Milli yolcu uçağı yalan oldu

Makaleler
33
Yer
Kadıköy
Daha fazla  
Her seçim öncesi gösterdikleri "yerli uçağımız" artık Almanya'nın. Uçağın üreticisi SNC firması Almanya ile anlaşmış. Normalde bu uçakların üretim hakkını Türkiye alacaktı ama anlaşamadılar. Çok ekonomik olması beklenen bu uçakları Almanya'dan satın alırlar artık.

Eren ve Fatih Özmen çifti kendi satın aldıkları üretim haklarını ve lisansları daha da önemlisi know-how'ı Türkiye'ye resmen hediye edeceklerdi. Tek istedikleri ise üretime bir an önce başlamaktı. Bunun için de sunulan çözüm halihazırda mevcut olan kendi fabrikalarında üretime başlayıp, Ankara'daki fabrika üretime geçene kadar orada üretmekti. Ankara'daki fabrika hazır olunca da bütün üretimi Türkiye'ye kaydırıp, ABD fabrikası sadece yedek parça üretimi yapacaktı. Bize önerdikleri uçaklar ise görece düşük yolcu kapasitesine karşın, yakıt ve işletme maliyeti açısından çok daha avantajlıydı. Özellikle A320 ve B737'nin karşısında 4'te 1'e varan işletim maliyeti vardı. Eğer TRJ'ler onaylansaydı, önümüzdeki 1-2 yıl içinde iç hatlarda sadece bunları görürdük. Günümüzde ABD'de nasıl insanlar her yere uçakla gidiyorsa Türkiye'de o konuma gelirdi. Neredeyse her ilimizde ve bazı ilçelerimizden ucuz fiyatlı sık seferler yapılırdı. Hatta Avrupa başta olmak üzere birçok ülkeden sipariş alırdık. Bir 5 yıl sonrasında ise kısa ve orta menzilli uçaklarda Boeing ve airbus kadar olmasa da bir Embraer kadar hava hakimiyetimiz olurdu. Low-cost ve Charter havayolu şirketlerinin ilk tercihleri arasında olurduk. Türk sivil havacılığı sadece 5 yılda resmen çağ atlardı. Projeye 2015'te başlansaydı, en geç 2030'da siparişleri yetiştirmek için ikinci fabrikayı açmamız gerekirdi. Olmadı! Neden? Çünkü olsaydı; Türkiye'ye Boeing satamazlardı. Hızlı trenler enine giremezdi, kara tünellerimize. Karayoluna talep azalırdı. Otomotiv ithalatı azalırdı. Dolaylı yoldan da duble yollara, yeni tünellere, köprülere ihtiyaç azalırdı. Bunlardan rant sağlanacak ihaleler açılamazdı. Sırf satın alalım diye 2 tane F-35 alırsanız 1 tane hediye ediyoruz, üstelik 1 yıllık bakım ve yakıtı da bizden derlerdi. İşte bu yüzden olmadı. Ne bizimkiler olmasını istedi, ne de diğerleri!

Yazının bir kısmı alıntıdır.

Son düzenleme:
Türkiye tarihi nedense bunun gibi birçok kaçan fırsat hikayeleri ile dolu. Acaba ne zaman iş bilen yöneticiler yönetecek bu ülkeyi?

Ne farkı kaldı Vecihi Hürkuş'un hakkının yendiği zamanlardan? Niye ülkemizde iyi bir adım atarken, birden ahmakça bir hata yapılıyor devamlı? Bazen cidden anlamıyorum, yani işi bilmeyen birinin bile yapmayacağı hataları görüyorum son zamanlarda.

Bu yukardaki görsel zaten referans bir tasarım. Yani tanıtım amaçlı yapılmış. Normal Airbus veya Boeing gövdesini ürettin yaptı uçurduk da uzay tasarımlara geldik değil mi? Böyle uçak mı olur zaten şu tasarıma bak. Cidden çağımızla yarışıyoruz, fakat geriye doğru yarışıyoruz orası ayrı.

Neyse Osmangazi köprüsü açıldı, bununla övünmeye devam edelim her zamanki gibi.

Şu an yerli ve eğitim/keşif uçağı Hürkuş göklerde. Silahlı versiyonu Hürkuş-C de 2018'de envantere girmişti. Yine yerli ATAK helikopteri doğuda terörist avlıyor. Anka gibi uçakları da saymıyorum. Milli savaş uçağı projesi TF-X de devam ediyor.

Bu iptal edilen şey, özel sektör ile devletin iç hatlar uçağı üretme projesi. Olmazsa olmaz değil yani. Zaten bu projeyle A320 family ve B737'ye kafa tutman imkansız olur. Yıllar sonra görürsünüz Almanya yaparsa.

Havacılık tecrübedir. Sen bu uçaklarda 30 yıldır uzmanken, bu yeni uçakta hiçbir deneyimin olmayacak, hiçbir tekniğin olmayacak, hiçbir mühendislik bilgin olmayacak. Sıfırdan kendine ve çalışanlara bunu katman için çok değerli zamanlar ve değerli paralar harcanmalı. Böyle bir şeye de her şirket olumlu bakmaz. Ona kumar oynamak yerine 10 tane daha Airbus alır, yoluna bakar.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…