Micron 2400 SSD olması gerekenden yavaş çalışıyor ve sistem mavi ekran veriyor

MehmetTaha23

Centipat
Daha fazla  
SSD veya HDD modeli
Micron 2400 MTFDKBA1T0QFM-1BD1AABYYR
Anakart
MSI-MS17L5
Yeni laptop aldım, SSD sıkıntılı çalışıyor. Başımdan geçenleri kısaca anlatayım.

Bilgisayarım MSI katana 17 B12VGK-401xtr modeli. Alalı daha 1 ay olmadı. Bilgisayarı aldığımdan beri bir garip davranıyordu, özellikle oyunlar durduk yere çöküyordu ve hâlâ çöküyor. Bazen oyun kapanıyor bazen de cihaz yeniden başlatılıyor. Driver'lara yoruyordum. Driver'ları güncelledim, sıkıntı devam etti. Format atayım dedim, Windows 11 kurarken yeniden başlatma istiyordu. Yeniden başlatınca sürekli mavi ekran alıyordum (MACHINE_CHECK_EXCEPTION ve CLOCK_WATCHDOG_TIMEOUT hataları). Windows 10 kurup 11'e yükselterek hallettim. Minidump dosyalarının varlığını BSoD sebeplerini araştırırken öğrendim ama BSoD ile format esnasında karşılaştığım için minidump dosyası yoktu (formattan sonra en azından). İşlemci, ekran kartı, RAM falan test ettim, en sonunda sıkıntıyı SSD'de bad sector taraması yaparken buldum. SSD'nin tamı tamına 1/3'ü diğer kısımdan daha yavaş çalışıyor, nedenini bilmiyorum. (bad sector yok bu arada).

Cihaz ısınıyordur dedim, Intel Turbo Boost kapatarak oynamayı denedim. Ne ekran kartı ne işlemci 60 °c'yi geçti. Yine de çökme devam etti.
Discrete ve MSHybrid olmak üzere iki grafik modu var, her iki modda da sıkıntı devam ediyor.

Ek olarak da oyunlar çöktükten sonra oluştuğunu varsaydığım birkaç minidump dosyası var (BSoD ile karşılaşmadım), onları da yüklemiş olacağım.

1. SSD yavaş olsa bile 250 MB/s hızı var, oyunların SSD yüzünden çökmesi mantıklı gelmiyor, başka bir sebebi olabilir mi yoksa SSD midir?
  2. Kasayı açıp SSD tak çıkar yapabilirim ama garantisi devam eder mi?
  3. İşlemci 84 °c'nin altına düşmüyor, 97 °c'leri yokluyor, bundan olabilir mi?
  4. Önerdiğiniz başka testler var mı?
Birtakım dosyalar

minidump
İşlemci: Intel Core i7-12650H
Ekran kartı: RTX 4070 (mobil)
SSD: Micron 2400 mtfdkba1t0qfm.

HD Tune SSD Benchmark.png

HD Tune Speed Map.png

HD Tune Bad Sectors.png

Son düzenleyen: Moderatör:
Zaten sorunu bulmuşun o bad sector sayısı ne öyle iade et ya da değişim iste

İki görsel farklı. Bad sector testi alttaki, tamamen yeşil olan. Bahsettiğin testteki kırmızı kısımlar bad sector'ü değil yavaş kısımları gösteriyor, speed map diye geçiyormuş. Testlerin sağ kısmında da 'legend' kısmında renklerin anlamı mevcut.

İki görsel farklı. Bad sector testi alttaki, tamamen yeşil olan. Bahsettiğin testteki kırmızı kısımlar bad Sector'ü değil yavaş kısımları gösteriyor, Speed map diye geçiyormuş. Testlerin sağ kısmında da 'Legend' kısmında renklerin anlamı mevcut.

Fark etmemiştim Speed mapi SSD için SSD yazılımlarıyla test edin örnek olarak crystaldiskmark ama dediğin gibi SSD çok dalgalı çalışıyor

Fark etmemiştim Speed mapi SSD için SSD yazılımlarıyla test edin örnek olarak crystaldiskmark ama dediğin gibi SSD çok dalgalı çalışıyor

CrystalDiskMark ile de test etmiştim hocam, onu da ekleyeyim. Ancak bu testteki veriler SSD'nin tepe hızını verdiği için bir sıkıntı görünmüyor zira SSD kökten yavaş değil, anormal bir biçimde bir kısmı tamamen yavaş diğer kısmı tamamen normal.

CrystalDiskMark_20230927205727.png

İşleminizin sıcaklığı çok yüksek.Boşta 84 derece çok fazla.

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı