Valorant normal şartlarda açılması gereken bir oyun fakat sorun şuradan kaynaklanıyor. Vanguard sistemi maalesef bunu görmüyor. Wine'ı güvenli olarak nitelendirmiyor. Onun haricinde çoğu Online ve offline oyun gayet güzel bir şekilde oynanıyor. Zaten işletim sistemi seçimini kendiniz yaparsınız. İhtiyaçlara ve kriterlere göre yaparsınız. Valorant oynuyorsanız geçmek zorunda değilsiniz. Kimse size zaten mükemmel demiyor. Misal bende Windows'u tercih etmeme sebeplerim arasında Windows Update başlarda gelir. O kadar yavaş ki ve yeniden başlatma süreleri falan insanı çok yoruyor. Linux bu konuda çok rahatlık sağlıyor. Windows için güvenliğinizden tam anlamıyla virüs bulaşınca emin olmak çok zor oluyor. Linux şeffaf yapısı sayesinde genelde bu tür bir durum bile yaşamıyorsunuz. Olduğunu varsayalım kaynağını tespit etmek çok kolay. Antivirüse ihtiyacınız yok. Eğer Wine'ı çok kullanıyorsanız. O zaman clamav denen bir hizmet geliştirmişler. GUI isterseniz yanında clamtk kurunca çok rahat tarama yapabiliyorsunuz. Windows sistemi aşırı fazla kullanıyor ve yoruyor. Linux bu sorunu da aşıyor (çoğu dağıtımda.). Bunun gibi şeylerden tercih etmiyorum. Herkes ihtiyaçlarına göre seçer. Gidip Valorant gibi birkaç oyun çalışmıyor diye gidip Linux'da oyunlar çalışmıyor demek yanlış olur. Kişi araştırır ve ihtiyacını karşılıyorsa kullanır. Eski sistemler içinde birçok hayat kurtaran işletim sistemi geliştirildi. Diyelim cihazınız XP dışında tüm sistemlerde kasıyor. Bu yüzden belki aşırı hafif dağıtımlarda zorlanabilirsiniz. Wine gibi bir yazılım sayesinde React OS geliştirildi. Açık kaynaklı Windows diyebilirsiniz. Windows XP ve 2000 arasındaki çoğu sürücü çalışıyor. Tam olarak stabil değil fakat bunun başarılması bile o kadar iyi ve büyük bir şey ki kısacası inanılmaz. Eski bir sistemimde kurdum. Ara sıra bakıyorum. Çok güzel bir sistem. NT tabanında ilk defa bu kadar zevk almışımdır. Kısacası Wine her gün gelişiyor. Aynı zamanda bazı mükemmel şaheserlerin çıkmasına öncülük ediyor. Valorant ve birkaç oyun çalışmıyor diye bu yazılımı kötülemek ne kadar doğru? Bence zamanla Linux topluluğu bununda bir çözümünü bulacaktır. Belki Windows yerine React OS gibi sistemler tercih edilecek zamanla. Elbet bunlar hızlı olmayacak biraz zaman lazım ama er geç bence bir şekilde ileride Linux bugünden çok daha iyi bir halde olacağını düşünüyorum. Bu yüzden lütfen anlayışlı bir şekilde eleştiri yapmanızı öneriyorum.
İyi sosyaller.
(Linux işletim sistemi değil. Kernel diyecek arkadaşlarımız için yazıyorum. Bunu ben de biliyorum. Hızlı yazmak amacıyla bu şekilde yazıyorum. Uyarmanıza gerek yok.)