Mevcut Windows'u Silmeden Windows 7 Kurmak

NopeRate

Hectopat
Merhabalar,
Bir yakınımdan geçici olarak laptop temin ettim.
Bu laptopu genel olarak internette gezinme, video izleme ve araştırma için kullanıyorum. Bunlar için ideal ancak bazen programları kuramıyorum.

Bunun sebebi laptopun Windows 8 sürümünde olması. İçinde dahili olarak gelen bir kurtarma modu var ve sıfırlayarak fabrika ayarlarına geri getirebiliyoruz.

Önümde iki seçenek var, ya Upgrade yaparak sürümünü 8.1'e çıkartacağım, ya da Downgrade yaparak sürümünü 7'ye düşüreceğim.

Windows 8.1'e çıkardım ancak çoğu programı kuramadım, bir sürü Kernel, Regedit, sistem hataları ve kasmalarla karşı karışya kaldım.
Geriye önümde tek bir seçenek kalıyor, o da sürümü düşürmek.

Fakat sorun şu ki, Windows 7 kurarken bildiğimiz gibi diski biçimlendiriyoruz ve sıfırdan Windows 7 kuruyoruz.
Benim amacım halihazırda olan Windows 8 fabrika ayarları kurtarma modunu silmeden Windows 7 kurmak. Çünkü sahibi sürümü değiştirebileceğimi ancak alırken eski sürümle almak istediğini söyledi.

Bunu nasıl yapabilirim? Bir şekilde içindeki kurtarmayı silmeden Windows 7 kurmam gerekiyor.

SİSTEM ÖZELLİKLERİ:
Ürünün Modeli: Samsung NP905S3G NOTEBOOK ( Samsung ATIV BOOK Lite 9 )
İşlemci: Quad-Core 1.4GHz
RAM: 4 GB
Ekran Kartı: AMD Radeon HD 8250
SSD: 128 GB

Şimdiden teşekkürler.

Samsung'un o tip laptopları Windows 7 için tasarlanmış ama Windows 7'nin desteği bitti. Eğer kullandığınız programlar Linux destekli ise Xubuntu gibi hafif bir Linux dağıtımı kullanabilirsiniz. Sisteminizde SSD varsa Windows 10'da kurabilirsiniz Home versiyonunu.

Hocam downgrade yapmanı aslaha önermem. Bu hem bilgisayar hem de performans açısından çok derinden etkileyebilir. Upgrade yapman daha sağlıklı olabilir.

Windows 7'yi BIOS'tan değil direk Setup'tan kur 2 işletim sistemi birden oluyor ya da VMware falan var ya da en iyisi bana göre 8.1 bende 8.1 kullanıyorum sorunları çözmeye bak.

Mantıken düz 8'de çalışan sorunsuz laptop 8.1'de yine çalışması lazım Driver Booster ile güncelleme falan yap düzelebilir.

Samsung'un o tip laptopları Windows 7 için tasarlanmış ama Windows 7'nin desteği bitti. Eğer kullandığınız programlar Linux destekli ise Xubuntu gibi hafif bir Linux dağıtımı kullanabilirsiniz. Sisteminizde SSD varsa Windows 10'da kurabilirsiniz Home versiyonunu.
Linux'a hep merakım vardır ancak maalesef gerek kodlama gerek diğer programlarım Linux'a desteği bulunmamakta.

W7 kur bence, w10 güncel diyenlere bakma. Eski dizüstülerde ne kadar w 10 kursakda kasma donma olur.

Windows 10 Kurabileceğimi hiç zannetmiyorum zaten bu bilgisayara. 2013 Yılında çıkan bir bilgisayar ve her ne kadar SSD barındırsa da diğer bileşenler çok yoruluyor. Ama sorun şurda, öncekini nasıl silmeden kurarım Bunu bilmiyorum.

Hocam downgrade yapmanı aslaha önermem. Bu hem bilgisayar hem de performans açısından çok derinden etkileyebilir. Upgrade yapman daha sağlıklı olabilir.

Upgrade yaptım ancak dediğim gibi bilgisayarda hem zorlanma hem de çeşitli kernel sorunları ile karşı karşıya kaldım.

Windows 7'yi BIOS'tan değil direk Setup'tan kur 2 işletim sistemi birden oluyor ya da VMware falan var ya da en iyisi bana göre 8.1 bende 8.1 kullanıyorum sorunları çözmeye bak.

Mantıken düz 8'de çalışan sorunsuz laptop 8.1'de yine çalışması lazım Driver Booster ile güncelleme falan yap düzelebilir.

Sorun şu ki, maalesef driverların hiçbiri artık Windows 8'e uyumlu değil. Ya windows 7, ya da windows 8.1 destekliyor.

Windows 8.1'de Karşılaştığım kernel hataları ise zaten program kurmama engel oluyor. Bu da güncellemenin başarıız olduğu manasına geliyor yani bu durumda driver updeate hiçbir işe yaramaz, alakası olduğunu da sanmıyorum zaten.

Bilgisayarın 8.1'de zorlandığını düşünecek olursak downgrade yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Son düzenleme:
Linux'a hep merakım vardır ancak maalesef gerek kodlama gerek diğer programlarım Linux'a desteği bulunmamakta.

Windows 10 kurabileceğimi hiç zannetmiyorum zaten bu bilgisayara. 2013 yılında çıkan bir bilgisayar ve her ne kadar SSD barındırsa da diğer bileşenler çok yoruluyor. Ama sorun şurda, öncekini nasıl silmeden kurarım bunu bilmiyorum.

Upgrade yaptım ancak dediğim gibi bilgisayarda hem zorlanma hem de çeşitli kernel sorunları ile karşı karşıya kaldım.

Sorun şu ki, maalesef driverların hiçbiri artık Windows 8'e uyumlu değil. Ya Windows 7, ya da Windows 8.1 destekliyor. Bilgisayarın 8.1'de zorlandığını düşünecek olursak downgrade yapmak bana daha mantıklı geliyor.

Hocam 4 GB RAM ile Windows 8.1 çalıştırman sorun yaratabilir. Ben bile Windows 10 kullanarak 8 GB RAM ile RAM'in yarısını kullanıyor. Sana tavsiyem bilgisayarını güçlendirmen yani takviye yapman. Şimdi sen downgrade yaparsan aynı sorunu yaşamaya devam edeceksin o yüzden diyorum.

Hocam 4 GB RAM ile Windows 8.1 çalıştırman sorun yaratabilir. Ben bile Windows 10 kullanarak 8 GB RAM ile RAM'in yarısını kullanıyor. Sana tavsiyem bilgisayarını güçlendirmen yani takviye yapman. Şimdi sen downgrade yaparsan aynı sorunu yaşamaya devam edeceksin o yüzden diyorum.
Sorun şurada ki bu kasma sorununun asıl nedeni sistemin düzgün yüklenememesi sonucunda oluşan performans kaybından kaynaklı. Windows 8.1 güncellemesi zaten 8'de bulunan büyük problemlerden dolayı geldi.

Downgrade yapmam sistemi kökten değiştirecek, herhangi bir güncelleme olmayacak bu yüzden çakışma da olmayacak. Ama gömülü olan Windows 8'i de silemem.

Diski bölmeyi düşünüyorum, bu sayede belki iki sürüm birden çalıştırabilirim.

@Recep Baltaş , Bu konuda biraz yardıma ihtiyacım var diyebilirim.

Teşekkürler.
Disk Bölme konusunu biraz araştırdım ve kendi disk bölmelerime baktım ;

Resimde görüldüğü gibi diskin birçok bölümü kurtarma olarak ayarlanmış, 1 tane büyük bölüm olmak üzere neredeyse 20GB'lik bir parça kurtarmaya ayarlanmış bulunmakta.
Kurtarmaya ayrılan 19GB'lik parçanın içinde Gömülü Windows 8 olduğunu düşünüyorum.

Yeşil kısım ise şuan mevcut Windows 8. Upgrade yapıp 8.1'e çıkardığım kısım burası yani. Kurtarma moduna girip tekrar 8'e döndürdüğüme göre, bu kısmı kafama göre değiştirebilirim demektir.

Benim amacım diğer kısımlara dokunmadan bu yeşil kısmı Windows 7'ye çevirmek.

Dosya Ekleri

• parts.png
    parts.png
    16,6 KB · Görüntüleme: 53
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 5 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı