Meslekten Anadolu'ya geçilmeli mi?

aionthearete

Hectopat
Yer
Bursa
Daha fazla  
Merhaba meslek lisesi yazılım alanında 10. sınıf öğrencisiyim. Normalde üniversite okumayı düşünmüyordum çünkü şu an güncel olarak üniversite okuyarak ilerlemem için sayılı üniversitelerden birine girmem gerek diye düşünüyorum ve bende o üniversitelere girebilecek kadar çalışacak sabır yok. Liseyi bitirdiğim zaman ufak şirketlere teklif vererek site düzenlemesi grafikerlik tarzı işler teklif ederek basit bir işte çalışarak yükselmeyi planlıyordum ama şu an saçma gelmeye başladı. Meslekten devam mı etmeliyim yoksa Anadolu lisesine geçsem daha mı rahat ederim? Meslek lisesinde ders avantajı falan derseniz meslek dersi konusunda zayıf bir okul 30 kişi derste Counter-Strike oynamaktan başka bir şey yapmıyoruz hocalarda çok takmıyor zaten. Sadece evde çalışabiliyorum.

Son düzenleyen: Moderatör:
Hocam öncelikle iyi aksamlar diliyorum.
Hedefiniz daha çok yazılım alanında gibi gözükmekte ve üniversite okumayı pek düşünmüyorsunuz gibi duruyor ama şu an daha genç yaşlardasınız o yüzden üniversite okumaya hemen karşı olmayın ortalama üniversitelerden de iyi eğitim alan tanıdıklarım oldu.
Hocam bu karara vararsanız avantajınız M. T. O. K diye bir konu var. Bu M. T. O. K bazı mühendislik fakülteleri meslek liseliler için kontejyan açıyor daha az puana gidebiliyorsunuz istediğiniz bölüme. Mesela bir örnek vermem gerekirse
2023 yılı verilerine göre
Gazi bilgisayar müh. M. T. O. K 83.000 sıralamadan alıyor.
Gazi bilgisayar müh 15.000'den alıyor yani büyük bir avantajınız oluyorum.
Ama dezavantaj olarak şunu diyebilirim ki meslek lisesinde YKS'ye çalışacak ortam çok olmuyor çünkü meslek dersleri 12.sınıfta çok yoğun oluyor. Anadolu lisesine geçerseniz daha rahat çalışabilirsiniz belki veya meslek lisesini bitirip 1 yıl mezuna kalıp mezun senesindede kazanmayı deneyebilirsiniz ama 11 ve 12 de sayısal dersleri çok alamicaksınız meslek lisesinde o yüzden rakiplerinizden biraz geride başlayacaksınız ama hiç korkmayın ben 20 yaşında biri olarak berbat bir liseden mezun oldum ve her şeyi YouTube üzerinden öğrendim yani bu konuda sizin azminiz önemli.
Neyse tavsiyemi kısa kesim size önerim bu karar gerçekten büyük bir karar iyice düşünüp taşının ona göre karar verin mutlaka aileniz veya sevdiğiniz güvendiğiniz hocalarınıza sorun bu forumdan yorum almak tabii ki iyi olur ama sadece forumu dinleyip bir karar vermeyin yine sorularınız olursa yazabilirsiniz bana. İyi aksamlar hocam.

Kral sen kendini biliyorsun. Ailene de danış. Eğer yarı yolda bırakıp üniversite sınavına çalışmayı kesersen, Anadolu lisesi hayatın sana eğlenceli gelir fakat ileride asgari ücrette çalışmak zorunda olursunuz.

Meslek lisesinden mezun olursanız eğer ki en azından elinizde mesleğiniz olur ve daha sonra dershane ile vs. TYT ve AYT pekiştirip sınava girebilirsiniz.

Bir de 11. sınıf sayısal öğrencisi olarak söylüyorum; 9 ve 10. sınıf yani TYT altyapınız yoksa sayısalda yapmanız imkansız.

O yüzden seçiminizi iyi yapın.

İmkansız demeyelim ama gerçekten zorlanırsınız orası kesin.
Ben 11 sınıftayken tyt bilgim hiç yoktu. 11.sınıfta tyt ve 11 i aynı anda çalışıp halletmiştim evet zor ama imkansız değildi.

YKS çalışma konusunda sıkıntım olacağını sanmıyorum hocalar o konuda biraz anlayışlı 11 ve 12. sınıflarda meslek dersleri yoğun olsa da çalışmak istiyorum dediğiniz zaman muaf giriyorlar, çalışma kısmını halledebilirim ama üniversite okuma kısmında kafam karışık şuan yazılım bilgim orta düzeyde c#, python, c++ falan çoğu şeye hakimim önümüzdeki 2-3 sene daha da gelişmeyi umuyorum. Üniversite okuduğumda sanki zamanımı boşa atacakmış gibi geliyor. Fakat okumadığım zamanda lise diplomasıyla düzgün bir yerde çalışamayacağımı da biliyorum. Türkiye'de ki şirketlerin üniversite diploması istediğini biliyorum fakat Avrupa'da deneyim diplomadan daha öncelikli diye biliyorum. Stajdan sonra 1-2 sene basit yerlerde çalışıp daha sonradan Avrupa'da çalışabilir miyim?

İmkansız demeyelim ama gerçekten zorlanırsınız orası kesin.
Ben 11 sınıftayken TYT bilgim hiç yoktu. 11.sınıfta TYT ve 11'i aynı anda çalışıp halletmiştim evet zor ama imkansız değildi.

Kral sen meslekten geçmedin ama 9 ve 10'da TYT gördün. Bu arkadaş hiç görmeden 0'dan görecek TYT. Tabii yapılabilir ama çok zor.

Kral bilgin çok iyi. Kod yazıp satabilirsin. Türk şirketlerinde de bilgini kanıtlasan bile alacak olan olmaz muhtemelen. Maksimum tekniker olarak girersin bir şirkete. Avrupa'daki durumu bilmiyorum yorum yapmayacağım maalesef. Yine de öğretmenlerinle konuş. Özellikle sayısal bölüm hocalarınla. TYT halledebileceğini düşünüyorsan meslek lisesinde çalış derim.

Saygılar, kolay gelsin şimdiden.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…