Masaüstü bilgisayar ekipmanlarının detaylı temizliği nasıl yapılır?

Makaleler
4
Yer
Ankara
Daha fazla  
Sistem Özellikleri
RTX 4060TI 8GB, Ryzen 5 5600, 16 GB DDR4 3200Mhz CL16 RAM, ASUS A320M-F, Snowman M200, Aego Gamegaraj 650W PSU
Meslek
Öğrenci
Klavye, mouse, mouse pad, monitör, kulaklık gibi masaüstü PC ekipmanları zarar vermeden nasıl temizlenir? Islak mendil ve kuru mendil zarar vermeden temizlemeye yeter mi? Yoksa başka şeylerle daha detaylı ve düzgünce temizlenmesi mi gerekiyor? Kasa ve kasa içerisini de nasıl temizleyeceğimi söylerseniz güzel olur.

Son düzenleyen: Moderatör:
Monitör gözlük bezi ile silinebilir, ben öyle yapıyorum.

Islak bir şey ile temizleyeceksen gücü kesip öyle sil, daha sonrasında çok çok iyi kuruması lazım. Kuru bir mendil de olabilir tabii.

Kasa içindeki tozları güzelce alabilmen kompresör kullanman lazım, bir de küçük tozlar için yine bir toz bezi olabilir kompresör kullandıktan sonra.

Kasanın tozunu saç kurutma makinasını sıcağa almadan da temizleyebilirsiniz. Monitöre ıslak mendil sürmeyin fiber toz tutmayan bez alın suyla silin önce sonra aynı bez ile kurulayın ıslak kalmasın.

Monitör gözlük bezi ile silinebilir, ben öyle yapıyorum.

Islak bir şey ile temizleyeceksen gücü kesip öyle sil, daha sonrasında çok çok iyi kuruması lazım. Kuru bir mendil de olabilir tabii.

Kasa içindeki tozları güzelce alabilmen kompresör kullanman lazım, bir de küçük tozlar için yine bir toz bezi olabilir kompresör kullandıktan sonra.
Hocam peki klavye,mouse,mousepad gibi ekipmanlar için de böyle şeyler var mı yoksa ıslak mendil yeter mi?
Kasanın tozunu saç kurutma makinasını sıcağa almadan da temizleyebilirsiniz. Monitöre ıslak mendil sürmeyin fiber toz tutmayan bez alın suyla silin önce sonra aynı bez ile kurulayın ıslak kalmasın.
Monitöre ıslak mendil sürmek ile fiber toz tutmayan bez ve su ile temizlemek arasındaki fark nedir?

Hocam peki klavye, mouse, mousepad gibi ekipmanlar için de böyle şeyler var mı yoksa ıslak mendil yeter mi?

Şu kısmı onun için dedim zaten, ıslak mendil kullanabilirsin; hoş mousepadi komple makineye atıp yıkayan da var ama dediğim gibi çok çok iyi kuruması lazım eğer bayağı ıslanacaksa. Sadece üstünden geçmek şeklinde çok sorun yok ama yine de kurumasında fayda var.

Kendi yaptığım temizleme yöntemini açıklıyorum tek tek ve sistemim oldukça temiz.

Kasa temizliği

Kasa temizliği aslında en önemli. PSU kapağı üzerinde birçok toz birikir hele hele mesh kasa kullanıyorsanız. Ben, hafif nemli bir bezle fanları ve iç kısmı komple siliyorum. (Nemli bezi diğer bilgisayar bileşenlerine değdirmiyoruz kesinlikle, sadece PSU kapak kısmı ve fanlar.) Akabinde üst kısımdaki ızgaraları temizliyoruz, sıcak havayı oradan dışarıya atan fanlar varsa toz birikebiliyor. Son olarak da alttaki PSU'nun hava aldığı kısmı siliyoruz. Böylelikle yüzeysel tozlardan kurtuluyoruz. Eğer kasanızda çok fazla toz biriktirirseniz içerideki bileşenlerin tozlanma hızı da artacaktır. Ben bu işlemi her hafta yapıyorum ve 20 dakikamı almıyor.

Bileşenlerin temizliği

Yine kasayla birlikte her hafta ekran kartın backplade kısmını ''kuru'' besle silerim. Unutmayın, ıslak bez veya mendil kesinlikle yok. RAM ve anakart gibi bileşenlere gerek yok. Kasanızı haftada bir temizlerseniz bu bileşenler tozlanmıyor bile. 1 ayda bir ekran kartını söker ve fanlarını kuru bez ile temizlerim. Genelde hiç toz olmaz. Neden? Çünkü kasamı her hafta temizliyorum.

Fan temizliği

Kasa temizliği yaparken fanları ve toz filtlerini temizliyoruz ama bu yüzeysel oluyor. Ben her ay kasa fanlarının aralarındaki tozu tek tek nemli bezle silerim. Bu işlem 1 saat alabiliyor. (Kasanızdaki fan sayısına bağlı). Böylelikle fan yapraklarınızda hiç toz olmuyor. Her ay yapmanızı tavsiye ederim.

Monitör temizliği

Genelde 3-4 haftada bir yaparım. Ekran temizleme spreyi ile mikrofiber bezle temizlerim.

Klavye ve mouse temizliği

Ben klavyemi genelde ayda bir temizlerim. Bütün tuşlar tuş sökme aparatı ile sökülür ve sabunlu suya bırakılır. Akabinde klavye yatağındaki tozlara aşağıdan üflenerek düşürülür. Yapışanlarını ise kulak temizleme çubuğu ile aralarına girerek kolayca alınabilir. Klavyenin iç kısmında toz kalmayacak şekilde rahat bir temizlik yapılır. Tuşlar bir süre suda bekler. Böylece derinizdeki yağlanma sonucu tuşlar kayganlıktan kurtulur, ancak 1-2 saat kadar bekletilmesi gerekir ve bir kuru bez ile tuş aralarını silersiniz. Tuşlar kurumadan klavyeye takmayın. Mouse için detaylı temizliğe gerek yok. Üzerini hafif nemli bezle silmeniz kâfi. Keza mousepad'i de yıkamaya gerek yok. Hafif nemli bezle üzerini ayda bir silmeniz yeterli olacaktır.

Ben böyle yapıyorum ve kasam pırıl pırıl, toz derdim yok. Düzenli yapın, bileşenlerinizi tozsuz kullanın.

NOT: Tüm bu işlemleri yaparken sistemin kapalı olduğundan emin olun ve bileşenlere ıslak mendil veya nemli bez uygulamayın. Klavye tuşlarını ıslak mendille silmeyin, bu biraz yapış yapış yapabilir.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı