Meross akıllı priz üstünden hem çamaşır hem kurutma makinesi çalıştırmak sorun olur mu?

Makaleler
4
Arkadaşlar, Meross marka akıllı priz aldım, çamaşır makinesini ve kurutma makinesini bağladım. İkisini aynı anda tabii ki çalıştırıyorum, lakin emin değilim çünkü prizde watt değeri yazmıyor, sadece 100-240v 10a 50/60 Hz bilgisi var. Çamaşır makinesi 220-240 10a 2300W 50Hz, kurutma makinesi ise 220-240v 625W 10a 50Hz. Sizce endişelenmeli miyim? Makinelere mi zarar gelir yoksa priz mi bozulur? Sırasıyla priz, çamaşır makinesi ve kurutma makinesi teknik bilgi resimlerini ekliyorum. Bilgi ve öneri için teşekkürler.

Screenshot_20230916_011925_Chrome.jpg

Screenshot_20230916_012708_Microsoft 365 (Office).jpg

Screenshot_20230916_013513_Microsoft 365 (Office).jpg

Voltaj ve akımdan Watt değeri hesaplanabilir. TR şartlarında 240Vx10A 2400 Watt yapıyor. Çamaşır makinesi 2400 Watt'a ulaşır mı emin değilim. Çok güç çeken bir alet ama 2400 de aşırı yüksek bir değer. Ben olsam çamaşır makinesinin 2000 Watt'tan az kullandığından eminsem anca bu akıllı prize takarım, 2400'e kadar riske atmam. Eğer kurutma makinesiyle çamaşır makinesi için uzatma veya çoklu priz kullanacaksanız bu ayrıca direnç de ekleyecektir. Bildiğim kadarıyla çoğu akıllı prizde çoğaltmaya karşı uyarılar da var (kullanım kılavuzuna bakmanız gerek). Eğer çoğaltmayla ilgili problem yoksa, yukarıda belirttiğim şartlarda ikisini de takabilirsiniz, ancak kesinlikle ikisini aynı anda çalıştırmamanız gerek.

Sonradan ek: bu markanın çoklu akıllı prizleri de varmış. Paylaştığınız görsellerden hangi model olduğunu anlamadım. Eğer halihazırda çoklu akıllı prizse uzatmayla/çoğaltmayla ilgili uyarılarımı görmezden gelebilirsiniz.

Merhaba. Akıllı priz 10 A * 240 volt = 2400 watt, yüklerin toplamı ise 2300 watt + 625 watt = 2925 watt olup 2 toplam yük bu prizin etiket değerinin üzerine çıkıyor, ikisini ayni anda ayni prizle çalıştıramazsınız. Güvenli çalıştırmak adına ikisini ayni anda çalıştırmamak veya diğerini (kurutmayı) topraklı uzatmalı prizle evin diğer topraklı prizleriyle ayni anlarda çalıştırmak daha güvenli olur. Kolay gelsin.

Voltaj ve akımdan Watt değeri hesaplanabilir. TR şartlarında 240Vx10A 2400 Watt yapıyor. Çamaşır makinesi 2400 Watt'a ulaşır mı emin değilim. Çok güç çeken bir alet ama 2400 de aşırı yüksek bir değer. Ben olsam çamaşır makinesinin 2000 Watt'tan az kullandığından eminsem anca bu akıllı prize takarım, 2400'e kadar riske atmam. Eğer kurutma makinesiyle çamaşır makinesi için uzatma veya çoklu priz kullanacaksanız bu ayrıca direnç de ekleyecektir. Bildiğim kadarıyla çoğu akıllı prizde çoğaltmaya karşı uyarılar da var (kullanım kılavuzuna bakmanız gerek). Eğer çoğaltmayla ilgili problem yoksa, yukarıda belirttiğim şartlarda ikisini de takabilirsiniz, ancak kesinlikle ikisini aynı anda çalıştırmamanız gerek.

Sonradan ek: bu markanın çoklu akıllı prizleri de varmış. Paylaştığınız görsellerden hangi model olduğunu anlamadım. Eğer halihazırda çoklu akıllı prizse uzatmayla/çoğaltmayla ilgili uyarılarımı görmezden gelebilirsiniz.
Çok teşekkür ederim içimi rahatlattınız, evet bu markanın akıllı çoklu prizleri var, benim prizim de onlardan birisi '' Meross mss120n veya b '' olarak geçiyor. Tabiki aslında ürünlerin ikisini aynı anda çalıştırmıyorum bu riski göze alamam. Banyom yapısı gereği çamaşır ve kurutma makinesi için bölmeye sahip lakin arkalarında tek priz var ve çamaşır makinesi ile kurutmayı oraya yerleştirdiğim vakit prize ulaşmam artık imkansız hale geliyor, tekrar sök-çek işlemleriyle de uğraşmak istemediğim için bu akıllı prizi kullandım. Aslında elimde Bilicra marka daha yüksek akıllı prizlerim de var (16A) lakin onlar tekli, dolayısıyla biraz da el mecbur Meross markayı kullandım.

Merhaba. Akıllı priz 10 A * 240 volt = 2400 watt, yüklerin toplamı ise 2300 watt + 625 watt = 2925 watt olup 2 toplam yük bu prizin etiket değerinin üzerine çıkıyor, ikisini ayni anda ayni prizle çalıştıramazsınız. Güvenli çalıştırmak adına ikisini ayni anda çalıştırmamak veya diğerini (kurutmayı) topraklı uzatmalı prizle evin diğer topraklı prizleriyle ayni anlarda çalıştırmak daha güvenli olur. Kolay gelsin.
Tam olarak belirttiğiniz şekilde yapmayı düşünüyordum lakin uzatma kullanmam söz konusu değil çünkü banyoya iki priz vermişler ikisi de tek çıkışa sahip. Birisi aynanın yanında fön makinesi vs. tak çalıştır için diğeri ise çamaşır makinesi çalıştırmak için, zaten orayı ayrı bir bölme şeklinde yapmışlar. Kurutmayı da başka yere takamadığım için ( çamaşır makinesinin üstüne monteli ) uzatma ile oraya hat çekmem hem temizlerken kablonun su ile temasına sebep olur hem görsel olarak kalın ve uzun bir kablonun göze batmasına neden olur. İnternette gezinirken sürekli 220*10=2200 şeklinde söylemişler lakin prizlerde 220V-240V olduğu da bir gerçek. Galiba akıllı prizim kıl payıyla bu değerleri sağlıyor. Verdiğiniz bilgiler çok işime yaradı teşekkür ederim zahmetleriniz için.

Son düzenleme:
Merhaba. Bilicra marka tekli çıkışlı akıllı prizinizle 2 makineyi ayni anda çalıştırmak mümkündür, teklinin çıkışına 16 A, 250 V yazan üçlü priz çoğaltıcı veya üçlü prizli uzatmayı takarak makineleri o prizlere tek tek takarak çalıştırmanız mümkündür. Ancak topraklı priz çoğaltıcı veya topraklı uzatmalı prizlerin etiketlerinde mutlaka 16 A, 240- 250 V yazabilmiş olmalıdır.

* Aklınızda bir soru işareti olarak kalan 220-240 V yazısını ise şu şekliyle size belirteyim; şebeke dağlımı bazen 220 V AC yerine 235-238 V olarak evlere monofaze olarak dağıtılabiliyor. 220-240 V yazması da hem bu voltaj toleransı hem de Amerikan elektrik dağıtımı standartlarında olan elektrik malzemelerinin Türkiye'deki uzatmalı prizlerle çok uyumlu çalışabileceğini belirtmek için 220-240 V olarak yazılıyor. Çünkü ABD'nin bazı bölgelerinde şebeke 240 volt, 60 HZ. elektrik dağıtımı standartlıdır. Kolay gelsin.

Son düzenleme:
Merhaba. Bilicra marka tekli çıkışlı akıllı prizinizle 2 makineyi ayni anda çalıştırmak mümkündür, teklinin çıkışına 16 A, 250 V yazan üçlü priz çoğaltıcı veya üçlü prizli uzatmayı takarak makineleri o prizlere tek tek takarak çalıştırmanız mümkündür. Ancak topraklı priz çoğaltıcı veya topraklı uzatmalı prizlerin etiketlerinde mutlaka 16 A, 240- 250 V yazabilmiş olmalıdır.

* Aklınızda bir soru işareti olarak kalan 220-240 V yazısını ise şu şekliyle size belirteyim; şebeke dağlımı bazen 220 V AC yerine 235-238 V olarak evlere monofaze olarak dağıtılabiliyor. 220-240 V yazması da hem bu voltaj toleransı hem de Amerikan elektrik dağıtımı standartlarında olan elektrik malzemelerinin Türkiye'deki uzatmalı prizlerle çok uyumlu çalışabileceğini belirtmek için 220-240 V olarak yazılıyor. Çünkü ABD'nin bazı bölgelerinde şebeke 240 volt, 60 HZ. elektrik dağıtımı standartlıdır. Kolay gelsin.
Bunu yapmayı düşündüm evet lakin, hem Bilicra hem de üçlü priz nerden baksanız 10 11 cm kadar duvardan uzaklaştırıyor, üstğne bir de fişlerden 1-2 cm koyduğumuzda nerdeyse 15 cm yakın bir duvar arası boşluğu kalıyor bu da makinelerin yuvadan çıkıntıda durmasına sebep doğuruyor. Keşke Bilicra da Meross gibi ikili lakin 16A olan bir akıllı priz yapsa hiç düşünmeden bugün alırım, lakin bu durumda ihtiyacımı 10A ikili Meross karşılıyor.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı