Sürprizbozan İnceleme Marvel's Spider-Man 2

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.
Makaleler
4
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 4060TI 8GB, Ryzen 5 5600, 16 GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM, ASUS A320M-F, Snowman M200, Aego Gamegaraj 650W PSU
Meslek
Öğrenci
Giriş:
Açıkçası bu oyun benim için bir hayal kırıklığıydı ve açıkçası Youtube'daki o "En iyi süper kahraman oyunu" başlıkları tamamen clickbaitten ibaret. Sektörde hâla daha Arkham City kalitesinde iş yok. Peki neyi yanlış yapmış olabilir ki bu oyun da ilk oyuna 4/5 veren ben buna 3/5 verdim. Bir bakalım.

Hikâye (Sadece oyun hikâyesi değil Ultimate Spider-Man, Web of Shadows oyunundan ve Kraven'ın Son Avı çizgi romanından da spoiler var):
Eğer Spider-Man'le klasikleşmiş çizgi romanlar ya da Activision oyunları geçmişiniz yoksa bu oyunu seversiniz. Lakin eğer Kraven'ın Son Avı hikâyesini okuyup Ultimate Spider-Man ve Web of Shadows oynadıysanız adamların zaten yapılmış fikirleri alıp üzerine birazcık kendilerinden bir şey katıp ortaya senaryo atmaya çalışırken her 3 projeden de aldıklarını başarısız uyguladıklarını görürsünüz. Zaten oyuna başladığınızda sadece 31 ana görev olduğunu görünce hayal kırıklığına uğruyorsun. Ha bir de oynarken Sweet Baby'i hissediyorsun. Asıl senarist ekip oyunun sonuna kadar Miles'ı pek sallamamış. Çünkü oyunun ilk iki bölümünde her büyük ve ana hikâyeye etki eden olaylar Peter ile yaşanırken Miles ile şimdi siyahi topluluğum için şöyle yapacağım, böyle yapacağım diye geçiyor. Kimse kusura bakmasın ama yan tarafta Peter ile oynarken ve şehir elden gidiyorken Miles ile 5-10 dakikalık bir Harlem'deki zencilerle alakalı görev yapınca ve bu görevin asıl senaryoya etkisi sıfır olunca insan bir kıllanıyor ve oyunun finaline geldiğinizde şunu fark ediyorsunuz, senarist ekip finale kadar Miles'ı senaryoya yedirememiş ve arada gözükecek şekilde ayarlamış, sonradan Sweet Baby'nin dandik senarist ekibi zorlama woke yerleştirmek isteyince ortaya böyle saçma sapan bir sunum çıkmış. Miles kötü değil bu arada, hatta Peter simbiyota kavuştuktan sonra Miles senaryoya iyice dahil olmaya başlıyor ve o noktadan sonra Miles'ı Peter'dan daha çok sevecek noktaya geliyorsunuz sadece oyunun başında iyi yedirilmediği gibi ağırlık yapıyormuş gibi geliyor. Şimdi gelelim Kraven'a, o Kraven'ın Son Avı hikâyesinde Spider-Man'i alt edip onu canlı canlı gömen ve onun yerine geçen, en sonda av bitti diyerek kendisini öldüren(Bu kısımları tam hatırlamıyorum ama sanki Spider-Man kimliğini aldıktan sonra onun kendi kafasındakileri anlayınca aslında kendisinin kaybettiğini anladığı gibi bir senaryo kalmış aklımda), Kraven'ın Spider-Man'in yerine geçmesiyle birlikte ve Spider-Man mezardan çıktıktan sonraki hâliyle birlikte aslında o espri sevdalısı karakterin ne kadar korktuğunu suratımıza vuran ve gerçekten hem Spider-Man hem Kraven için önemli, karanlık, gerici ve gerçekten iyi yazılmış bir senaryo. Öyle ki Spider-Man orijinal seride Kraven ile hiç espri yapmadığı gibi kabuslarında onu görmeye devam etmiş. Yani anlayacağınız Kraven zamanında iyi bir senarist tarafından yazılmış önemli bir senaryoya sahipti. Bu oyunda ise kendine, kendisini öldürecek kadar güçlü olduğu için son avı diye nitelendirebileceği birini arayan bir deli. Öyle önemli veya empati kurabileceğiniz bir arka plan hikâyesi ya da felsefesi yok. Oyuna başlarken gerçek fanların(Çünkü Youtube'da izlediğim inceleme kanalları bu karakteri sadece Tom Holland üçlemesinden tanıyor desek yeridir) çoğu hikâyeyi sevmiyor ve aceleye gelmiş diyordu. Sevmeme sebeplerini anladım çünkü dediğim gibi oyunun 25 görevi boyunca baş kötü olan Kraven'ı o kaliteli çizgi romandaki adam yerine dümdüz bir kötü olarak geliyor. Son 6 görevin baş kötüsü Venom ise Ultimate Spider-Man ve Web of Shadows'dan esinlenerek işlenmeye çalışmış ama 10 saatte her şeyi yavaş yavaş anlatıp son bölümdeki o simbiyotun ele geçirdiği şehir hikâyesine zemin hazırlarken bu oyun son 6 görevde o 10 saatlik Web of Shadows'un simbiyotu ele geçirmesi senaryosu ile 6 saatlik Venom ve Spider-Man'in dostluğu senaryosunu işlemeye çalışınca her şeye aceleye gelmiş ve kötü hissettiriyor. Venom'u anlatırken geri durmamışlar, sert ve tehditkar kötü yaratmışlar demişler ama Venom sadece 1 görevde gerçekten önüne geleni parçalayan onun dışında tek yaptığı kükremek olan bir karakter burada. Sadece 6 göreve(Ki 2-3 saat falan yapıyor bu görevleri bitirmek) şehrin ele geçirilmesi, kaybedilmesi ve Venom'un doğuşu anlatılmaya çalışılınca eğer gerçekten hayatınızda ilk defa Venom'u olması gerektiği gibi yansıtan bir senaryo görmüyorsanız "Bu muydu?" der ve hayal kırıklığına uğrarsınız. Toplamak gerekirse, yapımcı ekip Kraven hikâyesinde tamamen çuvallamış, Venom hikâyesinde ise olabilecek en iyi örnekleri kullanarak bir fikir çıkarmışlar ortaya ama bunu 3 saate sıkıştırmaya çalışınca orada da işler iyi gitmemiş. Ha bu arada senaryo öyle bir yazılmış ki, bu senaryo 1 saat daha uzasa bu sefer de fazla uzun gelirdi. Direkt temelinde problem var yani. Bir de finali kafamı karıştırdı. Açıkçası çoğu kişi Peter'ı emekli etmişler vs. diye yorumluyordu finali lakin finalde Octopus'un Last Chapter diyerek geri döneceğini belirtmesi, Green Goblin serumundan bahsedilmesi ve Norman'ın Spider-Man'lere nefret beslemesi, ana oyunda yan görevle başlayan ve iptal edilen DLC'de bitmesi gereken fakat 3. oyuna kalan Carnage hikâyesi vs. derken ortadaki herkes Miles'ın alt edemeyeceği seviyede ve Peter'a ait düşmanlar. Japonlar bir oyuna yeni bir ana karakter ekledikten sonra onun bir yerde dayak yemesi ve onu eski ana karakterin kurtarması ile eski ana karakterin senaryoya dahil olması oldukça hoş bir işleyiş. Batılılar özellikle Biden döneminde Sweet Baby yüzünden çok saçmaladı. Umarım 3. oyunda da Sweet Baby önderliği yerine Japon sistemini tercih ederler.

Oynanış:
Oynanış tarafı üçe ayrılıyor. Şehirde gezmek, dövüş ve MJ kısımları. Şehirde gezmek bu oyunda inanılmaz olmuş. Evet, Spider-Man'den çok Batman ve Superman karışımı gibi hissediyorsunuz fakat yine de hem ağ ile sallanmak hem de kanatlarla uçmak oyunda çok keyifli ve haritanın genişlemesi de bu yeniliklerle gözü korkuttuğu kadar kötü olmuyor. Hatta 23 saatte sadece 2-3 kere falan hızlı seyehat kullanmışımdır. Uçma tarafında işler harika ama dövüş mekanikleri birazcık değişiyor benim için. Şimdi ekipman sayısı oldukça azalmış lakin hızlı menü sistemi sayesinde kullanmak daha rahat olmuş. Sıcak dövüş anlarında bu yeni ekipman sistemi kesinlikle çok daha iyi lakin gizlilik anlarında ekipman sayısının azalması biraz kötü olmuş. Onun dışında parry sistemi gelmiş ve doğru anlarda gerçekten hayat kurtarıcı olsa da öyle oyun değiştirici seviyesinde sayılmaz. Bir de L1 ile açılan ek özellik menüsü var ve ek özellikler gerçekten çok hoş. Özellikle Miles'ın eski ve yeni özellikleri ile Peter'ın simbiyot özellikleri çok hoş(Robot kollar o kadar da iyi değil) lakin eski oyunda yakın dövüşte yapabileceğiniz daha fazla kombo hareketi varken bu oyunda kilit özelliklerin bazılarını en başta açıp geriye kalanları tamamen atmışlar ve onun yerine üçgene basılı tutarak düşmanları tuttuğumuz skilleri geliştirmeye odaklanmışlar lakin üçgene basılı tutarak yapılan kombolar sıcak dövüşte o kadar da iyi gelmiyor. Yeni özellikler çok hoş ve geliştirince daha da iyi oluyor zaten oyun sizden bunları, ekipmanları ve sonradan açılan L3+R3 özel hareketini doğru kullanarak dönüşümlü gitmenizi istiyor lakin oldu da zamanlamaları yanlış yaptınız o zaman elinizde sadece sıcak dövüş kalıyor ve sıcak dövüş anları ilk oyundan sonra maalesef fazla ham hissettiriyor. Yani eğer ham dövüş istiyorsanız ilk oyun daha iyi lakin yetenek temelli dövüş istiyorsanız bu oyun özellikle simbiyot yetenekleri ile sizi çok tatmin edecektir. Ha bu arada evet, her Spider-Man'de neredeyse birebir aynı hissettiriyor. Onun dışında Miles'ın özel yeteneği çok op. Özel yetenek ile herkese tek atıp sonra focus barı anında dolduğu için 3 kişiye daha tek atıp başka bir düşmanı da özellikleriniz kullanarak alt ederseniz özel yetenek anında doluyor ve tekrar bu sıralamayla düşmanlara hiç yumruk bile atmadan temizleyebiliyorsunuz. Bosslar da bu şekilde çok kolay oluyor. Miles tarafı biraz op kalmış bu açıdan. MJ kısımları ise Last of Us'ın alpha versiyonu gibi gerçekten. Yine gizlilik temelli lakin bu sefer düşmanları ağ ile duvara yapıştırma ya da yanlarına yanaşıp sessizce halletme şansınız var. Hatta görülseniz bile düşman size ok attığında ölmüyorsunuz, kaçıp saklanıp tekrar düşmanları temizleyebilirsiniz. Zaten yapay zeka MJ ile oynarken özellikle saçmalama seviyesinde geriliyor. MJ kısımları ilk oyuna kıyasla daha iyiler lakin hiç olmasa çok daha iyi olurdu. Bu hâliyle de saçma geliyor insana. Ayrıca MJ'in bu seviyede olması arada bir diyalogla eğitim aldı diye geçiştirilmiş lakin o kadar arada geçiştirilmiş ki ben bu diyaloğu duymamıştım bile. Karakter geliştime sisteminden bahsetmemişim. İncelemeyi yayınlarken geldi aklıma. Karakter geliştirme sisteminde bu sefer can, uçma hızı, verdiğiniz hasar ve focus barı seviye atlayınca değil menüden, yan görevlerden gelen eşyalarla gelişiyor. Açıkçası bu hâliyle yan görev yapıyorsanız daha çok hoşunuza gider ama dümdüz hikâyeden yardırırsanız bu sefer finalde tek yemeye başlarsınız. Teçhizatlar hâla daha önce aç sonra alanı, atma seviyesi, yenilenme hızı gibi şeyleri geliştir şeklinde. Kostümlerin artık bir özelliği yok, sadece görünüş olarak iyiler. İlk oyunda 42 bu oyunda 67 kostüm görünce demiştim ki 2 Spider-Man var ama kostüm sayısı az artmış lakin oyundaki kostüm sayısı özellikle tarzlar sayesinde yeterli hissettiriyor. Açıkçası ben oyunun kendi kostümünü tercih ettim ama. Seviye atlamak ise başta üç yetenek ağacı var ve son seviye 60 diye fazla hissettiriyor lakin özellikle başlarda seviye atlamak çok çok kolay. Bu yüzden zor gelişiyormuş gibi hissetmiyorsunuz. Bu da bir + sayılır.

Atmosfer:
Oyun görsel anlamda en azından PC'de oldukça iyi duruyor. İlk oyunda sadece akşam vakti ekran görüntüsü almaya değecek kadar canlı bir ortam vardı. Bu oyunda ise günün herhangi bir saatinde şehir hem görüntü hem renk açısından canlılık sunmayı başarmış. Oyunun sonlarındaki simbiyot istilası kısımları ise vermesi gereken hissiyat anlamında ne yazık ki Web of Shadows'un yanından bile geçmiyor.

Yan Görevler:
Bu sefer kendini tekrar eden yan görevleri azaltmışlar ama bunu ucuz yollu yapmışlar. Yani ilk oyunda 100 toplanabilir topluyorsan bu oyunda 60 tane topluyorsun fakat bu sefer 40 tanesinin yeri haritada belli değil. Yan görevlerin çoğu ne yazık ki bu kafada işliyor. İlk oyunda çoksa bu oyunda az olsun. Kendini tekrar edenleri azaltıp daha iyi yan görevlerle doldurma niyetine girmemişler. Bunlar haricinde FNSM uygulaması istekleri var. Bunlar her iki karakterin de işin sonunda sıradan insanlara bile ufak yardımı dokunabilen, mahallenizin dost canlısı lakabını alma sebepleri olan tipte yan görevler. Açıkçası bu yan görevler iyi olmakla birlikte Peter ve Miles'ın kendi hikâyelerindeki karakter ilişkilerine ufak eklemeler yapmaları açısından hoşuma gitti. Bir de her iki karakterin de kendine özel bir tane yan görev serisi var lakin Miles'ın ki ne yazık ki çok kötü. Gay bir öğrencinin sevgilisine açılmasını sağla, drone kamerası bozulan kişinin okulu yukarıdan çeken kamerası ol gibi basit ve sıkıcı 6 yan görevden ibaret bunlar. Öte yandan Peter'ın yan görev serisi hem 3. oyundaki potansiyel bir baş düşmana kapı açıyor hem de bölüm tasarımı ve hikâye işleyişi olarak çok daha dolu.

Oynanış Süresi:
Ben 23 saatte %100 yaptım. Hikâye öyle bir yazılmış ki, aceleye gelmiş gibi hissediyorsun ama bu oyun 22 saat değil 30 saat olsaydı da bu sefer çok laf ederdim.

Görev Tasarımı:
Standart bir Sony oyunu işte. Sinematik sahneler, film izler gibi bol ara sahne, az dövüş, az gizlilik, az bulmaca ve özellikle 2020 ile başlayan yeri geldiğinde sıkıştırılan zorlama woke işleri. Eğer daha önce bir tane bile Sony oyunu oynadıysanız aşina olarak başlayacaksanız oyunun görev tasarımına.

Oyun Bittikten Sonra:
Yapmadığınız yan görev varsa yapabilmeniz için sizi oyun açık dünyaya salıyor. Onun dışında yan görevler dahil tüm görevleri tekrar yapabiliyor, tendril renginizi ayarlayabiliyor ya da günün saatini değiştirebiliyorsunuz. Bir de oyun bittikten sonra son bir yan görev açılıyor.

PC'deki problemler:
Şu konuya gidin.

Kapanış:
Açıkçası bu oyun hem oynanış hem hikâye tarafında ne yazık ki ilk oyundan kat ve kat daha iyi veya en iyi süper kahraman oyunu değil. Hâla daha her yönden iyi iş çıkarmayı başarmış ve en iyisi diye nitelendirebileceğim oyun Batman: Arkham City. Ben 5 üzerinden 3 verdim lakin bu biraz buruk bir 3'tü.

Son düzenleyen: Moderatör:
Öncelikle eline emeğine sağlık dostum. Spider-manın diğer süper kahramanlar arasında bende yeri her zaman ayrıdır, bunun en büyük sebeplerinden biri daha küçüklüğümde çıkan ilk spiderman üçlemesi ve Tobey Maguire'di. O yüzden ilk Spider-Man oyununu büyük keyifle oynadım, Batmanın oyun olarakta yeri ayrıdır ama, sadece ağ atarak şehirde gezmek bile benim için ayrı bir keyifti. İkinci oyunu kesinlikle satın alacağım ama acaba indirim beklesem mi beklemesem mi diye düşünüyordum. Bu yönden attığın incelemeyi dikkate alarak indirim bekleyeceğim. Artık oyun incelemelerine senin gibi inceleme yapan arkadaşların yorumlarına bakarak(tabi tutarlı incelemelere) değerlendirme yapıyorum bir de Steam incelemelerine. Çünkü artık yerli olsun yabancı olsun bir çok inceleme sitesi bana doğru eleştiriler yapmıyor gibi geliyor. Verdikleri puanlamalar ile inceleme içerikleri birbirini tutmuyor.

2.oyunun haberleri dolayısıyla 1.oyuna başladım, bunu bitirir sonra 2 ye geçerim dedim fakat 1.oyun Remastered olmasına rağmen optimizasyon ve takılma hataları mevcut. Bazen oyun bozuk görüntü veriyor, 2-3 kere kapatıp açınca görüntü normale dönüyor. FPS 90-100 arasında alıyorum fakat oyunum takılıyor gibi gibi.

Teşekkür ederim hocam. İncelemede de dediğim gibi bu oyundaki her iki kötü karakteri de kaliteli anlatan işleri daha önce deneyimlediyseniz bu oyun hem süre hem hikâye açısından 60 doların hakkını vermez. Sadece Tobey, Andrew ve Tom Holland filmlerini izlediyseniz yine onlara göre senaryo olarak bir tık daha iyi. Benim eski incelemelerde önce hikâyeyi anlatıp sonra yorumluyordum o yüzden özellikle eski incelemelere bakacak olursanız hikâye kısmında sadece sonlara bakın. Bu incelemede de normal yeni incelemerde yaptığım gibi kısa özet geçecektim fakat oyunun potansiyelini yemiş gibi hissettirmesi yüzünden maalesef bolca spoiler var hikâye kısmında.
İlk oyun sonradan bozuldu hocam. Özellikle FSR3 eklendikten sonra NVIDIA RTX kartlarda DLSS vs. problemli çalışıyor. Ayrıca ilk oyunda CPU kullanımı problemli. Benim her oyunda GPU'yu besleyen R5 5600, Spider-Man'de darboğaz yapıyor.

Daha bitirmedim ama %100 katılıyorum. Spoiler kısımlarını geçtim. Miles yan görevleri gerçekten berbat, yapmayı düşünmüyorum ama parça vesaire geldiği için meh dedim. Peter görevleri kesinlikle daha iyi. MJ kısmına daha gelmedim ama birinci oyunda bu kadar eleştirildikten sonra bir firma hiç mi ders almaz, amaç ne arkadaşım :/ Eline sağlık güzel bir inceleme olmuş, açık dünyada seyahat etmek bu denli kaliteli ve eğlenceli olmasa ortalamanın bile altında olabilirmiş. Hikaye kesinlikle hiç ilgi çekici değil, sadece oyunun açılış kısmı birinci oyun gibi gazlı başlıyor o kadar gerisine bakacağız artık.

Eline sağlık öncelikle ama ilki beklentilerimi hayli hayli fazla karşılarken PS 5 Pro ile oynadım çok kötü be Batman çok daha iyi sevemedim alışamadımda denebilir ama hikayesinin yüzde 50'sinde sıktı çıkarttı gerek yok en fazla 700-750 lira yapacak bir oyun bunu alacağınıza ilkini alın çok daha güzel ilk oyunda boş boş ağ atmak bile çok iyiyken 2 beni çok çekmedi açıkçası.

Farkettim hocam zaten hikaye kısmının ilk bir kaç satırına göz atıp orayı okumadım oynanış ve diğer kısımlara geçtim. Dediğiniz gibi 60 dolar etmez ama ben sabırsız olduğum için alıp almamak arasında kararsızdım. Hem Steam hem senin incelemenden sonra kesin karar verdim ki indirim bekleyeceğim ya da key denk getirirsem o şekilde alacağım. Last of us 2 nin 50 dolardan çıktığı yerde Spidermane 60 dolar vermek olmaz zaten.

Kabasakal'ı takip edin key anlamında. Steam keyi 1750TL'ye satmaya başlamışlar. Yakında 1200-1500 arasına düşer. Sitede satıcı Kabasakal'ın kendisiyse güvenilir, satıcı başkaysa almayın.
MJ kısımları ilk oyuna kıyasla yine iyi hocam. En azından ben NG+'a başladığımda oralar gelince "Şimdi yine burayla mı uğraşacağız ya" demem. Ama şu anki hâliyle de senaryo tarafında(Yorumlar kısmında spoiler vermemek için detaya girmiyorum) saçma hissettiriyor.

Teşekkürler hocam o kadar çok key sitesi takip ediyorum ve alışveriş yaptım ki farkındayım biliyorum. Kabasakal o sitelerin başında alışveriş yaptığım.

Bu dediğiniz üzerine MSI Afterburner ile değerleri kontrol ettim ve haklısınız, %99 GPU kullanıyor bu normal fakat CPU kullanımı özellikle oyunun takıldığı kısımlarda %80-90 arası yükseliyor. Bunu düzeltmenin yolu var mı ?

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…