MD5 Aynı Şifrelemeler

Çok detaya girmeden anlatmaya çalışayım. Hashing algoritmalarında buna collision deniyor. İşlemlerin yapısı gereği olabiliyor. Hashing'i araştırırsanız daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Örneğin mod işlemi de tersi alınamayan bir işlem. 41'in 3 ile mod değeri 2'dir. Peki, 3 ile mod değeri 2 olan kaç sayı var? 2, 5, 8... Uzar gider bu liste.

MD5 de dediğiniz gibi collision barındırıyor. Bu nedenle de artık güvenli değil.

Hashing algoritmalarında bu bir problem, bunun için de birtakım çözümler var.

Çok detaya girmeden anlatmaya çalışayım. Hashing algoritmalarında buna collision deniyor. İşlemlerin yapısı gereği olabiliyor. Hashing'i araştırırsanız daha detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Örneğin mod işlemi de tersi alınamayan bir işlem. 41'in 3 ile mod değeri 2'dir. Peki, 3 ile mod değeri 2 olan kaç sayı var? 2, 5, 8... Uzar gider bu liste.

MD5 de dediğiniz gibi collision barındırıyor. Bu nedenle de artık güvenli değil.

Hashing algoritmalarında bu bir problem, bunun içinde birtakım çözümler var.

Anladım efendim, teşekkürler. Hashing mantığına göz gezdireyim o zaman.
Çok zor olsa da aynı değer alınabiliyor. Buna collision deniyor. SHA-1 ve MD5'te daha önce collision görülmüştür. Nasıl matematikte (x)² formülü üzerindeki "x" yerine 1 veya -1 koyulduğunda aynı sonuç alınıyorsa bu da aynı şeydir.

MD5 Collision Örneği

SHA-1 Collision Örneği
Collision nedir ona da bakayım, sağ olun.

Hashing yani Hash alma işleminde de bazı bilinir algoritmalar var. Hepsinin formülü farklı olsa da temel olarak işleyiş aynı olur. Bütün Hashing algoritmaları girilen veriyi bir takım matematiksel işlemlerden geçirerek geri hesaplanması ve döndürülmesi imkansız çıktılar üretirler. Encryption'ın aksine bu işlemde orijinal veri geri elde edilemez. Bu yüzden asla kırılamaz diyoruz.

İnternet üzerindeki MD5 şifre kırdığını iddia eden siteler de neticede kırma işlemi yapmıyor. Örnek olarak sizin elinizde bir metin var. Bu metin "elma" olsun. Siz "elma" için bir Hash aldığınızda bu işlemi yapan site Hash'in karşılığı olarak elmayı kayıt altında tutuyor.

Bu Hash'i kırmak için bir siteye yazdığında da veritabanı üzerinde eşleşiyorsa karşınıza elmayı çıkarıyor. Siz de kırıldığını sanıyorsunuz.

Anladım efendim, teşekkürler. Hashing mantığına göz gezdireyim o zaman.
Verdiğim linkte bir video var, kendi videosu. O kanalın kriptoloji için serisi vardı. Direkt oraya da bakabilirsiniz ilgileniyorsanız. Hatta direkt o kanalı incelemenizi öneririm, bu kadar kaliteli Türkçe bir kaynak ben görmedim. Çok donanımlı bir insan ve anlatımı falan da çok güzel. Yeri gelmişken söyleyeyim dedim. 🙂

İnternet üzerindeki MD5 şifre kırdığını iddia eden siteler de neticede kırma işlemi yapmıyor. Örnek olarak sizin elinizde bir metin var. Bu metin "elma" olsun. Siz "elma" için bir Hash aldığınızda bu işlemi yapan site Hash'in karşılığı olarak elmayı kayıt altında tutuyor.

Bu Hash'i kırmak için bir siteye yazdığında da veritabanı üzerinde eşleşiyorsa karşınıza elmayı çıkarıyor. Siz de kırıldığını sanıyorsunuz.
Aynen, hatta bunlar için büyük tablolar var. 1 TB'lık bir tablo olduğunu okumuştum bir yerde.

Bunun için salting şart. Aksi taktirde (özellikle de kolay şifreler) çok basitçe kırılıyor. Basitlerin kolay kırılması da tabloda karşılığı olma ihtimali yüksek olduğundan.

Verdiğim linkte bir video var, kendi videosu. O kanalın kriptoloji için serisi vardı. Direkt oraya da bakabilirsiniz ilgileniyorsanız. Hatta direkt o kanalı incelemenizi öneririm, bu kadar kaliteli Türkçe bir kaynak ben görmedim. Çok donanımlı bir insan ve anlatımı falan da çok güzel. Yeri gelmişken söyleyeyim dedim. 🙂
İlgimi çekti efendim, teşekkür ederim.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı