Sayısal Milenyum Problemleri

storm51

Decapat
Daha fazla  
Arkadaşlar merhaba. Aklıma bir soru takıldı bildiğiniz üzere dünya da milenyum problemleri başlığı altında toplanan toplam 7 tane problem var. Bunların 6 tanesi hala çözülmeyi bekliyor fakat 1 tanesi çözüldü.

Clay Enstitüsü'nün tespit ettiği problemler listesinin içeriği şöyledir:

1. Birch-Swinnerton-Dyer Konjektürü
  2. Hodge Konjektürü
  3. Navier-Stokes Denklemi Problemi
  4. P=NP Denklemi Problemi
  5. Riemann Hipotezi
  6. Yang-Mills Kuramı Denklemi Problemi
  7. Poincaré Konjektürü (Poincare Sanrısı)
Poincaré Sanısı Grigori Perelman tarafından çözülmüştür, çözülen tek problemdir.

Arkadaşlar kafama takılan soru şu:

Quantum teknolojisi diye birşey var. Google Quantum bilgisayar ve Quantum işlemci üretti. Peki neden Yapay zekayı da işin içine katıp Quantum bilgisayarlara en azından kalan 6 problemden 1 tanesini çözdürmüyoruz? Problemler ödüllü olduğu için mi? Çözümünün kanıtlanması incelenmesi ve onaylanması zor olduğu için mi? Yoksa denendi ve başarılı olunamadı mı? Bu problemlerin soru bankalarındaki matematik problemleri gibi metinler olmadığını biliyoruz. Fakat bu problemlerin illakki bir çözümü olmalı. Dediğim gibi Quantum Bilgisayarlar bu 6 problemi çözebilir mi? Bence çözerse doğruluğunu kontrol etmenin bir yolu da çözülmüş olan
  • Poincaré Konjektürü (Poincare Sanrısı)
problemini de çözdürmek. Eğer Grigori Perelman ın çözümünü yaparsa diğer çözdüğü problemler de bana göre %99 doğru olacaktır. Sizce bu mümkün mü?

Yapay zeka daha once cozulmemis bir problemi cozemez. Egitilirken erisilebilir cozum teknikleri baz alinip istenmeyen cevaplarin uzmanlarca elenmesi ya da negatif sekilde katsayilarin modifiye edilmesi seklinde ogreniliyor.

Bir sorunun pek cok cozum varyanti mevcut ise ya da dogru cevap kumesi az elemanli ise AI bunu iyi yapar. Bir seviyenin ustunde AI sana sadece yanlis cevaplar uretecektir halisunasyonla.

Yapay zeka daha once cozulmemis bir problemi cozemez. Egitilirken erisilebilir cozum teknikleri baz alinip istenmeyen cevaplarin uzmanlarca elenmesi ya da negatif sekilde katsayilarin modifiye edilmesi seklinde ogreniliyor.

Bir sorunun pek cok cozum varyanti mevcut ise ya da dogru cevap kumesi az elemanli ise AI bunu iyi yapar. Bir seviyenin ustunde AI sana sadece yanlis cevaplar uretecektir halisunasyonla.
Peki Quantum bilgisayarda buna dahil mi? Çünkü bildiğim kadarıyla Quantum bilgisayarları soru çözmek için kullanıyorlar. Peki Quantum bilgisayarda çözemedi diyelim peki biz insanlar nasıl çözebiliriz bu problemleri üst düzey matematik geometri mantık ve fizik bilmemiz gerekiyor mu?

Peki Quantum bilgisayarda buna dahil mi? Çünkü bildiğim kadarıyla Quantum bilgisayarları soru çözmek için kullanıyorlar. Peki Quantum bilgisayarda çözemedi diyelim peki biz insanlar nasıl çözebiliriz bu problemleri üst düzey matematik geometri mantık ve fizik bilmemiz gerekiyor mu?

Quantum bilgisayarlar evimizdeki bilgisayarin bir ust modeli degil. Basit bir laptop ile cozebilecegin fakat quantum mimariyle cozemeyecegin problemler var cunku binary reprezentasyon farkli.

Matematikci olmak gerekiyor ya da Faraday gibi formal egitim alinmasa da konuya ozel bir deha gerekiyor. Ben matematikci olmadigim icin net bilgi veremem gerekli donanim hakkinda.

Arkadaşlar merhaba. Aklıma bir soru takıldı bildiğiniz üzere dünya da milenyum problemleri başlığı altında toplanan toplam 7 tane problem var. Bunların 6 tanesi hala çözülmeyi bekliyor fakat 1 tanesi çözüldü.

Clay Enstitüsü'nün tespit ettiği problemler listesinin içeriği şöyledir:

1. Birch-Swinnerton-Dyer Konjektürü
  2. Hodge Konjektürü
  3. Navier-Stokes Denklemi Problemi
  4. P = NP Denklemi Problemi
  5. Riemann Hipotezi
  6. Yang-Mills Kuramı Denklemi Problemi
  7. Poincaré Konjektürü (Poincare Sanrısı)
Poincaré Sanısı Grigori Perelman tarafından çözülmüştür, çözülen tek problemdir.

Arkadaşlar kafama takılan soru şu:

Quantum teknolojisi diye bir şey var. Google Quantum bilgisayar ve Quantum işlemci üretti. Peki neden Yapay zekayı da işin içine katıp Quantum bilgisayarlara en azından kalan 6 problemden 1 tanesini çözdürmüyoruz? Problemler ödüllü olduğu için mi? Çözümünün kanıtlanması incelenmesi ve onaylanması zor olduğu için mi? Yoksa denendi ve başarılı olunamadı mı? Bu problemlerin soru bankalarındaki matematik problemleri gibi metinler olmadığını biliyoruz. Fakat bu problemlerin illakki bir çözümü olmalı. Dediğim gibi Quantum bilgisayarlar bu 6 problemi çözebilir mi? Bence çözerse doğruluğunu kontrol etmenin bir yolu da çözülmüş olan
  • Poincaré Konjektürü (Poincare Sanrısı)
Problemini de çözdürmek. Eğer Grigori Perelman ın çözümünü yaparsa diğer çözdüğü problemler de bana göre %99 doğru olacaktır. Sizce bu mümkün mü?

Hocam milenyum problemlerini ermiş ve kafayı yemiş matematikçiler dışında hiç kimse çözemez merak etmeyin. Ayrıca bilgisayarların daha önce çözülmemiş problemleri çözmeleri çok saçma ve pek de mümkün değil.

Bu konuyu görüntüleyen kullanıcılar

Technopat Haberler

Yeni konular

Geri
Yukarı