Bildiğiniz birkaç yıl önce modern mikroişlemcileri etkileyen "Meltdown ve Spectre" adında güvenlik açığı bulundu. Bu açık donanımsal kaynaklıydı. Anakart üreticileri birçok farklı BIOS sürümleri çıkardı. Bu sürümler çıktıktan sonra bir takım söylentiler ve testler yer alarak işlemci performanslarının düşeceği söyleniyordu. Bende bunu yıllar sonra bu döneme denk gelmiş ve güncelleme almış bilgisayarımla test etmek istedim. Yeni bilgisayararda zaten bu açık BIOS'larda kapatılmış olarak geliyor.
Yaklaşık 7 yıllık bir anakart ve işlemci ile bu BIOS versiyonlarını yükleyerek Windows 11 Pro 21H2 22000.100 üzerinde test ettim.
NOT: Her BIOS Güncelleme sırasında BIOS ayarları sıfırlandığı için herhangi bir overclock gibi ayarlar yapmadım. Default BIOS ayarlarımda testi gerçekleştirdim.
Sistem:
I7 4790K işlemci
8 + 4 GB DDR3 1600 MHZ 12 GB RAM
ASUS H81m-d R2.0 Anakart
MSI GTX 1050TI 4GB Ekran Kartı
BIOS Kronolojisi:
TESTLER:
Testleri Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU) ile gerçekleştirdim. Kendisi resmi bir uygulama.
Sürüm 0601 (Meltdown ve Spectre'den önceki son sürüm):
Sürüm 3601 (Meltdown ve Spectre'den sonra ilk çıkan sürüm):
Sürüm 3602 (Meltdown ve Spectre'den 3 ay sonra çıkan sürüm):
Sonuç:
Testlerdeki değerler birebir stabil olacak diye bir şey yok. 10-20 civarı oynama söz konusu olabilir. Açıktan sonra ilk çıkan sürümde fazla bir performans düşüşü söz konusu değil fakat 3 ay sonra çıkan sürümde gözle görülür bir performans düşüşü söz konusu. Acaba gerçekten bu kayıp gerekli miydi? Yoksa planlı eskitmenin bir parçası mı? Ben yine eski BIOS sürümünü kullanmaya devam edeceğim.
Yaklaşık 7 yıllık bir anakart ve işlemci ile bu BIOS versiyonlarını yükleyerek Windows 11 Pro 21H2 22000.100 üzerinde test ettim.
NOT: Her BIOS Güncelleme sırasında BIOS ayarları sıfırlandığı için herhangi bir overclock gibi ayarlar yapmadım. Default BIOS ayarlarımda testi gerçekleştirdim.
Sistem:
I7 4790K işlemci
8 + 4 GB DDR3 1600 MHZ 12 GB RAM
ASUS H81m-d R2.0 Anakart
MSI GTX 1050TI 4GB Ekran Kartı
BIOS Kronolojisi:
TESTLER:
Testleri Intel® Extreme Tuning Utility (Intel® XTU) ile gerçekleştirdim. Kendisi resmi bir uygulama.
Sürüm 0601 (Meltdown ve Spectre'den önceki son sürüm):
Sürüm 3601 (Meltdown ve Spectre'den sonra ilk çıkan sürüm):
Sürüm 3602 (Meltdown ve Spectre'den 3 ay sonra çıkan sürüm):
Sonuç:
Testlerdeki değerler birebir stabil olacak diye bir şey yok. 10-20 civarı oynama söz konusu olabilir. Açıktan sonra ilk çıkan sürümde fazla bir performans düşüşü söz konusu değil fakat 3 ay sonra çıkan sürümde gözle görülür bir performans düşüşü söz konusu. Acaba gerçekten bu kayıp gerekli miydi? Yoksa planlı eskitmenin bir parçası mı? Ben yine eski BIOS sürümünü kullanmaya devam edeceğim.
Son düzenleyen: Moderatör: