Mimari modelleme öğrenirken ilk program ne olmalı?

Yer
BİLECİK/MERKEZ
Daha fazla  
Meslek
İnşaat Mühendisliği
Evet arkadaşlar, şuan 11.sınıf öğrencisiyim ve kötü bir üniversitede olsa mimarlık istiyorum. Babam inşaat ustası ve boş zamanlarımız da onunla beraber ide CAD de projeler çiziyorum. Hatta geçenlerde bir köye ev yapılacaktı onun için basitçe mimari bir proje çizdim.

Ama ben kendimi bu konuda değilde daha çok modelleme konusunda geliştirmek istiyorum. Bana başlarda hangi programları kullanmamı önerirsiniz?

Son düzenleyen: Moderatör:
ideCAD mühendis programıdır. AutoCAD teknik resim/çizim programıdır. Ben şahsen AutoCAD ile plan, kesit, görünüş çiziyorum. Planı temizleyip 3DS MAX'e atıyorum. Orada 3 boyutlu kısmını hallediyorum. Mesela Max öğrenmek istersen ; Polygon modelleme, kaplama editörü, ışıklandırma, render motoru parametreleri. Bunların hepsinde belli bir seviyeye gelmen gerekir.

Okul için öncelik pafta kalitesi mesela, ArciCAD öğrenirsen planı çizdiğin anda kesit görünüşlerin çıkar, sınav zamanı rahat edersin. ArchiCAD ve AutoCAD öğrenmek 2 hafta bile sürmez.

3D modelleme için en ayrıntılı ve detaylı program şuan için 3DS MAX. Organik modelleme istiyorum dersen Nurbs tabanlı Rhino var.

SketchUP mesela 3DS MAX'in paint versiyonu gibidir. Ama bazen onu da kullanacağın zamanlar olabilir.

Yani bir de modellemeyi yapıp render'ı aldıktan sonra iş bitiyor sanma. Post Production var. Saf render ile ilerlemek mümkün değil. Render'ı işlemek için Photoshop öğrenmen lazım ek olarak. Illustrator'ı da aradan çıkarırsın ona başlayınca. Hazır vektörler ile sınav zamanı Concept paftası hazırlarsın, diğer öğrencilerden farklı olur.

Sadece modelleme kelimesi için bile 3 sayfa yazı yazılır, o yüzden sen sor biz ona göre cevap verelim.

Vallaha yazdığınız yazı için çok sağolun da adam akıllı birşey anladım dersem yalan olur . Bu dediğiniz programlardan okul zamanı bana en yararlı olacak olan ArciCAD sanırım daha hızlı olduğu için.

Rhino ve organik modelleme demişsiniz. Organik modellemeden kasıt nedir?

SketchUP az çok kullanıyorum ama detayına inip doğru düzgün öğrenmedim. Onu da öğrenirsem faydası olacak sanırım.

Photoshop hakkında en ufak bilgim yok sanırım ilk önce SketchUP ve AutoCAD öğreneceğim .

Zaha Hadid mesela parametrik tasarım yapıyor. Organik modeller için polygon tabanlı 3DS MAX uygun değil. Nurbs tabanlı Rhino bu iş için ideal.

Merak salarsan ''Grasshopper Parametric Design'' diye aratıp bu işte son nokta olan parametrik tasarımı araştırabilirsin.

Ek olarak ArchiCAD okul için kesinlikle en yararlı program olur, fakat organik bir bina tasarlarsan, kıvrımlı bir yapıda falan, ArchiCAD'te bunu modelleyemezsin. Ya Max'te yada Rhino'da modellemen gerekir.

SketchUp'ı profesyonel kullanan insanlar var fakat kesinlikle bulaşma, sadece kesit çizmeyi öğrenmek için basit villa modelleyip orada kesitini alıp autocad'e çizim olarak aktarmak için kullanmıştım ben ilk başlarda. Daha sonradan işim olmadı hiç.

Youtube'dan çıkma, ne istiyorsan öğrenirsin.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için çerezleri kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…