@Tolga Samet MSI kendi sitesini güncellemesi lazım. Anakartın destek sayfasında 3. nesil Ryzen QVL listesindeki maksimum RAM destek hızı ile yukarıda anakartın ana sayfasındaki değer örtüşmüyor. 4000 MHz kit RAM'de taksan sitedeki QVL verileri ışığında en fazla 3866 MHz destekleyeceği görülüyor.
@Lemi Galip Corsair'daki XMP profili her iki RAM'i de sıkıntısız çalıştırıyor. En kötü onu kullanacağım ama 3000 MHz'nin yeterli olduğunu sanmıyorum. Yeterliden çok 3600-3733 MHz gibi belleklerin cidden fark yarattığını gördüm.
@Lemi Galip Destekleme konusunu üst mesajda yazdım zaten. Hata vermediklerine göre çıkabiliyorlar. Voltajlarla ilgili problem var sanırım. Bu gece neyle uğraşacağım belli oldu.
Voltajı otomatikte bırakır elle yükseltmezsen zaten daha fazla frekans hızına yükseltemezsin bir yerde çakılır. RAM'lerin sayfasında önerilen RAM voltajı neyse (genelde 1.35v olur) RAM frekans hızı yanında RAM voltajına o değeri elle girmen lazım.
Yani en ideali her ikisinin ortasını tutturmakta. Bende denemeler neticesinde zamanında CL13 2800 MHz'e kadar çıkarabildim fakat Aida64 test sonuçları iyi görünmediğinden CL10 2400 MHz'e sabitledim.
@CJack60 Avexir olan bellek de stock olarak 2400 MHz CL17 çalışıyor ancak fazladan performans göz çıkarmaz. Ben de dengeyi bulmaya çalışıyorum. Zaten Ryzen sistemi 2400 MHz'de kullanmak karşısına geçip küfretmekten farksız.