ürün olmuyor. Sadece ürünün zamanla fiyatı artmış. Misli ürün olması için size PS4 Pro veya PS5 vermeleri gerekir. O da imkansız.
Daha önce böyle bir süreç yaşamadığınız belli. Elinde ürün yok ise iadesini yapar. Muadiliyle değiştirebileceği bir ürün yok ortada. THH satıcıya muadili ürün vermesi yönünde tavsiye verebilir. THH'nin kararları bağlayıcı değildir. Satıcılar genelde mahkeme ile uğraşmamak için THH kararlarını esas alırlar. Davayı açarken bu arkadaş dosya masrafı ödeyecek. Satıcı gelip sen ödeme kardeşim al şu parayı bana dava aç mı diyecek? Davanın sonunda ücretleri ödeyecek. Avukat sıkıntı yaparsa ne olacak? Çoğu yüzdelik hesabı çalışıyor. Şu kadar günde paramı ödeyeceksin tarzında dosya alıyorlar hep. Tabi orada bizim yönetmeliklerimizde sıkıntı var. Direkt masrafı firma avukata ödese sıkıntı yok. Kazanan tarafa nakit olarak ödüyorlar. Oysa ki mahkeme sonunda arkadaş kazanırsa firmanın masrafları ve parayı iadeyi ödemesi için 30 gün süre veriliyor. Neresinden bakarsan risk. Muadiliyle değişme durumu garantiye verilmiş ürünlerde geçerlidir. Sıfır ürünlerde muadiliyle değişim diye bir şart yoktur. Firma da zaten bu konumda 2 tane seçeneği elinde bulunduruyor. Mahkemeye gidilecek bir husus göremiyorum. Kaç yıl telefon, bilgisayar tablet sattım. THH'ye giden oldu hiçbirisi muadil ürün kararı vermedi. Veremez de zaten. Ya değişim ya para iadesi. Kaldı ki kesilen fatura ne ise o para üzerinden ödemesi yapılıyor. O zaman herkes gider alır fiyatı artınca kardeşim bu şöyleydi şurası şöyleymiş bana 2000 liraya aldım ama 2300 ver der. Her zaman müşteri haklı değildir. Satıcı ne yapacak bu konumda? Ne verecek?Firma değişim kararı sonrasında benim elimde ürün yok ben ücret iade ediyorum diyemez, etse etse değişim kararına itirazda bulunarak para iadesi yapmaya çalışır. THH para iadesini kabul etse bile (ki genelde etmez) konu sahibi olayı üst mahkemeye taşıyıp karara itiraz edebilir (iade edilen ücret ile günümüzde o ürünün alınamadığı gerekçesiyle). Ayrıca avukat ve dosya masrafları davayı kaybeden tarafça ödenir yani konu sahibinin cebinden bir kuruş çıkmaz. Satıcı bende ürün yok diye karara itiraz ederse de THH aynen şöyle yanıt verir: muadilini ver o zaman.
Hocam şu an elimde değişim lehine thh kararı var ama anladığım kadarı ileDaha önce böyle bir süreç yaşamadığınız belli. Elinde ürün yok ise iadesini yapar. Muadiliyle değiştirebileceği bir ürün yok ortada. THH satıcıya muadili ürün vermesi yönünde tavsiye verebilir. THH'nin kararları bağlayıcı değildir. Satıcılar genelde mahkeme ile uğraşmamak için THH kararlarını esas alırlar. Davayı açarken bu arkadaş dosya masrafı ödeyecek. Satıcı gelip sen ödeme kardeşim al şu parayı bana dava aç mı diyecek? Davanın sonunda ücretleri ödeyecek. Avukat sıkıntı yaparsa ne olacak? Çoğu yüzdelik hesabı çalışıyor. Şu kadar günde paramı ödeyeceksin tarzında dosya alıyorlar hep. Tabi orada bizim yönetmeliklerimizde sıkıntı var. Direkt masrafı firma avukata ödese sıkıntı yok. Kazanan tarafa nakit olarak ödüyorlar. Oysa ki mahkeme sonunda arkadaş kazanırsa firmanın masrafları ve parayı iadeyi ödemesi için 30 gün süre veriliyor. Neresinden bakarsan risk. Muadiliyle değişme durumu garantiye verilmiş ürünlerde geçerlidir. Sıfır ürünlerde muadiliyle değişim diye bir şart yoktur. Firma da zaten bu konumda 2 tane seçeneği elinde bulunduruyor. Mahkemeye gidilecek bir husus göremiyorum. Kaç yıl telefon, bilgisayar tablet sattım. THH'ye giden oldu hiçbirisi muadil ürün kararı vermedi. Veremez de zaten. Ya değişim ya para iadesi. Kaldı ki kesilen fatura ne ise o para üzerinden ödemesi yapılıyor. O zaman herkes gider alır fiyatı artınca kardeşim bu şöyleydi şurası şöyleymiş bana 2000 liraya aldım ama 2300 ver der. Her zaman müşteri haklı değildir. Satıcı ne yapacak bu konumda? Ne verecek?
Hocam şu şekilde oluyor. 1. maddede dediğiniz geçerli.Hocam şu an elimde değişim lehine thh kararı var ama anladığım kadarı ile
Firma değişim yapmazsa paranı iade edeyim der ise ve ben ürün değişimi istiyorsam olsamda
1-İcraya verirsem icradan da fatura üzerindeki ücret firma tarafından iade edilecek.
2-Tüketici mahkemesine gidiyorum ve kazanırsam masrafları karşı taraf ödüyor ama yine fatura üzerindeki ücret iade ediliyor. (firmaya mahkeme/avukat masrafları felan ekstra gelmiş oluyor)
3- ne kadar tüketicinin isteği değişim olsa da Firma istemedikçe değişim gerçekleşmiyor.
Bu arada olay satıcının suçu sony garantili sattığı ürün öyle çıkmadı, satıcının yapması gereken işini doğru yapması olabilirdi.
Evet konsolu kullandım kol arızalandığı zaman sony teknik servis ürünün sony garantili olmadığını söylediler.Hocam şu şekilde oluyor. 1. maddede dediğiniz geçerli.
2. de mahkemeye giderseniz lehinize karar çıkması durumunda(bence mevcut durumda çıkmaz ama denemek isterseniz deneyebilirsiniz.) mahkeme size 5500 TL ücret belirtirse bu ücreti alırsınız ve masrafları satıcı karşılar.
3. madde ise eğer lehinize bir durum olduysa, zaten THH değişim demiş ürün yoksa iade etmek zorunda, satıcı bunu yapmakla sorumludur. Firma değiştirmezse gerekirse mahkeme kararıyla yine değiştirirsiniz. Eğer firma değiştirmeyi reddederse mahkemeyi %99 kazanırsınız. Hatta tarafınıza tazminat kararı da çıkabilir. Satıcı mevcut durumda size Sony garantili olarak sattığı ürünün ithalatçı garantili çıkması sebebiyle kusurlu. Fakat değişim ve iade çıkar. Fazla ücret verileceğini zannetmem. Konsolu kullandınız mı?
Peki şu an tam olarak ne yapmam gerekiyor.3. madde ise eğer lehinize bir durum olduysa, zaten THH değişim demiş ürün yoksa iade etmek zorunda, satıcı bunu yapmakla sorumludur. Firma değiştirmezse gerekirse mahkeme kararıyla yine değiştirirsiniz. Eğer firma değiştirmeyi reddederse mahkemeyi %99 kazanırsınız. Hatta tarafınıza tazminat kararı da çıkabilir. Satıcı mevcut durumda size Sony garantili olarak sattığı ürünün ithalatçı garantili çıkması sebebiyle kusurlu. Fakat değişim ve iade çıkar. Fazla ücret verileceğini zannetmem. Konsolu kullandınız mı?
Hocam konsolu kullandıysanız bizi neden bu kadar uğraştırdınızEvet konsolu kullandım kol arızalandığı zaman sony teknik servis ürünün sony garantili olmadığını söylediler.
Peki şu an tam olarak ne yapmam gerekiyor.