Merhaba, bugün yonga setinin içinde yer alan me Firmware yazılımını güncellemeyi anlatacağım. Sosyalde böyle bir konu olmadığı için rehber hazırlamak istedim. İlk önce sürümünü öğrenelim.
Modern sistemler için gerekli araç:
downloadcenter.intel.com
Eski sistemler için (genelde Intel 2. ve 5. nesil işlemcili sistemler) gerekli araç:
downloadcenter.intel.com
BIOS guncellemesi sorunu çözüyor genellikle. Fakat bazı durumlarda BIOS güncellemesi sorunu çözmüyor. Bu durumda ME Firmware güncellemesi gerekiyor. Nasıl güncelleyeceğiz? İlk önce sistemimize uygun ME Firmware sürümümüzü indirebilmek için station driversa gidiyoruz. Her sistem farklı ama genelde buradakiler tüm sistemlere uyumlu oluyor. Serie 16.x Uyumlu olmazsa yüklenmiyor. Eğer sisteminize uyumlu olanı bulamazsanız yeni konu açıp beni etiketleyin. En son sürüm dosyayı indiriyoruz. Eğer kurarken hata alırsak bir öncekini yine hata alırsak yine bir öncekini yükleyin. Dosyayı klasöre çıkartıyoruz. Ve ismini mefw olarak kisaltiyoruz. Bunu Windows'u nereye kurduysak oraya atmamız gerek. Mesela ben C ye kurdum o yüzden C ye atıyorum. Komut istemini (CMD) yönetici olarak çalıştıyoruz. Açılan pencereye "
Yazıyoruz. Artık bu klasör üzerinde işlem yapıyoruz. Ondan sonra şu komutu giriyoruz. "FWUpdLcl64.exe -eğer 32 Bit ise- FWUpdLcl.exe" yazıyoruz Ama hemen enterlamiyoruz. Bu komutu girip bir boşluk bırakın ve şu komutu girin "/f ME.bin" yani şöyle olacak "FWUpdLcl64.exe /f ME.bin" Çok önemli not: Sonda girdiğimiz ME.bin komutu çok değişken, attığımız klasörün içine bakın. İçinde bin uzantılı bir dosya olacak, onun ismi neyse uzantısıyla birlikte yani "bin" yazıyoruz. Örnek benim yüklediğim Firmware güncellemesinde bin uzantılı dosyanın ismi ME_16.1.32.2418.bin olduğu için ben bu komutu girdim: "FWUpdLcl64.exe /f ME_16.1.32.2418.bin" daha sonrasında enter demeden önce Görev Yöneticisi'nden tüm uygulamaları kapatıyorsunuz, ama Windows hizmetleri hariç. Daha sonrasında enter diyoruz ve güncelleme başlıyor. Bitince sistemi yeniden başlatın.
Çok önemli notlar;
Güncelleme yapılırken kesinlikle ama kesinlikle sistemi kapatmiyorsunuz. Ya da arka planda bir isle uğraşmıyorsunuz.
Eğer güncelleme yapılırken sistemi kapatırsanız bir daha açılmama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmek isterim.
Modern sistemler için gerekli araç:
Intel® Converged Security and Management Engine Version Detection Tool (Intel® CSMEVDT)
This download record contains a tool to determine if a system is impacted by recent Intel security advisories.
Eski sistemler için (genelde Intel 2. ve 5. nesil işlemcili sistemler) gerekli araç:
Intel® Converged Security and Management Engine (Intel® CSME) Detection Tool for Legacy Systems
Tool for assessing vulnerability to Intel SA-00086 vulnerability on systems with Intel® 2nd Gen - 6th Gen Core processors (ME versions 6.x-10.x)
- ZIP dosyasını indirip klasöre çıkartın.
- Discoverytool. GUI klasörüne girin.
- EXE dosyasını çalıştırın.
BIOS guncellemesi sorunu çözüyor genellikle. Fakat bazı durumlarda BIOS güncellemesi sorunu çözmüyor. Bu durumda ME Firmware güncellemesi gerekiyor. Nasıl güncelleyeceğiz? İlk önce sistemimize uygun ME Firmware sürümümüzü indirebilmek için station driversa gidiyoruz. Her sistem farklı ama genelde buradakiler tüm sistemlere uyumlu oluyor. Serie 16.x Uyumlu olmazsa yüklenmiyor. Eğer sisteminize uyumlu olanı bulamazsanız yeni konu açıp beni etiketleyin. En son sürüm dosyayı indiriyoruz. Eğer kurarken hata alırsak bir öncekini yine hata alırsak yine bir öncekini yükleyin. Dosyayı klasöre çıkartıyoruz. Ve ismini mefw olarak kisaltiyoruz. Bunu Windows'u nereye kurduysak oraya atmamız gerek. Mesela ben C ye kurdum o yüzden C ye atıyorum. Komut istemini (CMD) yönetici olarak çalıştıyoruz. Açılan pencereye "
cd C:\mefw"Yazıyoruz. Artık bu klasör üzerinde işlem yapıyoruz. Ondan sonra şu komutu giriyoruz. "FWUpdLcl64.exe -eğer 32 Bit ise- FWUpdLcl.exe" yazıyoruz Ama hemen enterlamiyoruz. Bu komutu girip bir boşluk bırakın ve şu komutu girin "/f ME.bin" yani şöyle olacak "FWUpdLcl64.exe /f ME.bin" Çok önemli not: Sonda girdiğimiz ME.bin komutu çok değişken, attığımız klasörün içine bakın. İçinde bin uzantılı bir dosya olacak, onun ismi neyse uzantısıyla birlikte yani "bin" yazıyoruz. Örnek benim yüklediğim Firmware güncellemesinde bin uzantılı dosyanın ismi ME_16.1.32.2418.bin olduğu için ben bu komutu girdim: "FWUpdLcl64.exe /f ME_16.1.32.2418.bin" daha sonrasında enter demeden önce Görev Yöneticisi'nden tüm uygulamaları kapatıyorsunuz, ama Windows hizmetleri hariç. Daha sonrasında enter diyoruz ve güncelleme başlıyor. Bitince sistemi yeniden başlatın.
Çok önemli notlar;
Güncelleme yapılırken kesinlikle ama kesinlikle sistemi kapatmiyorsunuz. Ya da arka planda bir isle uğraşmıyorsunuz.
Eğer güncelleme yapılırken sistemi kapatırsanız bir daha açılmama ihtimalinin yüksek olduğunu belirtmek isterim.
Son düzenleyen: Moderatör: