Mavi ekran hatasının sebebi nasıl anlaşılır?

Yusuf koca

Hectopat
Makaleler
1
Daha fazla  
1-2 hafta önce işlemciyi 2.13 GHz'den 2.68 GHz'ye çıkarmıştım fakat Windows açıldığında mavi ekran yemiştim. Merak ediyorum nasıl anlıyorsunuz overclock yüzünden mavi ekran yediğimi? Yardımcı olursanız sevinirim.

Ayrıca anakartınız da çok eski (benim gibi) yani en güncel BIOS'u 2007 tarihinde yayımlanmış. ASUS P5LD2-SE zamanında iyiydi fakat ben yerinizde olsam bu sistemi olduğu gibi kabul ederdim. Yapacağınız ayarlamalar sizi sistemden edebilir. Ben toy zamanlarımda G31 MXP-K anakarta yükseltmeler yapayım derken batırmıştım. Hala aynı anakartı kullanıyorum ama hiç overclock olmadan bu anakartı kullanan birçok kişiden daha iyi bir performans ile kullanıyorum. Yani Overclock hayat kurtarmıyor bazen sadece küçük ayrıntılarla büyük şeyler yapabilirsiniz.

Yok hocam öyle denemeler yapıyordum

OC yaptıktan sonra mavi ekran yemeniz direkt olarak ya Windows'un ya da anakartınızın OC'yi beğenmemesine bağlıdır. Bu yüzden OC denemeleri sırasında mavi ekran yerseniz ve hem RAM hem ekran kartı hem de işlemciye OC yaptıysanız önce işlemci sonra RAM sonrada ekran kartınıdaki OC'yi kaldırın. Sırası ile gittiğinizde basamaklardan hangisinde mavi ekran yemez iseniz o donanımın OC sinde sorun vardır.

Dosyayı incelediğiniz zaman çökme sebebi "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL" ve bu çökmenin "ntoskrnl.exe" dosyasında olduğunu görebiliyorsunuz. "ntoskrnl.exe" dosyası Windows'un temel çekirdeğidir, aslında buradaki bir çökmenin birçok sebebi olabilir. Sizin dosyanızdaki spesifik sebebi inceleyelim.

Çökme sebebi olan "DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL"ı irdelemek gerekiyor ve bu noktada IRQL'ın ne olduğunu anlamalıyız. IRQL, Interrupt Request Level demektir. Donanımlar işlemciye Interrupt request (IRQ) gönderir, işlemci de bunların önceliğini belirler ve işler.

İşlemciniz Windows çekirdeğine ayarlanması gereken önceliği atamakta başarısız olmuş ve bu sebeple mavi ekranla karşı karşıya kalmışsınız. Bu durum öncelikle donanımsal bir soruna işaret eder. Hız aşırtmadan sonra ortaya çıktığı için suçu atmanız gereken ilk donanım işlemci. Hız aşırtmayı geri aldığınızda sorun çözülürse hız aşırtmayı daha stabil bir şekilde yapmanız gerektiği sonucuna varabiliriz.

Eğer sorun çözülmezse RAM'leri kontrol etmeyi denerdim. Hız aşırtma yaparken FSB'yi arttırıyor musunuz? Bu RAM frekansını da arttırır, aynı soruna RAM de sebep olabilir.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…