Mimarların Yerini Yapay Zeka Alabilir Mi?

Mimarların işini de teknikerler yapabiliyor. Şu an mühendis olan benim işimi, mekanik teknikerlerinin yapabildiği gibi. Yani okul okumadan da iş yapılabiliyor. Şimdi bunun robotla olan ilgisi ne? Sen üniversite okuyup kıçını yırtsan da biri gelip tecrübeyle senin işini yapabiliyorken, o tecrübe olayını çok güzel bir algoritmayla makineye öğretebilirsin. Standartlara göre çizim yapıyorsun zaten. Hesap dediğin de gene formülleri var yerine koyup çıkıyor. Hesaplara göre de çizim yapıyorsun. Bunun için makinelerin insanlara göre daha hatasız (iyi demiyorum dikkatinizi çekerim) çizebileceğine eminim. Ben inşaat sektöründe bir makina mühendisiyim ve bir çok aptal mimar yüzünden bir çok proje sürekli değişiyor. Robotlar en azından eksiksiz ve hatasız çizebileceklerdir.

İnsanların tek farkı, insanoğlu zevklerini ve hayal güçlerini kullanabildiği an fark yaratabilirler. Bu da makinaya öğretebileceğiniz bir şey değildir.

Yaraticiliktan beslenen mesleklerin yerini alamaz.

Belirli bir kural listesine gore karar vermesi gereken mesleklerin yerini alabilir. Kasiyerlik, otoparklardaki para alan meslek ( hey neyse adi ) , soforluk, pilotluk vs gibi.

Pilotlugun yerini de alamaz, en azından şimdilik. Uçak büyük oranda kendi sistemleri ile uçuyor ancak acil durumlarda karar verecek yetki ve düşünce pilota kaliyor. Pilot farkının ve ihtiyacının duyulduğu nokta da bu. Uçağı indirme, kaldırma zaten en basit işlem.

Pilotlugun yerini de alamaz, en azından şimdilik. Uçak büyük oranda kendi sistemleri ile uçuyor ancak acil durumlarda karar verecek yetki ve düşünce pilota kaliyor. Pilot farkının ve ihtiyacının duyulduğu nokta da bu. Uçağı indirme, kaldırma zaten en basit işlem.

Evet, isin kriz yonetme boyutu oldugu icin alamaz. Ama o kismi da bir sekilde kural listesine gore degerlendirecek , yani matematiksel modelini olusturabilecek sekle getirebilirsen onu da yapar.

Ama bir ucakta cikabilecek krizlerin tum listesini cikartamayacagin icin matematiksel olarak bu noktada alamaz.

Yine de yapay zekanin fena tehdit ettigi meslek gruplarindan biri bana gore. En azindan pilotlugun "soforluk" kismi icin.
Yüreğime su serptiniz vallahi teşekkür ederim.

Zaten X meslek grubu komple yok olacak diye bir sey demek zor yapay zeka icin. Parca parca olacak bu is. Isin bir kismini bilgisayar halledecek, yine basinda insan olacak. Bizde otopark fisi veren makinenin basinda da bir adam bekler mesela, o hesap. Gunumuz jenerasyonuna yetismez bunlar.

Yine de yapay zekanin fena tehdit ettigi meslek gruplarindan biri bana gore. En azindan pilotlugun "soforluk" kismi icin.
Soforluk kısmı büyük oranda yapay zekada :) Su konuma bakabilirsin:

Uyarı! Bu konu 7 yıl önce açıldı.
Muhtemelen daha fazla tartışma gerekli değildir ki bu durumda yeni bir konu başlatmayı öneririz. Eğer yine de cevabınızın gerekli olduğunu düşünüyorsanız buna rağmen cevap verebilirsiniz.

Technopat Haberler

Geri
Yukarı