Sürprizbozan İnceleme Marvel’s Spider-Man Remastered

Bu konuda spoiler olduğundan sürprizbozan olarak işaretlenmiştir. Spoiler olmadığını düşünüyorsanız konuyu rapor edebilirsiniz.

gtapinktony

Centipat
Katılım
15 Haziran 2024
Mesajlar
625
Çözümler
4
Giriş
Şimdi, öncelikle bu oyuna genel olarak güzel bir oyun olarak bakıyordum zaten. Çünkü önceden PlayStation'da şans vermiştim. Fakat hikayesini hiç bilmiyordum. Sadece şehirde gezmek ve adam öldürmek için oynamıştım. Şimdi ise daha detaylı bir şekilde oynadım ve inceleme yapabileceğimi düşünüyorum. Bir oyunun incelemesinin yapılması için o oyunun ana hikayesi dışında, açık dünyasının da didik didik edilmesi taraftarıyım. Bu nedenle oyunun ana hikayesi dışında haritada beliren bütün yan görevleri ve yan görev sayılabilecek bütün görevleri (çanta toplama, Harry'nin araştırma merkezlerini yapma vs.) hepsini yaptım. Şimdi ise bütün bu yaklaşık 25 saatlik tecrübemi sizinle paylaşacağım.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


1) Oynanış
Oynanış benim için bir oyunda en önemli etkenlerden birisidir. Bu nedenle bunun üstünde biraz fazla duracağım. Öncelikle bilmenizi isterim ki bütün bunlar benim kendi şahsi fikrimdir ve doğru olmak zorunda değiller. Yani benim hoşuma giden oynanış sizin hoşunuza gitmeyebilir.

Oyunun dövüş mekanikleri gerçekten çok iyi. Hatta oyunun sonlarına doğru yetenek ağacından daha çok özellik açabildiğiniz için daha da zevkli hale geliyor. İsterseniz havaya zıplayıp bir adamı yanınıza çekip dövüp başka bir adama fırlatın, isterseniz adamı ağlarınız ile bağlayıp etrafınızda döndürün ve diğerlerine veya yere fırlatın, isterseniz adamın elindeki silahı alıp ona fırlatın, bu liste daha uzar da gider. Aşırı zevkliydi.

Yapay zeka olarak pek bir şey söylemeyeceğim çünkü oyunu diğer zorluklarda oynamadım. Fakat benim oynadığım zorlukta yapay zeka kötü değildi. Hatta kolay modda oynamama rağmen bazı alanlarda zorlandığım da oldu.

1.2) Gizlilik

Şahsen gizlilik benim hiç sevmediğim bir şey. Aksiyona daha fazla düşkün olduğum için sessiz sessiz ilerleyip adamları sessizce kestiğimiz alanlarda gerçekten sıkıldım. Özellikle Mary Jane ile oynarken hatırladığım kadarıyla zaten sürekli gizli ilerliyorduk ve bu beni baya sıktı.

Zaten hikayede maksimum 2-3 saatlik bir yer kaplıyordur. Fakat söyleyeyim Taskmaster adlı düşmanımızın görevlerinde de gizlilik var fakat oralarda hiç sıkılmadım. Çünkü oralarda Spider-Man olarak oynuyorduk ve burada ki gizlilikler o kadar da sıkıcı değildi.
Yine de ana hikayede gizlilik var ve gizli gitmek zorunda kalıyorsunuz. Bu benim için kötü bir şey.

1.3) Ağ

Ağ atıp şehirde gezmek, ağ atıp düşmanları bağlamak, ağ ile rakiplere doğru fırlayıp öldürmek zevkli. Bir de oyunda Gadget olarak adlandırılan, Türkçe olarak Aygıtlar var. Oyunda toplam 8 tane Aygıt, yani Gadget var ve bunlar sizin düşmanlara farklı türlerde ağlar fırlatmanızı sağlıyor. Fakat dürüst olayım ben bunların hiçbirisini rakiplere karşı kullanmadım. Sadece normal bildiğiniz ağ atma olayını kullandım ve o da zevkliydi. Bütün bu Gadget'lar geliştirilebiliyor ve bu geliştirmeler ile daha güçlü olabiliyorsunuz.

Hikayede ilerlerken oyun sizden bazen bu Gadget'ları kullanmanızı istiyor ve kullanmanız zorunlu oluyor. Gadget'ların oyunda aktif olarak kullanılması istenmesi gayet güzel. Ayrıca açık dünyada gittiğiniz yan görevler ve yan görev sayılabilecek görevleri yaparken de bu Gadget'lara ihtiyacınız oluyor. Yani oyun bu Gadget'ları boşu boşuna eklememiş, gerektiği yerlerde onları kullanabiliyorsunuz ve kalabalık ortamlarda işinize yarayabilecek Gadget'lar mevcut fakat dediğim gibi ben kullanmadım.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


2) Hikaye (Spoiler içerir)
Hikaye konusunda pek bir şey diyemeyeceğim çünkü bildiğiniz klasik Spider-Man hikayesi. Kötü adamlar var, Spider-Man ise bu kötü adamlar ile savaşıp onları tutsak etmeye çalışıyor. Fakat hikayede yaptığınız tek şey bu değil tabii ki, Spider-Man olarak kötü adamlarla savaşırken aynı zamanda Peter Parker olarak F.E.A.S.T adı verilen yardıma muhtaç insanların bulunduğu yerde çalışan halamız May'e yardım ediyoruz. Hikayede eski sevgilimiz olan Mary Jane ile aramızı düzeltip çalıştığımız işyerindeki Doktor Otto ile insanlık için faydalı olabilecek çalışmalar yapıyoruz.

Bütün bunlar bileşince benim yaklaşık 16-17 saatte bitirdiğim bir hikaye ortaya çıkıyor. Genel olarak hikayeye güzel diyebilirim, kesinlikle kötü bir hikayesi yok. Fakat bence çok daha iyi olabilirdi.


2.2) Yan Görevler (Spoiler içerir)
Yan görevler ise basit. İnsanlara yardım ediyorsunuz. Bazen başka bir Spider-Man cosplayi yapan adamı yakalıyorsunuz, bazen güvercin yakalıyorsunuz. Fakat bir de yan görev sayılabilecek görevler yapıyorsunuz ve bu görevler genelde bazı binaları ele geçirmiş kötü adamları dövmek, Harry Osborn'un araştırma istasyonlarını keşfedip oranın görevlerini yapmak gibi görevler oluyor. Bahsettiğim bu görevler sizin Gadget'larınızı güçlendirip yeni kostümler açabileceğiniz tokenler almanız açısından önemli. Yani bu görevleri yapmadıkça Gadget'larınızı güçlendiremezsiniz ve yeni kostümler açamazsınız.

Fakat merak etmeyin, sıkıcı görevler değiller. Yani en azından ben sıkılmadım. Mesela yukarda bahsettiğim Taskmaster bu görevlerle ilgili. Fakat bu görevlere ne deniyor bilmiyorum.

Bir de şehirde gezerken suçluları yakalayıp polislere yardım olabiliyorsunuz. Bu yönü de çok güzel. Şehirde gezerken sürekli bir belaya bulaşabiliyorsunuz. Ve bu görevleri yaptığınızda token da alıyorsunuz. Yani sadece şehre yardım için yapmıyorsunuz bu işleri. Ve bu yönünü çok sevdim oyunun. Yaptığınız hiçbir şey boşuna değil yani.

2.3) Hikayeye tekrar başlanır mı?

Açıkçası hikayenin yeniden oynanabilirliği konusunda emin değilim. Oyunun üstünden şöyle 5-6 ay geçmesi lazım ki hikayeye yeniden başlanılsın bence. Çünkü hikayenin sonunda gerçekten hiç beklemediğiniz (en azından benim beklemediğim) bir şey oluyor ve bunu bilerek oyunu tekrar oynayamam çünkü ben böyle olunca hikayeye tam odaklanamıyorum. Fakat siz benim gibi değilseniz kesinlikle yeniden hikayeye başlayabilirsiniz çünkü hikayesi kötü değil. Gerçekten güzel bir hikayesi var bence.

2.4) Atmosfer
Oyunun hikayesi doğal olarak New York'ta geçiyor ve bence atmosferi çok iyi. Hele ki oyunun sonlarına doğru o New York'un karanlık havasını hissediyorsunuz. Her şeyin kötüye gittiğinin farkında oluyorsunuz oyunu oynarken. Böyle bir atmosferde ağ atıp gezmek ise ayrı bir hikaye...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3) Grafikler
Grafikler harika. Gerçekçi ve güçlü bir grafiği var oyunun. Tabii bunun benim oyunu 2K'da oynamamın etkisi de vardır fakat kesinlikle 1080p'de oynayan birisinin de benim gibi düşüneceğine eminim. Yüksek ayarlarda oynadığınız zaman oyunun gerçekten güzel gözükeceğini söylemek mümkün. Fakat bazen bina kaplamalarının düzgün yüklenmediğine şahit oldum. Bu oyunun geneline çok etki etmese de bilmenizi isterim. Ayrıca oyun SSD'de kurulu olmasına rağmen böyle oldu.

3.2) Optimizasyon

RTX 4070'li sistem ile oynadım oyunu ve bazı alanlarda FPS drop yaşamak dışında çok aman aman bir sorunla karşılaşmadım. Zaten oyun FSR 3, DLSS, ve FG teknolojilerini desteklediği için düşük FPS sorunlarını büyük ölçüde azaltabiliyorsunuz. Bu yönünden oyuna artı puan yazmazsak olmaz. Fakat genel olarak baktığımda sistem gereksinimi açısından oyun iyi duruyor fakat dediğim gibi RTX 4070'li sistemde FPS drop sorunları yaşadım. Ayrıca PC Portunun bozuk olabileceğinden kaynaklandığını düşünüyorum ama bazen oyunu arkaya attığına şahit oldum. Yani oyunu arka pencereye atıyordu ve tekrar girmem gerekiyordu. Bunu 2-3 defa yaşadım ve sonra da yaşamadım.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4) Ses ve Müzikler
Müzikler hakkında pek fikrim yok çünkü müzikten pek anlamam. Fakat müziklerin güzel olduğunu söyleyebilirim. Ortama uygun ve güzel müziklere sahip oyun. Seslendirmeler gayet iyi ve yerinde. Hatta bana göre çok iyi seslendirmeler. Hiç yapay durmuyor. Ağ attığımızda çıkan ses beni çok rahatlatıyor nedense :D. Bu üstünde en az durduğum konu olacak çünkü o kadar anladığım söylenemez.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

5) Fiyat
Steam üzerinde oyun 60 dolar ve hikayesinin uzunluğuna bakarsak kesinlikle değmez. Epic Games'te 1100₺ civarı ve bence indirimi beklerseniz 800 ₺ civarına alınabilecek bir oyun. Bende mi bir sorun var anlamadım ama hikaye bana çok kısa geldi. Yaklaşık 16 saatte bitirdim hikayeyi ve yan görevlerle birlikte 25 saatte hikayenin %90'ını bitirdim.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


6) DLC'ler
DLC'ler hakkında hiçbir şey demeyeceğim çünkü onları daha oynamadım. Fakat DLC'lerin iyi olacağını düşünmüyorum. Umarım beni yanıltırlar çünkü DLC'lerin iyi olmasını isterim.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

7) SONUÇ
Spider-Man'i çok severim ve bence adına yakışır güzel bir oyun olmuş. Başrol gayet iyi, diğer karakterler de gerçekten güzel. Oyun oynarken gerçekten Spider-Man'in yaptığı bütün işleri yapıyorsunuz. Eski sevgiliniz MJ ile aranızı düzeltirken laboratuvarda Otto ile çalışmalar yapıp şehri kurtarmaya çalışıyorsunuz. Bunlar da gayet güzel işlenmiş.
Ayrıca oyunda Sosyal Medyada var. Yani çok önemli değil ama tatlı bir detay bence. Kamera modunun da oyunda Peter'ın eski mesleği gibi işlenmiş ve bu da çok tatlı bir detay.
Genel olarak bütün konuları ele aldığımda oyuna puanım 8/10.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
 
Son düzenleyen: Moderatör:

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı