Mikrodalga Fırınlar Prensip Olarak Nasıl Çalışıyor?

Katılım
7 Şubat 2017
Mesajlar
3.019
Makaleler
4
Çözümler
64
Daha fazla  
Cinsiyet
Erkek
Meslek
müh.
373765



Merhaba, değerli arkadaşlar;

Boş (çok uygun) olan bir zamanımda elektrik devre yapısını evimdeki fırının içini direk açarak çıkarmış olduğum ve evlerde kullanılan mikrodalga fırınların elektrik devre şemasını yayınlıyorum.

Devrenin çalışma şekli; aslında tüplü (CRT) TV'lerin tüp kısmına uygulanan flaman (ısıtma) devresi (3.3 volt AC) ve yüksek gerilimin magnetronun diğer ucundan girmesiylle bir ölçüde benzerlik taşıyor. CRT TV'de tüpte görüntü şeklinde elektron tabancasından gelen + yüklü elektronların yatay ve düşeydeki sapmasıyla bu resimleri izlemiş oluyoruz. Bir mikrodalga fırında ise bir trafonun yükseltici voltajla çıkan AC akımı ve 3.3 voltluk düşük voltajla çıkan flaman besleme (Kızdırma, ısıtma) devresi yer almaktadır. Magnetronun ortak metal gövdesiyle yüksek gerilimin + ucu ve 3.3 voltluk AC giriş ucu, her iki terminalden ortak - (şase) ucu olarak giren uçla kapalı elektrik devresini tamamlamış oluyor.

Bir adaptör veya bir redresör devresine çok benzer olarak, ancak yarım dalga doğrutmayla yani tek bir YG diyoduyla ve YG kondansatörünün paralel bağlanmasıyla oluşan bağlantıyla (resimdeki gibi) AC'den DC'ye yüksek gerilimde bir doğrultulma oluyor ve bu doğrultulmuş YG'in + ucu magnetronun bir ucundan (terminalinden) giriyor, diğer uçtan (terminalden) ise kızdırma (havayı iyonlaştırma, yani termo-iyonik olay) amacıyla giren 3.3 volt AC akımıyla bu giren yüksek gerilim voltajı (yaklaşık olarak 4 kilovolt), bu magnetronun çelik plakaları arasından geçerken çok yüksek frekanslı mikrodalgalar şeklinde yüksek gerilimli olan bu elektrik enerjisini değiştirerek (evirerek) bir iç iletimle de oluşan bu mikrodalgalar fırının içine yönlendirilmiş oluyor. Fırın içindeki besinlerdeki (yemeklerdeki) suyun iç yapısını, bu mikrodalglar oluşturdukları bu çok aşırı titreşimlerle, yemeklerdeki suyu dolaylı olarak ısıtttığı için bu cihaz prensipte mikrodalga fırın olarak çalışma işlevini gösteriyor.

Yani bazı elektrik ve elekronik olaylarla bu oluşan mikrodalgalarla yemeklerimizi ısıtıp pişirmiş oluyoruz. Fırın üzerindeki kumanda düğmeleriyle de magnetrondan çıkan mikrodalgaların yoğunluğu veya gücü (watt olarak) ayarlanıp öyle verilebilmiş oluyor. Bir de mekanik zamanlayıcıyla bu uygualan süreyi otomatikleştirebilmiş de oluyoruz. Fırın içinde oluşan bazı iç olaylar sadece bunlardır.

Yüksek gerilim (YG) ucunun + uç olarak girmesi aslında resimde görülen YG diyodunun - ucunun metal fırın gövdesine, bu diyodun - ucuyla bağlantısı (şaselenmesiyle) tam olarak gerçekleşiyor. Siz bu YG diyodunu ters olarak takarak şaselerseniz eğer YG ucu magnetrondan + uç değil bu defa - uç olarak girer ve şaseleme işlemi bu defa + uçla (GND) olabilmiş olur, yani bu YG'li diyot ters bağlantıda bağlanırsa bu fark oluşmuş olur, buna çok dikkat edin. Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Uyarı! Bu konu 6 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Yeni konular

Geri
Yukarı