Milli yolcu uçağı yalan oldu

Olmayan çıkarımlar yapmayın, öyle bir şeyden bahsetmedim.

Buna proje demek bile saçmalık aslında. Ortada ne prototip var, ne adam akıllı elle tutulur çalışmalar var. Çıkıp diyorsun ki B737 ve A320 family'e göre şöyle avantajlı, böyle avantajlı.

Bakın havacılık sektörü böyle özetlenemez. B737 dediğin uçak 50 küsür yıldır havada. A320 desen yine 30 yıllık bir tecrübesi var. Ortada adam akıllı projesi bile olmayan bir uçakla sen dünyanın en büyük üreticilerine kafa tutuyorsun.

Çok işe yarar bir şey çıkacağını da sanmadığımdan boşa kaynak harcanmaması iyi oldu. Almanya gönlünce kullanabilir, sonra 737 ve A320'ye kafa tutarlar, hadi bakalım.

Abi bu uçak bizim sıfırdan kendi imkanlarımız
Yok böyle bir şey. Boeing dediğin firma bile farklı ülkelerde bileşen ürettirip, kendi ülkesinde montaj yapıyorsa, bunu bizim yapmamız ütopik bir düşünceden ileri gitmez.

Anlatmak istediğim o değil ABD'nin ne kadar Boeing firmasında hakkı varsa Türkiye'nin bu uçak için o kadar hakkı olacaktı. Bütün haklarına sahip olacaktı diyorum. Teknoloji transferi gibi kısıtlı değil yani, Türk malı, Türk markası olacaktı.
Sırf üretim ABD'de başlayacak diye iptal ettiler projeyi. Adamlar da Almanya ile anlaştı.
Firmanın söylediği "Türkiye'deki fabrika hazır olana kadar ABD'de üretelim sonra bütün üretimi Türkiye'deki fabrikaya alalım" buydu.
Uçak Hazırdı seri üretime geçilecekti sadece.
Boşa kaynak mı? Bu nasıl bir kafa?

Artık insanın dalga geçesi gelmiyor. Bu kadar güçlü olabilecekken her seferinde bir mok çıkması nedir? Aselsan ses getiren telefon üretti sonrası yok, yıllar önce otomobil yapmışız sonrası fos, şimdi bu mevzu. Yeter ama ya ne zaman şaşıracağız biz?

@dogant o zaman büyük bir proje maalesef elden gitmiş. Altay tankında da hatalar yapıldı evet. Ayrıca illa askeri proje mi üretmek lazım? Neden sivil ve toplum için projeler üretmiyoruz ki? Ben bu kısmı anlamıyorum. Yani yolcu uçakları, hatta küçük uçaklar. Bugün küçük uçak pazarı inanılmaz büyüyor. Neden bu ihtiyaçları ve fırsatları göremiyoruz?

Sivil havacılık için özel şirketler şart. Keşke özel sektörde yapabilecek kapasite olsa ve yatırımcıları da arkalarına alabilseler, başlangıç için bir şeyler yapabiliriz. Demek istediğim şu değil. Tabii ki kimse ilk uçağında 737 ve A320 gibi uçaklara kafa tutamaz. Ama bir yerden başlanıp, destek verilirse Embraer gibi olunmaması için hiçbir sebep yok.

Sadece bu işler devlet ile işlemiyor. Özellikle Türkiye gibi siyasi sorunları çok olan bir ülkede. Umarım anlatabildim.

Uçağın amacı zaten A320'ye kafa tutmak değil. O kadar alakasız şeylerden bahsediyorsun ki gerçekten hayret ediyorum. Havacılık sektöründe olan birisinden bunları duymak korkunç gerçekten.

Bak uçak 2016'da seri üretime hazırdı. Şimdi Almaya'da kısa sürede üretime geçer.
Zaten var olan , kullanılan bir uçak. Sadece geliştirilecek, büyütülecekti. 2020'de hizmete girmesi planlanıyordu.

Böyle bir mesaj yazılırsa, bana da öyle deme hakkı doğar. Neyse, daha bir şey yazmayacağım. Havacılığı sadece ''üretmek'' kısmından görenlere biraz daha araştırmasını ve işin mühendislik ve teknik kısmına girmesini tavsiye ederim sadece. Davulun sesi uzaktan hoş gelir herkese.

Ben gerçekten hayret ediyorum. Ne var şimdi bu yazıda?
Yerel uçak ile Uzun menzilli uçakların farkını bilmiyor musun? Bir A320'yi iç hatlarda kullanmak ile bu tip ufak uçakları iç hatlarda kullanmak aynı maliyet mi?
Bu uçak belki ilçeden ilçeye bile uçabilecekti. Çorlu-Alanya gibi mesela. Bunu A320 ile yapabiliyor musun?
Her fırsatta işin mühendislik kısmı diyorsun, konumuzun onunla alakası yok. Burada uçağın teknik özelliklerini konuşmuyoruz.

Az yolcu taşınacak bölgelere 30-40-70 gibi bu uçak kullanılacaktı, yeni hava alanları yapılıp uçuş ağı genişletilecekti. Amaç buydu.
Konunun mühendislikle, A320 ile B747 ile alakası yok.

Yazma lütfen, anlaşamıyoruz.

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…