Mesai nasıl hesaplanır?

Furkan Kalyoncu

Kilopat
Daha fazla  
Başta günde 12 saat pazar tatil 2400 diye anlaştık sonra patron "24 saat çalışma 24 saat izin yapın" dedi tamam dedim sonra baktık haftalık iznimiz arada kaynıyor söyledik umursayan olmadı. En sonunda canımıza tak etti gece uykusuz araç kullanıyoruz, 24 saat çalışıyoruz sonuçta 12'ye döndük tekrar pazarları da çalışıyoruz dedik 'biz artık pazar çalışmayacağız' öncesinde parasını vereceğiz diyorlardı. Sonra 'biz pazarın parasını alamıyoruz size de veremeyiz' dediler. Biz de gitmeyiz dedik pazar işten çıkarttılar sonra 5 pazar 30 Ağustos 4 kurban bayramı çalıştım parasını da vermediler. Bunların bende arabulucuk ofisine şikayet ettim onlar da 'tam ne kadar alacağın var hesapla' dedi.

24 saat çalışma yapınca 16 saat mesai yapmış mı oluyorum ama sonrasında 1 gün tam izin yapıyorum.

Başta 12 saat diye anlaşmıştık ama cumartesi mesaisi ve günlük 2 saatlik mesaiyi de istemek istiyorum paramı vermedikleri için, bu etik olur mu?

Pazar mesaisinde 24 saat olduğu için %100 mü hesaplayacağım yoksa 8 saatten sonrasını %200 vs. mi hesaplamam lazım?

Teşekkürler.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hesabın nasıl yapılacağını da onlara sorsaydın keşke. Yasal ile firmaların yaptıkları değişiyor. Babamın çalıştığı yerde cumartesi yarım gündü. Akşama kadar çalışınca yarım günden fazlası için normal zamandan fazla ama pazar gününden az şekilde ücret alıyordu.

Haftalık çalışma süresi 45 saat.
Günlük çalışma süresi 7,5 saat.
Bir hafta içerisinde 45 saat çalıştıysanız 7 günlük maaş alırsınız.

Mesai hesaplama formülü:
Maaş/30/7,5 x 1,5 (Fazla mesai yaptığınız zaman saatlik maaşınıza %50 eklenir)

Örnek:
Maaşınız 1500TL / (1500/30) Günlük maaş 50TL / (50/7,5) Saatlik maaş 6,66TL
Diyelim ki 5 saat fazladan mesai yaptınız 5 x 6,66TL = 33,30TL x 1,5 = 49,95TL olacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Haftalık çalışma süresi 45 saat.
Günlük çalışma süresi 7,5 saat.
Bir hafta içerisinde 45 saat çalıştıysanız 7 günlük maaş alırsınız.

Mesai hesaplama formülü:
Maaş/30/7,5 x 1,5 (Fazla mesai yaptığınız zaman saatlik maaşınıza %50 eklenir)

Örnek:
Maaşınız 1500TL / (1500/30) Günlük maaş 50TL / (50/7,5) Saatlik maaş 6,66TL
Diyelim ki 5 saat fazladan mesai yaptınız 5 x 6,66TL = 33,30TL x 1,5 = 49,95TL olacaktır.

Umarım yardımcı olabilmişimdir.
cumartesi 24 saat mesai yapyorum pazarda aynı bu hallerde %200 olma olayı var mı

Uzmanlık isteyen bir alan. 45 saati aşmasa da gece çalışmaları da fazla mesai kabul edilir. Bir avukata gidip hakkını aramakta fayda var.

%200 sadece resmî tatil olduğu zamanlarda alırsınız. Bunun dışında İş Kanunu'na göre günde 11 saatten fazla çalıştırılamazsınız isteğiniz dışında. Eğer öyle bir durum varsa gerekli mercilere gidin.

Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Yeni mesajlar

Geri
Yukarı