Millenicom'un ilk günden yaşattığı sorunlar

Faruktr61

Hectopat
Merhaba. Yeni abone olacaklar için Millenicom hikayemi özet geçmek istiyorum. Türk Telekom FTTH altyapım var. Altyapı sıfır yapıldı ve sadece 3 evin internet aboneliği var. Altyapı sağlam olduğu için ISS'in önemsiz olduğunu düşünüp Millenicom ile farklı tarihlerde görüşmeler sağladım ve çoğunluk olarak farklı cevaplarla karşılaştım ama fiyatı da uygun geldiği için internetimi bağlattım. 1000 Mbps altyapım olmasına rağmen ve çağrı merkezinde de teyit etmeme rağmen bana gönderdikleri sözleşmede alınabilecek maksimum hız 100 Mbps yazıyordu. Çağrı merkeziyle durumu görüştüm ileride bu bana sıkıntı çıkarır diye ama zaten konuşmalarımız kayıt altında falan diye geçiştirdiler. Bağlantı süreci ortalama 3-5 gün içinde gerçekleşti. Gelen Telekom ekipleri modemi kurdu ve herhangi bir test gerçekleştirmeden gitti (Tüm işlemler 2 dakika sürmedi). Heyecanla bir internet testi yapayım dedim ~200/50 Mbps olarak aldım. Tekrar tekrar test yaptım modeme yapışık olmama rağmen maksimum 300 Mbps Download, 57 Mbps Upload hızını aldım. Çağrı merkezini arayıp sorun olduğumu belirttim, kontrol ettiler aile profilini kapattılar falan hiçbir etkisi olmadı. Arayüz kontrolünde de bir problem yoktu. 15-20 dakika sonra tekrar aradım başka birisi de 48 saat bekleyin düzelir dedi (Ayakkabı mı bu giydikçe açılsın) neyse, bağlantımın 2.gününde de kablolu olarak hız testi yaptım ortalama ~700-800 Mbps olarak hız aldım, upload Speed kablosuz bağlantıyla aynıydı. Çağrı merkezini tekrar aradım kontrol ettirdim yine bir sorun olmadığını belirttiler. Teknik ekip göndereceklerini, sorun müşteri kaynaklıysa 399 TL ücret alınacağını söyledi. 2 günlük abonelik sürecimde yaşadığım problemlerle alakalı en az 5 kez çağrı merkezinde teknik ekiple görüşme sağladım. Kesinlikle sorun yaşamayanlarınız da vardır fakat oluşan birçok problemi sadece bu kadar kısaltabildim. Umarım yeni abonelere de yardımcı olur.

Son düzenleyen: Moderatör:

Daha önce bende bu sorun ile karşılaştım rezaletten başka bir şey değil çok geçmeden iptal ettim hemen üyeliğimi.

Ben buradaki sorunu anlayamadım. Upload hızın olması gereken hız değerinde 50Mbps olarak geliyor, internet hızın da 700-800.

Sen 1000'lik aldığını sanıyorsun da 1000'e kadar olarak alıyorsun ha 700-800 almışın ha 1000 iki türlü de internet jet hızında mı jet hızında.

1-2 dakika kadar olur aradaki 200Mbps farktan.

Adamların sana stabil 1000 vereceğiz gibi bir iddiası yok altyapına göre 1000'e kadar alabildiğini alırsın.

Kablosuz olarak düşük almanın da absürt olduğunu düşünmüyorum, elindeki cihazdan da düşük hız alabilirsin, modemden de alabilirsin. Ortada bir sorun problem veya maduriyet göremedim ben.

Şimdi şöyle bir durum var pasif pon altyapının belli başlı durumları var.

"Pon" sistemi dediğimiz durum; Arka planda bir çok olayın yaşandığı, pasif bir örgü ağıdır.

Hız karmaşası değişkendir..

Odf'lerden, L2 Switchlere, Switchlerden, OLT'ye, OLT'lerden MSAN'a, MSAN'dan OFSD'ye OFSD'den BASK'a, BASK'tan I/OFDK'ya kadar olan süreçte hangi çoklamaların yapıldığı, nasıl bölündüğü ve bölge santral kapasitenin yeterli olup olmadığına kadar değişir.

700/800mbps hız, bölge pasif rotaya göre normal olabilir. Herkes pon altyapıda 1000 mbps (teorik olarak 1000 normalde max 970mbps görülür ont'nin portu 1ge desteklediği için) Alamaz. Dolayısıyla Bölge santralin durumunu bilmeden, birşey demek güç.

Galiba yazılanı pek anlamamışsın. Kablolu bağlantıda bir problem olmadığını fakat wifi olarak hızın çok düşük olduğunu belirttim. Router/Modem cihazlarda bildiğin üzere 2.4 ve 5 ghz bandında hizmet sunuluyor. 5 ghz'de daha yüksek 2.4 ghz de daha düşük hız alırsın ki bunu da yazıda her şekilde düşük hız aldığımı belirttim. Kablosuz olarak düşük hız almamı absürt bulmadığını absürt buldum Kablosuz bağlantı hiçbir zaman kablolu bağlantı kadar hızı iyi iletmez evet ama verilen Wifi6 destekli modem ile birlikte kablolu bağlantıdan bu denli düşük hız da alınmaz. Örneğin evinde 100 mbps lik bir internet kullanıyorsun. Bu kablolu bağlantıda ortalama 95 mbps lik bir sonuç verir, kablosuz bağlantı da da senin güzel hatrına %15 lik sapma ile 85 mbps lik hız verir. Ben kablolu&kablosuz bağlantıda 1000 mbps hız alamayacağımın teknik olarak bilgisindeyim. Verdiğin cevaptan anlıyorum ki okuduğunu yanlış anlamısşın.
Ayrıca TurkTelekom'un saha ekibi birkaç saat önce beni arayıp "Genelde yeni müşterilerin wifi hızına kısıtlama getiriyorlar 300-400 mbps lik bir sonuç alınıyor, ama kablolu bağlantıda bir sorun olmuyor. Biz arayıp söyleyeyim kısıtlamayı kaldırsınlar" diye de cevap aldım.

Kendim uzun yıllardır frontend ağırlıklı yazılımcıyım gerek çalıştığım yerlerden gerek okuldaki gördüğümüz derslerden gerekse internetten yaptığım araştırmalardan yorum yapacak kadar bilgi sahibiyim. Bulunduğum yerde Türk Telekom'da yöneticilik yapan bir kişi tarafından yaklaşık 3 ay önce sıfırdan altyapı getirildi. Hatta interneti bağlamaya gelen ekip "Normalde bu kadar az kişinin yaşadığı yere hat gelmez, sizden birisi Telekom çalışanı herhalde" diye de bir söylemde bulundu. Anlatmak istediğim şey altyapısal bir durumun olduğunu düşünmediğimdir. Zaten Kablolu bağlantı olarak aldığım hız gayet yeterli. Wifi sorunum çözülürse 500 mbps lik bağlantıya geçmeyi düşünüyorum.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…