fuatakbas

Hectopat
Yer
İstanbul
Daha fazla  
Merhaba, yaptığım uygulamayla ilgili resimler yok maalesef çünkü telefonum serviste daha sonradan belki ekleyebilirim. Bu yazıyı benim gibi salonda konsol keyfiyle oynamak isteyen fakat konsol alıp hem yüksek ücret, aylık online ücreti ve fahiş fiyatlı oyunlara para vermek istemeyen masaüstü PC severlere yardımcı olması açısından yazıyorum.

Kendim internet araştırmamda bazı püf noktalarla ilgili bilgiler bulamadım kendim deneyerek bulduğum ve çok güzel sonuç aldığım uygulamaya geçeyim.

Bilgisayarımın bulunduğu odanın yan odası salon ve TV salonda, PC'den TV'ye uzanacak 10 m'lik bir HDMI kablo aldım. Ben Dark marka aldım 50 TL ödedim altın uçlu içi bakır, HDMI araştırmalarımda aktarımın dijital olduğu ve kabloya vereceğiniz fazladan paranın gerekli olmadığıyla ilgili bir sürü makale okudum ve bu tarz bir kablo aldım. Görüntü aktarıldı başarılı bir şekilde, Xbox One S kolu aldım. Bunlar Bluetooth'lu. Bilgisayarınızda Bluetooth varsa ona bağlayabiliyorsunuz. 210 TL, Bluetooth cihazı Dark marka yine 30 TL.

Yalnız bluetooth odadan odaya çekmedi kopmalar yaşandı sürekli o yüzden bir de 5 m'lik USB uzatma kablosu aldım 20 TL'ye, tam 2 odanın arasında duracak şekilde montajladım şimdi 2 odadan da rahatlıkla çekiyor. Kablo saklama kanalı, duvar delme işlemi falan derken 350 TL'ye mâl oldu bana bu sistem.

Şimdi PC'deki görüntüyü hem TV hem de monitöre nasıl yansıtacağız ve oluşacak bazı problemleri nasıl çözeceğimizle ilgili konuya geçeyim.
  1. Öncelikle HDMI kabloyu TV'deki HDMI 1 slotuna değil 2 slotuna falan takın. HDMI 1 slotunda genelde TV'de görürsünüz HDMI/DVI şeklinde yazıyor, yani bu şekilde yazan slota takmayın direkt HDMI yazan slota takın. Nedenini bilmiyorum ama performansta ciddi fark yaratıyor.
  2. Windows 10 için konuşuyorum diğer sistemleri bilmiyorum. Windows+P tuşu ile hangi ekrana görüntü verilsin, çift monitör mü olsun, 2'sine de aynı görüntü mü gelsin gibi şeyleri bu tuş kombinasyonunu yaparak seçiyoruz. 2 farklı oda olduğu için çift monitör işe yaramıyor burada o yüzden "yinele" yani 2 ekranda da aynı görüntü olanı seçiyoruz.
  3. En önemli nokta burası burada çoğunuz sıkıntı yaşayabilirsiniz. 2 ekrana yani hem monitör hem TV'ye aynı görüntüyü verdik şimdi olay burada başlıyor. Her şeyi bağladım iyi güzel çalışıyor ama şöyle bir şey oldu, monitörümde yine her şey doğal çok güzel ama TV de sürekli bir donma, yırtılma, gecikme problemi oluştu, oyun bildiğin oynanmıyor.
Burada devreye Hz değerleri giriyor. Monitörüm 75 Hz tabi görüntü ayarları da ona göre yapılı bilgisayarda, fakat TV'im yeni bir TV olmasına rağmen 50 Hz imiş. Bakın burada "gerçek Hz" değerinden bahsediyorum üstünde yazan 1000 Hz gibi değerlere aldanmayın TV'lerdeki. İnternetten TV'nizin gerçek Hz değerine bir bakın genelde 5000 TL'ye kadar olan TV'ler 50 Hz. Zaten bu olay da monitörünüz TV'nizden daha yüksek bir Hz değerine sahip olmasıyla başlıyor. Kasma donmanın sebebi 50 Hz'lik bir TV'ye 75 Hz'lik görüntü veriyor PC ve TV bu Hz değerini kaldıramıyor. Burada yapmanız gereken öncelike Windows+P ile yinele moduna(yani 2 ekranda aynı görüntü) ya da sadece TV moduna alıp, masaütüne sağ tık yapıp, görüntü ayarlarından 1920x1080 (veya hangi çözünürlük değerini istiyorsanız) 50 Hz olanı seçmek. bunu yaptıktan sonra artık PC TV'yi 50 Hz'lik görüntü yolluyor ve problem çözülmüş oluyor.

Sonuç olarak 350 TL gibi bi maliyetle Xbox sahibi oldum diyebilirim, bu uygulamayı yapmak isteyen arkadaşlara yardımcı olması dileğiyle...

Son düzenleyen: Moderatör:
Teşekkürler çok güzel bir şekilde anlatmışsınız ama bir sorum olacak, sadece PC satın alıp monitör yerine Samsung 4K akıllı bir TV kullanırsam oyunları herhangi bir yırtılma ya da bir kasma olmadan sorunsuz bir şekilde bir oyun konsolundan oynuyor muşum gibi oynayabilir miyim?

Son düzenleme:

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı