Microsoft Edge 111 sürümü yayınlandı

Sağ üstteki butonu öyle yapmışlar ki gel bana bas diyor resmen.

Edge kullanacak olsam bile sürekli zorlamaya çalışmaları yüzünden kıl oldum ve şans bile vermedim.
Kullanılmayan ürünler kullanılsın diye kullanıcıya zorlanır ve kullandıkça verilen çeşitli ödüller veya nakit para/rüşvet (Brave) sağlarlar.

Reklam engellemek dert değil ki. Brave'in kullandığı filtrelerin tamamı topluluk filtreleri ve tüm reklam engelleyicilere eklenebiliyor. İstediğin tarayıcıda uBlock Origin ile Brave'in engelleme özelliğinden çok daha iyisine sahip olursun.

Chrome getirdiği özelliklerin ''flags'' üzerinden bile kapatılmasına izin vermiyor. Edge rekabete dahil olması hepimizin işine yaradı. Google, Edge'in popülerliği artınca atağa geçmeye başladı. Chromium'a çoğu iyileştirmeyi de Microsoft sağlıyor. Özellikle Chrome'un eskisi kadar kaynak tüketmemesi falan Microsoft'un, Chromium'u Windows ile uyumunda iyileştirmesine borçlu. Zaten bazı konularda ortaklaşa çalışıyorlar.

Bing simgesi kötü duruyor ve büyük ihtimalle sonraki güncellemelere kadar kapatma ayarı sunmayacaklar. Kullanılsın diye biraz göze sokacaklar. Chrome ile kıyaslarsam Edge çoğu özellik için kapatma ayarı sunuyor.

Veri eşitleme(senkronizasyon) sistemi de Google gibi yeterli. Bunları aktarmaya üşenen basit kullanıcıyı anlıyorum. Ama şifreler gibi şeyleri tarayıcı hesabına emanet etmek yerine şifre yöneticisi kullanmak daha mantıklı. Çünkü senkronizasyon sistemlerinin arada verileri yok etme, başka veriyi üstüne yazma gibi saçmalıkları var. Yani çok istikrarlı bir sistem değil.

Ben sadece yer imleri ve uzantı verilerini eşitliyorum. Geriye kalan şeyleri dahil etmiyorum.

Son olarak Edge'in geri bildirim ve bunu forumlarında tartışma olayını başka tarayıcılar maalesef yapamıyorlar. Herhalde kullanıcı geri bildirimini en iyi değerlendiren firma olabilir. Daha sonrasında Brave geliyor ama onların da topluluk yöneticisi kısmında sıkıntıları var. Geliştiriciler genellikle sorunu kabul etmeme ya da basit kullanıcının anlamayacağı şekilde detay istemeyele sonlandırıyor.

Opera, Firefox, Vivaldi ve Brave tarayıcılarında da Chrome ve Edge'de olmayan basit geri bildirim sistemi yok. Üye ol ve e-posta gir gibi detaylardan dolayı çok iyi geri bildirim de alamıyorlar. Bu yüzden iki ana tarayıcının yaptıklarını kopyalama ya da sunmadıklarından yürümeye çabalıyorlar.

Edge'in bir de gizlilik koruması katı ayarı dışında bir şey engellemiyor. Katı olmadığı sürece o ayar da süs gibi duruyor. Katı kullanılmayacaksanız direkt kapatılabilir. Türkiye bölgesinde arama motorunun Yandex gelmesi çok büyük bir kitleyi kaybetmesine yol açıyor.

Son düzenleme:
@LazJedi Yok demedim zaten. Sonrasında geri bildirim sisteminde Chrome ve Edge ayırdım. Ama Google forumlarına herhangi bir önem vermiyor. Edge forumlarındaki tartışmalara verdiği değer, geri bildirimler ile hazırlanan geliştirme haritası ve bunların düzenli olarak güncellenmesi gibi şeyler yok.

Microsoft'un özellikle bu tarafta ayrı bir uğraşı var. Yönetim tarafındaki değişiklikler falan mı bilmiyorum. Ama Edge ile başlayan bu geliştirme şevki bana soracak olursanız çok iyi gidiyor.

Yani Google geri bildirim sürecinde o sistemi kullanıyor. Bunu kullanıcıya çok açık sunmuyor. Edge ise sunuyor, kullanıcılar ile iletişimi iyi ve daha hızlı geliştirme sürecine dahil ediyor.

Son düzenleme:
Google'ın kullandığı geri bildirim forumu sadece orası değil. Aynı zamanda burayı da kullanıyor ve söylediğinin aksine geri bildirimlere önem veriliyor.

Aynı zamanda blog makaleleri de yayınlıyorlar.

Zaten çok saçma değil mi o BAT kazanma olayı? Amacım para değil intertnet.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…