Merhaba.
OneNote, Microsoft'un ücretsiz bir ofis yazılımıdır. Amacı adından anlaşılacağı üzere not tutmanızdır. Tabii ki tek işlevi bu değil. Bunun için öğrencilere de, sanal olarak defter tutmayı sevenlere de bir rehber olarak nasıl basit ve verimli kısımlarını kullanacaklarını göstermek istedim. Çok faydasını gördüğüm için bilgisayarda, tablette ve telefonda senkronize ederek kullanıyorum. Size de öneriyorum. Tablet ve telefon da genel olarak aynı özellikleri sunmaya çalışan az daha kısıtlı ama verimli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi gelin bilgisayar üzerinden yapabileceklerimizi inceleyelim.
Burası da sizin not yazdığınız bir not defterinin görünümü. Farklı not defterleri açabilirsiniz. Not defterleri içinde bölüm açabilirsiniz. Bölümler içinde sayfalar açıp birbirinin alt başlığı gibi kullanabilirsiniz.
Ek olarak çeviri kısmından bahsetmek de isterim. Çevirdiğiniz metin içindeki kelimelerin anlamlarına kadar tek tek görüntülemeniz sağlanır. Yani dil konusunda oldukça kullanışlı bir uygulamadır.
Tam Ekran Okuyucu, aslında dil öğrenenler için harika bir yerdir. Burada metin sesli olarak dinlenir. Tek tek kelimeleri de üzerine tıklayıp dinleyebilirsiniz. Tabii, aldığınız yazılı notları sınav öncesi dinleyerek öğrenmek için de kullanışlıdır.
Okuma alıştırmasını da yapıp telafuzunuzu kontrol ettirebilirsiniz. Kötü söylediğiniz bazı kelimeleri tekrar ettirmek için size alıştırma yaptırır. Bazı kelimeleri hatırlamanız için görsel gösterir. (Ben sessiz okuduğum için ve araya İngilizce kattığım için doğruluk düşük çıktı)
OneNote, Microsoft'un ücretsiz bir ofis yazılımıdır. Amacı adından anlaşılacağı üzere not tutmanızdır. Tabii ki tek işlevi bu değil. Bunun için öğrencilere de, sanal olarak defter tutmayı sevenlere de bir rehber olarak nasıl basit ve verimli kısımlarını kullanacaklarını göstermek istedim. Çok faydasını gördüğüm için bilgisayarda, tablette ve telefonda senkronize ederek kullanıyorum. Size de öneriyorum. Tablet ve telefon da genel olarak aynı özellikleri sunmaya çalışan az daha kısıtlı ama verimli bir uygulama olarak karşımıza çıkıyor. Şimdi gelin bilgisayar üzerinden yapabileceklerimizi inceleyelim.
Genel Görünüm
Tabii ki üst tarafta karşımıza her Microsoft programından tanıdığımız bir hızlı erişim araç çubuğu ve şerit çıkıyor. Hızlı erişim araç çubuğuna genel olarak grafik tablet ile kullanılacak özellikleri ekledim.Burası da sizin not yazdığınız bir not defterinin görünümü. Farklı not defterleri açabilirsiniz. Not defterleri içinde bölüm açabilirsiniz. Bölümler içinde sayfalar açıp birbirinin alt başlığı gibi kullanabilirsiniz.
Dosya Sekmesi
Her Microsoft Office programında olan dosya sekmesinde sayfayı yazdırma seçenekleri, OneNote ayarları, yeni not defteri açma-silme ve bunları paylaşma veya birlikte çalışmak üzere başkalarını davet etme imkanı sunan kısımlar var.Giriş Sekmesi
Burası Word'e benzeyen kısım. Tanıdık gelecektir. Klavye ile yazdığınız yazıları düzenlemeniz için bir yer. Metnin üstünü fosforlu kalemle çizmeyi seven biri olarak sık kullandığım bir yer. Klasik Word'e benzeyen kısmını geçersek karşımıza etiketler çıkıyor. Burada etiketleri kullanarak hatırlatmaları sınıflandırıp koca not defterinde ona göre aratıp bulabilirsiniz. Örneğin birini aramanız gerekiyorsa, bunu etiketleyip sonra dönüp bulabilirsiniz. Outlook için araçlar da olmasının yanı sıra en çok kullanışlı geleceğini düşündüğüm yer dikte kısmı. Sesle yazmayı kullanabiliyorsunuz.Çizim Sekmesi
Burada grafik tabletle veya fare ile çizim yapabilirsiniz. Tabii, tablette veya telefonda burası daha kullanışlı hale gelse de eğer elle çizim/yazım gerekiyorsa çok iyi bir not tutma yöntemine dönüşüyor. Kement seçimiyle yazdığınızı seçip taşıyabilirsiniz. Farklı farklı kalem türleri ve renkleriyle istediğiniz gibi yazı yazabilirsiniz. Kişiselleştirilmiş kalemler ekleyebilirsiniz. Cetvel bile kullanabilirsiniz! Gerçi isterseniz otomatik şekil yöntemiyle de kare çizerseniz yamuk olsa bile düzeltmesini sağlayabilirsiniz veya şekiller kısmından hazır olarak şekilleri koyabilirsiniz. Sayfada bir boşluk eklemek veya arka planını değiştirmek isterseniz elbette yapabilirsiniz. Metine dönüşüm veya matematiksel işlemler için bile bir dönüşüm kısmı bulunmakta. Benim en sevdiğim kısım kesinlikle bu sekme.Ekle Sekmesi
Ufak bir tablo, Excel tablosu, dosyalar veya dosyaların görünümü, resimler ve bağlantılar ekleyebilirsiniz. Ayrıca konuşmayı metin haline getirip OneNote içine eklenecek bir video kaydı yapabilirsiniz. Denklemler, simgeler ve çıkartmalar ekleyip sayfa şablonlarıyla da görünümü kişiselleştirebilirsiniz. En iyisi ise herhangi bir video eklerseniz, videoyu OneNote'ta izleyebilirisiz. Yani örneğin bir YouTube videosu linkini sayfaya yapıştırdınız diyelim. Video önizlemesi göreceksiniz ve hem videoyu OneNote içinde izleyip hem de not alabileceksiniz.Geçmiş Sekmesi
Geçmiş sekmesinde yapabileceklerinizden fotoğrafta gördüğünüz üzere sildiğiniz not defteri sayfalarını görüntülemek veya sürümleri görüntülemek olarak önemlerine göre bahsedebilirim. Yani bir sayfayı sildiyseniz üzerinden fazla zaman geçmeden kurtarabilirsiniz.Gözden Geçir Sekmesi
Bu sekmede yazım denetimini ayarlayabilir, eş anlamlılar sözlüğüne erişebilir ve erişilebilirliği denetleyebilirsiniz. Tüm sayfa veya seçili metin için çeviri yapabilir, deftere erişim için gerekli bir parola koyabilirsiniz.Ek olarak çeviri kısmından bahsetmek de isterim. Çevirdiğiniz metin içindeki kelimelerin anlamlarına kadar tek tek görüntülemeniz sağlanır. Yani dil konusunda oldukça kullanışlı bir uygulamadır.
Görünüm Sekmesi
Sayfa görünümünü ayarlayabileceğiniz bu kısımda defterin sayfalarının rengini, şeklini ve koyu/açık tema oluşunu da ayarlayabilirsiniz. Sabitleme falan gibi basit kısımlardan bahsetmek yerine daha önemli bir kısma geçip yapacağım.Tam Ekran Okuyucu, aslında dil öğrenenler için harika bir yerdir. Burada metin sesli olarak dinlenir. Tek tek kelimeleri de üzerine tıklayıp dinleyebilirsiniz. Tabii, aldığınız yazılı notları sınav öncesi dinleyerek öğrenmek için de kullanışlıdır.
Okuma alıştırmasını da yapıp telafuzunuzu kontrol ettirebilirsiniz. Kötü söylediğiniz bazı kelimeleri tekrar ettirmek için size alıştırma yaptırır. Bazı kelimeleri hatırlamanız için görsel gösterir. (Ben sessiz okuduğum için ve araya İngilizce kattığım için doğruluk düşük çıktı)
Son düzenleme: