Kanka iyi akşamlar. Eğer iş hayatında tecrübe kazanmak istiyorsan MESEM mantıklı ama sonuçları var. Çalıştığın yer sana ekstra para vermez, sadece devletin verdiği 6 bin küsur lirayla yetinirsin. Küçük yaşta çalışmanın verdiği sinirle bazen çıkıp gitmek istersin ama gidemezsin.
Ortamın iyi olursa sıkıntı yok ama çoğu yerde her işi sana kitlerler. MESEM kolay değil, hep ezilen taraf oluyorsun. Lise bittikten sonra ne yapacağına sen karar vereceksin.
Bana sorarsan açık lise daha rahat. Açık lisede ister çalışırsın ister çalışmazsın. Ama MESEM'de çalışmak zorundasın, yoksa sınıfta kalırsın.
MESEM iş hayatında tecrübe kazandırır ama psikolojik olarak “neden okulda değil de burada amelelik yapıyorum?” diye düşünmeye başlarsın. Çünkü o 6 bin lira ile 200 dolar bile alamıyorsun
))
Ayrıca sigorta yatırılmıyor. Çalıştığın işin sana SGK girişi gibi bir faydası olmayacak.
İyi düşün kanka. Bu seçim hayatının dönüm noktalarından biri. Ailen zorlasa bile ne yapmak istiyorsan onu yap. Bu senin hayatın, ileride emeğinin karşılığını da parayı da sana onlar vermeyecek.
not: MESEM'de şu an kalfayım ama çalıştığım yerde ustayım. Çoğu MESEM öğrencisinden kat kat fazla maaş alıyorum ama ne yalan söyleyeyim; okulda deftere yazı yazıyor olsam daha mutlu olurdum