Rehber Meslek Lisesinde 12. Sınıf Stajı

Ömerklfn

Zeptopat
Daha fazla  
2024 - 25 Eğitim öğretim döneminde meslek lisesi 12. sınıf stajımı tamamladım, süreç boyunca sürekli aklıma bir sürü soru takıldı ve bunları genel olarak internetten bulması öğrenmesi çok zor oldu çoğuna internette ulaşamadım bile. O yüzden bundan sonraki staj yapacak kardeşlerim için bilgi birikimimi ve soruların cevaplarını genel olarak toplu şekilde paylaşmak istedim.

Staj Süresi
Eğer pazartesi-çarşamba stajyeriyseniz 12. sınıfın ilk günü stajınız başlar, çarşamba-cuma stajyeriyseniz okulun ilk haftasını takip eden çarşamba günü işletmede stajınız başlar. Bitiş ise değişiklik gösterebiliyor, mesela bizim okulumuzda staj okul kapanmadan 20 gün önce bitti ama benle aynı işletmede çalışan başka okuldan stajyerler stajlarının son haftaya kadar veya 1 hafta önce bittiğini söylüyorlardı. Bu yüzden bunu koordinatör öğretmeninize veya bölüm şefinize danışmanız daha iyi olur.

Tatiller
Öncelikle bütün resmi tatillerde (Milli bayramlar, dini bayramlar, kar tatili vb.) işe zaten gitmiyorsunuz ve işletmeler bu günlerde işe gitmediğiniz için maaşınızdan kesinti yapamaz. 15 tatil ve ara tatiller içinse okulunuz sene başı sizin adınıza bu tatillerde ücretli izinli olduğunuza dair belgeleri işletmenize teslim eder yani bu tatiller içinde maaşınızdan kesinti yapılmaz.

Çalışma Saatleri
Çalışma saatleri 8-10 saat olabilir bu sizin işletmenize bağlı başka yerde staj yapan sınıf arkadaşlarım akşam 6 da çıkarken ben akşam 4 te çıkıyordum buna işletmeniz karar veriyor. Sizi 8 saat çalıştırıp maaşınızdan 2 saat kesinti yapamazlar diye biliyorum bizde yapmadılar zaten yönetmelikte de böyle bir maddeye rastlamadım.

Mesaiye Kalmak
Mesaiye kalmak hakkında bölüm şefimiz kesinlikle bize yasak olduğunu söyledi buna rağmen küçük işletmelerde çalışan arkadaşlarım mesaiye kalabiliyordu ama biim işletmemiz kesinlikle stajyerlere yasak olduğunu söyledi.

Maaş
Maaşınız asgari ücretin %30 una denk geliyor. Asgari ücrete zam geldiği zaman sizin maaşınıza da zam geliyor.

Günlük Ücret
İşletmeye ortalama ayda 12 gün gidiyorsunuz ama maaşınız 12 gün üzerinden hesaplanmıyor yani bir gün gitmediğiniz zaman büyük bir kesinti olmuyor mesela ben staj yaparken staj maaşı 6.631,40 TL idi günlük ücret ise 221,05 TL ediyor yani 30 da 1 i, olurda 12 gün üzerinden ücret kesintisi yapılırsa kesinlikle buna karşı çıkın.

Ekstra Şeyler
Mesela benim işletmede aylık market kartı, kahvaltı seti gibi iaşeler veriliyordu bu imkanlardan stajyerlerin yararlanamayacağını söylediler ama başka yerde staj yapan arkadaşıma veriyorlarmış işletmeler bunları size de vermek işletmenin inisiyatifinde.

Devamsızlık
İşletmede yaptığınız büyün devamsızlıklar e okula işleniyor arkadaşlar ona göre devamsızlık yapın. Bu konuda şu önemli sizin devamsızlık verilerinizi işletme tuttuğu için bazen okula bildirmeyebiliyorlar stajda zaten yok yazılmıyoruz diye sakın fazla devamsızlık kullanmayın bazen geç girebiliyorlar bu sebeple 2 tane arkadaşım sınıfta kaldı. Birde haliyle işletmeye gitmediğiniz her gün maaşınızdan kesinti yapılıyor, okula gitmediğim günlerden herhangi bir kesinti söz konusu olmadı.

Staj Notu
Staj notunuz e-okula Haftalık 24 Saat İşletmede Beceri eğitimi dersi olarak işleniyor, ortalamanızı uçuruyor. Bu notu da işletmede sizden sorumlu kişi veriyor genelde.

Staj Defteri ve Bitirme Sınavı
Staj defteri bildiğiniz gibi yaptığınız işleri veya şefiniz neyi yazmanızı/çizmenizi söylediyse o şekil dolduruyorsunuz. Staj defterinde ufak detaylara takılmayın bazı hocaların bile bu konu hakkında net bir bilgisi olmuyor, staj defterini biz çok kafaya takmıştık ama sonra anladık ki o kadar kafaya takılacak bir şey değilmiş. Bitirme sınavı ise okul kapanmadan 1 hafta önce oldu bizim 3 saatlik bir sınavdı, sınavın olduğu gün dersiniz olmuyor sınav bitince eve gidiyorsunuz sınavdan sonra yok yazılmıyorsunuz. Yine kafada büyütülecek bir şey değil ama hoca biraz takıntılıysa bu değişiklik gösterebilir. Staj defterini okula teslim etmeden işletme yetkilisine imzalatıp kaşe vurduruyorsunuz.

Mezun Belgeleri
• Diploma
• İş Yeri açma belgesi
• Europass sertifika eki

*Ustalık belgesi verilmiyor.
Diploma

Bölümünüz ve dalınızı bitirdiğinize dair diploma .

İş yeri açma belgesi
Adından da anlaşıldığı gibi kendi alanınızda iş yeri açmanıza hak tanıyan bir belge. Bu belgenin alt kısmında yazan yazıya göre : 3308 sayılı Mesleki Eğitim Kanunu gereğince "Ustalık Belgesi" ne tanınan büyün hakları kapsar.

Europass Sertifika Eki
Bu belgede aldığınız eğitimin içeriğini ve düzeyini Avrupa genelinde anlaşılır hale getiren resmi bir belgedir. Bu belge tek başına bir işe yaramıyor diplomanız ile beraber kullanılabilir ve adınıza düzenlenmez bu yüzden okul gereksiz görüp size vermeyebilir almak isterseniz https://europass.gov.tr/ den indirebilirsiniz.

Olabildiğince bildiklerimi aktarmaya çalıştım yine de bütün yasal haklarınızı bilmeniz açısında staj sözleşmenizi ve staj defterinin ilk sayfalarında yazan yazıları okumanızı tavsiye ederim. Bu bilgiler benim staj yaptığım dönem ile geçerlidir gelecekte değişiklik gösterebilir.

Son düzenleyen: Moderatör:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…